Det var i slutet av april förra året som våldtäkterna skedde på en kryssning. Foto: ColourboxDet var i slutet av april förra året som våldtäkterna skedde på en kryssning. Foto: Colourbox
Det var i slutet av april förra året som våldtäkterna skedde på en kryssning.  Foto: Colourbox
Trots att det var 20-årsgräns på kryssningen kunde eleverna åka med, eftersom en annan anställd som var med på kryssningen angavs vara deras förälder. Foto: ColourboxTrots att det var 20-årsgräns på kryssningen kunde eleverna åka med, eftersom en annan anställd som var med på kryssningen angavs vara deras förälder. Foto: Colourbox
Trots att det var 20-årsgräns på kryssningen kunde eleverna åka med, eftersom en annan anställd som var med på kryssningen angavs vara deras förälder. Foto: Colourbox

Gymnasieelever våldtogs av handledare på kryssning

Publicerad

De två gymnasietjejerna gjorde praktik på ett företag där 41-åringen var deras handledare. 

Han döms nu för att ha våldtagit båda under samma kryssning, skriver Metro.

Eleverna fick ingen examen eftersom de hoppade av praktiken – trots mannens vädjande:

”Vet att jag svikit allt förtroende ni haft för mig, men vill ändå att ni fullföljer praktiken som är kvar”.

Det var i slutet av april förra året som våldtäkterna skedde på en kryssning. De kvinnliga eleverna var då båda 19 år och gjorde praktik på ett företag inom ramen för sina gymnasiestudier.

Trots att det var 20-årsgräns på kryssningen kunde de åka med, eftersom en annan anställd som var med på kryssningen angavs vara deras förälder, skriver Metro.

Under kryssningen skedde våldtäkterna i en hytt. Den ena eleven våldtogs först. När den andra eleven knackade på hyttdörren blev även hon våldtagen av deras 41-årige handledare. 

Efteråt sprang de från hytten medan mannen kom efter. Något som överensstämmer med övervakningsfilmerna från fartyget, konstaterar tingsrätten.

Vädjade till eleverna

Dagen efter kryssningen vädjade mannen till eleverna:

”Hej vet att jag svikit allt förtroende ni haft för mig, men vill ändå att ni fullföljer praktiken som är kvar, vill ni att någon annan leder er i arbetet så fixar jag det”, skriver han i ett meddelande till båda enligt Metro.

”Jag lovade att inte anmäla dig om du erkände. Jag kommer tyvärr att göra en anmälan nu… Jag är så jävla förbannad och besviken att jag ska känna mig så jävla smutsig att jag skulle ha varit med på det här. Jag kommer ihåg”, svarade en av eleverna.

Mannen har nekat till brott men medger att han har haft sex med eleverna. Hans förklaring har dock avfärdats av tingrätten som skriver att den ”i många avseenden är märklig”, enligt Metro.

Fick straffrabatt

41-åringen döms nu för två fall av våldtäkt. Straffvärdet ligger egentligen på fyra år och åtta månader, men eftersom det handlar om flera brott får han så kallad straffrabatt, och döms endast till tre år och sex månader. 

Han ska också betala 115 000 kronor i skadestånd till vardera.

På grund av övergreppen avslutade kvinnorna sin praktik, något som ledde till att de inte fick ut sin gymnasieexamen. De fick i stället komplettera den under sommaren, och kunde därför inte sommarjobba som planerat.

Advokat Solveig Sörlien, som biträdde en av eleverna, berättar för Metro att hennes klient har mått väldigt dåligt.

– Båda tjejerna hade jättestor tilltro till den här mannen, han var deras handledare och var schyst, så nu har hon inte så stort förtroende för omgivningen, säger hon.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Brottscentralen på Facebook, Twitter och Instagram

Till Expressens startsida

Mest läst i dag