Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Andrei Manko sökte asyl i Sverige – styckmördade man på asylboendet

Andrei Manko, 49, sökte asyl i Sverige i våras – ett halvår senare mördade han en man och styckade honom.

Nu faller domen i Haparanda tingsrätt: 16 års fängelse och livstids utvisning för mord och brott mot griftefriden.

– Jag styckade kroppen i några bitar och sen bar jag de här bitarna och slängde dem i sjön, säger Manko i förhör.

49-årige Andrei Manko, som är rysk medborgare, stod åtalad för mord och brott mot griftefriden. Han har själv erkänt att han slog ihjäl en man med en yxa på asylboendet där de båda bodde, och att han sen styckade offret och spred ut kroppsdelarna på olika ställen i Kalix.

49-åringen skar av huvudet, armarna, benen och genitalierna. Sen dumpade han vissa delar i Kalixälven, andra i soporna. Just genitalierna har inte kunnat hittas.

Andrei Manko har erkänt att han slog ihjäl en man med en yxa på asylboendet där de båda bodde, och att han sen styckade offret och spred ut kroppsdelarna på olika ställen i Kalix. Foto: Polisen

Manko själv menar att dödandet genomfördes i nödvärn – det köper inte tingsrätten. Nu faller domen i Haparanda tingsrätt: 16 års fängelse och livstids utvisning.

Andrei Manko var bekant med offret – en man från Georgien – och bjöd in honom att dela rum på asylboendet i Kalix. Kvällen då mordet utfördes ska någon typ av bråk ha uppstått.

Yxan som användes vid dödandet hittades i Kalixälven. Foto: Polisen

”Jag styckade kroppen i några bitar”

Andrei Manko har erkänt att han dödat och styckat offret, men nekar till brott. Försvararen menar att det handlar om en ”defensiv styckning”. I förhör har Manko sagt:

– Alltså jag förstod inte vad jag gjorde. Jag skakade i hela kroppen och jag tänkte då att jag skulle lyfta honom och lägga honom i någon säck men han var ju tung, jag kunde inte lyfta honom. Alltså, jag vet inte varför jag agerade som jag gjorde. Jag har ingen förklaring. Jag styckade kroppen i några bitar och sen bar jag de här bitarna och slängde dem i sjön.

Mordutredningen inleddes efter att en privatperson som var ute och gick såg kroppsdelar i Kalixälven. Det var ett huvud, armar och ben som låg i vattnet. Foto: Polisen
49-åringen säger att han gick till sjön kring tre gånger för att dumpa kroppsdelar. Men den tyngsta säcken slängde han i en soptunna: ”Jag insåg att jag inte skulle orka bära den till sjön”, har han sagt i förhör. Foto: Polisen

Andrei Manko säger att han gick till sjön kring tre gånger för att dumpa kroppsdelar. Men den tyngsta säcken slängde han i en soptunna:

– Jag insåg att jag inte skulle orka bära den till sjön, har han sagt i förhör.

Mordutredningen inleddes efter att en privatperson som var ute och gick såg kroppsdelar i Kalixälven. Det var ett huvud, armar och ben som låg i vattnet.

Polisen sökte genom soptunnor i Kalix under sökandet efter kroppsdelar. Foto: Polisen
49-åringen skar av huvudet, armarna, benen och genitalierna. Sen dumpade han vissa delar i Kalixälven, andra i soporna. Just genitalierna har inte kunnat hittas. Foto: Polisen

Under mordutredningen har det kommit in uppgifter om att Manko tidigare är dömd för ett mord i Ryssland. Expressen erfar att det också handlar om ett styckmord.

Andrei Manko flyttade runt i Sverige i ett halvår

49-åringen kom till Sverige den 3 april 2018, enligt Migrationsverkets papper. Först bodde han i Hägersten, sen flyttades han till Sunne i Värmland. Därifrån flyttade han till Ösmo och sen till Spånga innan han i september fick en plats på ett flyktingboende i Kalix.

49-åringen, har själv erkänt att han slog ihjäl en man med en yxa på asylboendet där de båda bodde, och att han sen styckade offret och spred ut kroppsdelarna på olika ställen i Kalix. Foto: Polisen

”Han hade då inte längre någonstans att bo”, står i polisutredningen. Migrationsverket gjorde en kontroll och det visade sig att det fanns plats på ett boende i Kalix – slutet av september kom han dit.

Drygt en månad senare, någon gång mellan den 23 och 24 oktober, uppstod bråket i rummet på asylboendet.

Dödandet och styckandet genomfördes i ett boenderum. Den blå markeringen på bilden visar var det funnits spår av blod. Foto: Polisen