Andreas Elander, 34, döms för mord.Andreas Elander, 34, döms för mord.
Andreas Elander, 34, döms för mord.
Gert Lindgren, 43, mördades i sin egen bostad i Ställdalen utanför Örebro i mars. Foto: PRIVATGert Lindgren, 43, mördades i sin egen bostad i Ställdalen utanför Örebro i mars. Foto: PRIVAT
Gert Lindgren, 43, mördades i sin egen bostad i Ställdalen utanför Örebro i mars. Foto: PRIVAT
Foto: MICKE GUSTAFSSON/FOTO-MIKE / FOTO-MIKEFoto: MICKE GUSTAFSSON/FOTO-MIKE / FOTO-MIKE
 Foto: MICKE GUSTAFSSON/FOTO-MIKE / FOTO-MIKE

Han får livstid för mordet på Gert, 43

Publicerad

Andreas Elander, 34, döms för mord – för andra gången.

Den här gången blir påföljden livstids fängelse efter han strypt Gert Lindgren, 43, till döds.

Ytterligare två kvinnor – 29 och 39 år gamla – döms till ett års fängelse vardera för grovt skyddande av brottsling.

Det var på eftermiddagen den 11 mars i år som Gert Lindgren, 43, mördades i sin lägenhet i Ställdalen utanför Örebro. 

Under utredningen har det stått klart att fyra vänner – Gert Lindgren, Andreas Elander, en 39-årig kvinna och en 29-årig kvinna – befann sig i Lindgrens bostad när han dog.

På tisdagen meddelade Örebro tingsrätt sin dom.

Andreas Elander, 34, döms till livstids fängelse för mordet.

Den två kvinnorna döms till ett års fängelse vardera för grovt skyddande av brottsling.

Den 29-åriga kvinnan tog inledningsvis på sig skulden för mordet, och menade att hon hade agerat i självförsvar. 

Åklagaren: "Efterhandskonstruktion"

Senare i utredningen har hon vänt och i stället pekat ut Andreas Elander som ensam mördare.

– Hon säger att hon tog på sig det här för att Andreas sagt till henne att göra det – och att hon inte vågade annat, säger åklagaren Anders Persson.

– Min uppfattning är att det är en efterhandskonstruktion som båda medverkat i.

Under rättegången har deras ord stått mot varandra. Efter att ha hört de båda utsagorna landar tingsrätten i att "det är tillförlitligen styrkt att Andreas Elander genom strypning bragt Gert Lindgren om livet."

Gert Lindgren mördades i sin lägenhet tidigare i årFoto: PRIVAT

En omständighet som talar emot Elander är att han tog med sig handskar till Gert Lindgrens bostad. Enligt rätten är den enda sannolika förklaringen att Elander ville vara handskbeklädd när han utövade våld mot Lindgren.

Detta är inte första gången Andreas Elander döms för mord.

Dömdes för knivmord 2008

År 2008 dömdes han till tio års fängelse efter att ha mördat en granne med 34 knivhugg – varav 27 i ryggen. Han ska också ha sparkat och trampat på mannen.

– Jag högg honom med en kniv i magen för att han "fittade", sa Elander då enligt polisutredningen.

Åklagaren yrkade på livstids fängelsestraff för både Andreas Elander och den 29-åriga kvinnan, men när rättegången avslutades i månadsskiftet beslutade tingsrätten att kvinnan skulle försättas på fri fot i väntan på dom. Ett beslut som starkt talade för att hon inte skulle dömas för mord eller medhjälp till mord.

 

 

– Hon är lättad över det, kan jag säga. För min del var det ganska givet, det var svag bevisning, som sagt. Det är ett korrekt beslut, sa hennes advokat Thomas Weilander då.

 

LÄS MER: Mammans sorg efter mordet på Gert

 

SOS-samtalet: "Jag har kört självförsvar"

Efter mordet i mars stod kvinnan inledningsvis som huvudmisstänkt, efter att hon själv slagit larm till SOS och angett sig som gärningsman.

– Hej, du jag har kört självförsvar så jag har haft ihjäl en man, sa hon i larmsamtalet.

I flera månader, under utredningens gång, vägrade hon sedan att svara på polisens frågor. Slutligen öppnade hon sig och pekade ut Andreas Elander som mördaren.

Nu står det klart att den 29-åriga kvinnan inte döms för mord.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag