Trebarnspappan Gert, 43, mördades i Ställdalen.Trebarnspappan Gert, 43, mördades i Ställdalen.
Trebarnspappan Gert, 43, mördades i Ställdalen.
34-åringen är misstänkt för mord. Foto: Polisen34-åringen är misstänkt för mord. Foto: Polisen
34-åringen är misstänkt för mord. Foto: Polisen
En 29-årig kvinna är misstänkt för medhjälp till mord. Foto: PrivatEn 29-årig kvinna är misstänkt för medhjälp till mord. Foto: Privat
En 29-årig kvinna är misstänkt för medhjälp till mord. Foto: Privat
Bild från förundersökningen 2007, då 34-åringen dömdes för ett knivmord. Foto: PolisenBild från förundersökningen 2007, då 34-åringen dömdes för ett knivmord. Foto: Polisen
Bild från förundersökningen 2007, då 34-åringen dömdes för ett knivmord. Foto: Polisen

"Han använder våld för att ordna upp saker"

Publicerad

Förra gången den mordmisstänkte 34-åringen dödade misstänks han ha försökt räcka över det blodiga mordvapnet till sin dåvarande hustru.

Nu sitter han i stället häktad för mordet på Gert Lindgren, 43, tillsammans med två andra kvinnor.

Enligt en personutredning säger nu den mordmisstänkte mannen att han "använder våld för att ordna upp saker".

I januari tidigare i år blev den nu mordmisstänkte 34-årige mannen villkorligt frigiven. Tre månader senare mördades Gert Lindgren, 43, i sin lägenhet i Ställdalen.

En 29-årig småbarnsmamma larmade polisen och greps på platsen, misstänkt för mordet. Enligt en personutredning som har gjorts på kvinnan under tiden i häktet så har hon berättat om ett struligt liv där hon som tonåring under flera perioder "var på rymmen".

Den 29-åriga kvinnan har också berättat om hur hon tiden före mordet på Gert mådde mycket dåligt, bland annat på grund av det gisslandrama hon var inblandad i ungefär en månad innan 43-åringen mördades.

Trots det levde hon ett öppet liv på sociala medier och samma dag som Gert mördades la hon upp intima bilder och videoklipp på en sajt. I andra sociala medier har hon publicerat festbilder på sig själv, med bland annat 34-åringen - som greps ungefär en månad efter henne. Han och 39-årig kvinnan häktades sedan, han misstänkt för mord och hon misstänkt för medhjälp till mord.

– De här personerna har funnits i utredningen från början och nu har uppgifterna blivit sådana att de kan misstänkas, sa kammaråklagare Karl-Erik Antonsson i samband med att paret häktades.

Slickade bort blod

Det är inte första gången som den 34-årige mannen är misstänkt för ett allvarligt våldsbrott. Han har tidigare dömts för ett brutalt knivmord, då han enligt domen högg ihjäl en döv granne och vän med 34 knivhugg. Det var i augusti 2007 i Vivalla och enligt polisförhör i den förundersökningen så försökte han efter attacken få sin dåvarande hustru att ta emot den blodiga morakniven som använts.

– Är du dum eller sa jag, är du totalt jävla dum eller? sa dåvarande hustrun i polisförhör angående hur hon svarat på att ta emot mordvapnet.

När den 34-årige mannen hade gripits av polisen satt han enligt förundersökningen och slickade och snorade på sina blodiga händer, och i ett första polisförhör menade han att han inte var kapapel till att mörda:

– Mord, alltså jag är inte en sån kille, sa han enligt polisförhör.

34-åringen har tidigare dömts för ett brutalt knivmord.

I utredningen kring mordet på 34-åringens granne hördes också hans vän - Gert. Han berättade då för polisen att de hade träffats under morddagen på en pizzeria. Gert berättade att 34-åringen inte var på "världens bästa humör", enligt polisutredningen.

34-åringen dömdes av tingsrätten till tio års fängelse och själv nekade han till brottsrubriceringen.

Använder våld för att ordna saker

Också nu nekar han till brott, enligt vad som framkommer i personutredningen som gjorts på honom under tiden i häktet. Där berättar han också att han mått psykiskt dåligt sedan han blev villkorligt frigiven i januari och säger enligt Kriminalvårdens handlingar att han känt sig stressad och haft sömnsvårigheter. Där menar han också att han har varit hotad - men specificerar inte hur eller av vem. Den mordmisstänkte 34-åringen berättar också att det händer att han "använder våld för att ordna upp saker". Enligt utredningen så berättar han att han kan uppfattas som hotfull eller skrämmande av andra.

Både den 29-åriga kvinnan och den 34-årige mannen är misstänkta för mordet på Gert Lindgren, 43. Ytterligare en 39-årig kvinna är misstänkt för medhjälp till mord.

Johanna Rapp
Johanna Rapp

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag