- Kommer man över offrens bankomatkort är det ju perfekt om man dessutom har kännedom om en ickekameraövervakad automat, menar Brottscentralens expert Leif GW Persson- Kommer man över offrens bankomatkort är det ju perfekt om man dessutom har kännedom om en ickekameraövervakad automat, menar Brottscentralens expert Leif GW Persson
- Kommer man över offrens bankomatkort är det ju perfekt om man dessutom har kännedom om en ickekameraövervakad automat, menar Brottscentralens expert Leif GW Persson
Ett äldre par mördades i sitt eget hem i Mantorp tidigare i sommar.Ett äldre par mördades i sitt eget hem i Mantorp tidigare i sommar.
Ett äldre par mördades i sitt eget hem i Mantorp tidigare i sommar.

GW:s teori: Utländsk liga bakom dubbelmordet

Publicerad

Polisprofessor Leif GW Persson tror att det är en utländsk liga som ligger bakom det ouppklarade dubbelmordet i Mantorp. Att gärningsmännen tagit ut det mördade parets pengar från en bankomat i grannkommunen är inget konstigt, menar han.

Polisens sista spår efter gärningsmännen i det ouppklarade dubbelmordet i Mantorp slutar i Borensberg. En mindre kommun, tre mil från mordplatsen, som enligt polisen kräver en viss lokalkännedom för att hitta till. Men att utesluta utländska gärningsmän vore ett stort misstag, menar polisprofessor Leif GW Persson.

- Anta att de är kringresande hantverkare eller personer som bara är här i Sverige för att stjäla. Då har de ett skäl att titta sig omkring och då får de ganska snabbt den kännedomen, säger Leif GW Persson.

- Kommer man över offrens bankomatkort är det ju perfekt om man dessutom har kännedom om en ickekameraövervakad automat, tillägger han.

LÄS OCKSÅ: Rån kan ha koppling till mordet på äldre paret 

Dessutom tror han att polisen kommer ha svårt att klara upp dubbelmordet i Mantorp. 

- Om man inte har klarat upp ett mord under en månad eller säkrat sådan bevisning för att i framtiden kunna klara upp det så talar det emot att man kommer kunna göra det, säger Leif GW Persson.

- Statistiken talar starkt emot dem, tillägger han.

Här slutar spåren efter de misstänkta dubbelmördarna.

Det här är det andra dubbelmordet som polisen i Linköping jobbar med att klara upp. Även om det är 13 år sedan det senaste ouppklarade dubbelmordet skedde, så tror GW mer på chanserna att få fast en gärningsperson i det fallet.

- Där har man säkrat sådan bevisning så att det kan klaras upp så fort man hittar en person som ger en DNA-träff. En sådan situation har man inte för dubbelmordet i Mantorp, säger Leif GW Persson.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Brottscentralen på Facebook, Twitter och Instagram

Till Expressens startsida

Mest läst i dag