Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Han får pengar av staten – trots DNA på mordvapnet

Två vitklädda gärningsmän fångades på bild i samband med mordet i Uppsala 1 april 2017.Foto: Polisen

21-åringen tillhör kärnan i ”Dödspatrullen” – grupperingen som enligt polisen haft mord som affärsidé.

Han satt häktad efter ett brutalt mord i Uppsala, men släpptes senare på fri fot.

Nu får mannen skadestånd från staten – trots åklagarens protester om att hans DNA finns på mordvapnet.

Det var tidigt på kvällen den 1 april 2017 som en 43-årig man sköts till döds utanför en hamburgerrestaurang i Uppsala.

I jakten på mördarna släppte polisen en övervakningsfilm som visade förloppet. På filmen ser man hur två vitklädda män stiger ur en bil, öppnar eld mot offret, och sedan springer över en parkeringsplats för att sedan fly från platsen i samma fordon som de anlänt i.

Efter händelsen häktades fyra män misstänkta för inblandning i mordet. De försattes senare på fri fot i brist på bevis.

Nu, drygt två år senare, är mordet alltjämt olöst.

Hans DNA finns på mordvapnet

En av de misstänkta – en 21-årig man – har ansökt om skadestånd för de 18 dagar han suttit anhållen och häktad. Att sådana pengar betalas ut är praxis när utredningen inte når fällande dom.

I en skrivelse till justitiekanslern (JK) har åklagare Anne Sjöblom levererat en ovanlig protest mot att pengarna ska betalas ut. Hon skriver:

”Under utredningens gång framgick att sökanden umgicks i kriminella kretsar och att han tillhörde en gruppering om fyra personer som kommit att kallas Dödspatrullen. Grupperingen kom att misstänkas för skjutningen i Uppsala och har varit misstänkt för även andra mord i landet.”

”Vad gäller mordet i Uppsala fanns sökandens DNA på mordvapnet, en pistol av märket Zastava.”

”I polisförhör var han inte samarbetsvillig och enligt utredaren lämnade han ingen förklaring till varför hans DNA fanns på mordvapnet. Mot bakgrund av detta är det oskäligt att ersättning lämnas till honom.”

21-åringen har pekats ut som en av ledarna i en stor knarkhärva. I en lägenhet i Sundbyberg hittades stora mängder amfetamin som lagts på en filt, omgivet av fläktar, för torkning. 21-åringen frikändes i tingsrätten, nu väntar förhandling i hovrätten.Foto: Polisen

JK kör över åklagaren – betalar extra

Förra veckan meddelade JK sitt beslut. Myndigheten kommer att betala ut skadeståndet. Dessutom ger man 21-åringen extra pengar. Han hade begärt 35 000 kronor – men JK höjer summan till 43 000.

I beslutet noterar JK åklagarens uppgift om DNA på mordvapnet, men i beslutet står:

”Det är dock inte klarlagt när eller på vilket sätt sökandens DNA har hamnat på vapnet. Som angetts ovan kan jämkning inte ske på den grunden att misstanke om brott kvarstår.”

21-åringens advokat Jonas Granfelt menar att det var ett väntat beslut.

– Om tekniska spår i form av DNA eller fingeravtryck bygger upp misstankar, och det finns substans i dem, så lägger man inte ner utredningen efter två veckor, säger han.

21-åringen tillhör kärnan i det kriminella nätverk som kallats ”Dödspatrullen”. Enligt polisen har nätverket haft som affärsidé att utföra mord mot betalning.

– Hur många mord det rör sig om har vi valt att inte numrera. Men vi kan konstatera att de inte har blivit dömda för något, har Stockholmspolisens gängexpert Gunnar Appelgren tidigare sagt.

Flydde till Barcelona – greps

I november 2018 greps 21-åringen i Barcelona efter att ha varit internationellt efterlyst av svensk polis. Han pekades då ut för att vara en av ledarna i en knarkhärva som omfattade närmare 30 kilo amfetamin. Ligan uppmärksammades även för att ha använt sig av barnkurirer för att transportera droger från Stockholm till Göteborg.

Två av 21-åringens närmaste vänner dömdes till sju år och fyra månaders fängelse vardera, för synnerligen grovt narkotikabrott.

När tingsrätten i början av maj meddelade sin dom mot 21-åringen blev han frikänd för de två allvarligaste anklagelserna, om synnerligen grovt narkotikabrott och grovt vapenbrott. I stället dömdes han för grovt penningtvättsbrott till åtta månaders fängelse. Domen är överklagad och fallet kommer på nytt att tas upp i hovrätten.

21-åringen greps av spanska Guardia Civil i Barcelona i november i fjol.Foto: LA GUARDIA CIVIL