Foto: / ALEX LJUNGDAHLFoto: / ALEX LJUNGDAHL
 Foto: / ALEX LJUNGDAHL
Foto: / ALEX LJUNGDAHLFoto: / ALEX LJUNGDAHL
 Foto: / ALEX LJUNGDAHL
Foto: SVEN LINDWALLFoto: SVEN LINDWALL
 Foto: SVEN LINDWALL
I tisdagens avsnitt av "Veckans Brott" ger Leif GW Persson sin syn på domen mot Johanna Möller Foto: / TT NYHETSBYRÅNI tisdagens avsnitt av "Veckans Brott" ger Leif GW Persson sin syn på domen mot Johanna Möller Foto: / TT NYHETSBYRÅN
I tisdagens avsnitt av "Veckans Brott" ger Leif GW Persson sin syn på domen mot Johanna Möller Foto: / TT NYHETSBYRÅN

GW:s nya teori – tror inte att Möller fälls

Publicerad
Uppdaterad

Iförd handfängsel och med en kriminalvårdare i varje arm fördes Johanna Möller in i Svea hovrätt på tisdagsmorgonen.

Nu ställs hon inför ny bevisning – som slår hål på Arbogakvinnans egen historia om vad hon gjorde vid makens död 2015.

Men Leif GW Persson är skeptisk till fällande dom:

– Jag har fortfarande inte en susning om hur åklagaren och tingsrätten anser att det här har gått till, säger han i Veckans brott.

Inför ett samlat pressuppbåd och smattrande fotoblixtar leddes Mohammad Rajabi in i Svea hovrätt i Stockholm på tisdagsmorgonen.

Någon minut senare anlände hans tidigare sambo, Arbogakvinnan Johanna Möller.

Tingsrätten har dömt dem för mordattacken på Möllers föräldrar i deras sommarstuga i Arboga i augusti 2016. Johanna Möller är dessutom dömd för att ha anstiftat till mordet på sin egen make Aki Paasila i samband med hans död 2015.

I tingsrätten dömdes hon till livstids fängelse och Mohammad Rajabi dömdes till 14 års fängelse och utvisning. 

Ny bevisning kan fälla Möller

Nu vill Rajabi få sänkt straff och undvika utvisning – medan Möller som menar att hon är helt oskyldig vill bli friad.

Tisdagen var den första av många rättegångsdagar. Den vigdes åt åklagare Jessica Wennas sakframställan i mordet på Aki Paasila, som hittades död i vattnet nära strandkanten vid Möller-familjens sommarstuga i Arboga under sensommaren 2015.

Johanna Möller har under utredningen berättat att hon låg i sommarstugan och använde sin telefon när maken åkte ut på en fisketur sent på kvällen. Morgonen därpå hittades han död.

I hovrätten presenterade åklagaren ny bevisning som hon menar visar att Johanna Möller ljuger.

I augusti utfördes en ny så kallad temsning av sommarstugefastigheten och den närliggande miljön. Metoden innebär att man går igenom bit för bit av platsen för att avgöra vilken mobilmast en telefon kopplar upp sig till utifrån vilken position man befinner sig på.

Johanna Möller skickade 21 sms till Aki Paasila under kvällen han dog och följande morgon.

– Det kan vara ett sätt att ge sken av att man inte vet att en människa är död, säger Wenna.

Vad som stod i sms:en har inte åklagare eller polis kunnat ta del av. Eftersom Aki Paasilas död inledningsvis betecknades som en olycka togs telefonen inte i beslag – och efter det har den inte gått att hitta.

"Hon riggade brottsplatsen"

När resultatet av temsningen har korskörts med Johanna Möllers mobiltelefon kan man enligt åklagaren slå fast att telefonen under kvällen befann sig vid bryggan i närheten av där Aki Paasila senare hittades död. Man kan också konstatera att telefonen tidigt under nästföljande morgon har kopplat upp sig mot en mast som varken går att nå från sommarstugan eller från stranden – utan enbart från vattnet.

Enligt Wennas teori har Johanna Möller på morgonen befunnit sig nere vid bryggan och "riggat brottsplatsen" genom att bland annat placera ut en roddbåt i vassen.

I Veckans brott som sänds på SVT på tisdagskvällen säger Leif GW Persson att han är skeptisk till att Johanna Möller kommer att fällas för anstiftan till mordet på maken.

– Jag har fortfarande inte en susning om hur åklagaren och tingsrätten anser att det här har gått till. Däremot har man resonerat ungefär som så att han drunknade inte av egen kraft i Hjälmaren, alltså har hon anstiftat ett mord på honom, säger han och fortsätter:

– Det är ett ganska långt kliv att ta och där är jag inte med längre. Jag har väldigt svårt att tro att hovrätten kommer att köpa det.

Därmed inte sagt att han tror att Johanna Möller är oskyldig till det hon anklagas för. Hans kritik ligger snarare i tingsrättens och åklagarens bedömning av bevisningen.

– Jag köper att hon har varit med och anstiftat när maken dränks, men den domen ser minst sagt konstig ut.

Oavsett utgång i det fallet menar GW att det inte kommer att få någon påverkan för det slutliga straffet som Johanna Möller får, eftersom han är övertygad om att hon kommer att fällas för mordet och mordförsöket på föräldrarna.

– Den sitter som en smäck på huvudet i kraft av det som hände föräldrarna. Men det kommer att påverka de anhöriga till offret (Aki Paasila reds anm) som inte får något skadestånd.

 

LÄS ÄVEN: GW: Johanna Möllers krav är helt poänglös

 

 

Johanna Möller på väg in i rättegångssalen.Foto: / ALEX LJUNGDAHL

Nya förhör med Johanna Möllers barn

Hovrättsförhandlingen inleddes med att Johanna Möller bestred åtalspunkterna om mord och anstiftan till mord som hon dömdes till livstids fängelse för i tingsrätten.

Mohammad Rajabi yrkade på sänkt straff och efter första pausen valde han att lämna förhandlingen. Eftersom rättegången inledningsvis kommer att kretsa kring Aki Paasilas död, där Rajabi inte på något sätt är inblandad, fick han tillåtelse från både åklagare och domare att lämna salen.

Tisdagens förhandlingsdag vigdes åt åklagare Jessica Wennas sakframställan avseende mordet på Aki Paasila.

Åklagaren gick inledningsvis in i detalj och redogjorde för Johanna Möllers privatekonomi tiden innan och i samband med maken Aki Paasilas död.

De sista åren innan Paasilas död fick Johanna Möller in totalt 2,2 miljoner kronor i form av gåvor från sina föräldrar och från två fastighetsförsälljningar.

Johanna Möllers tidigare pojkvän Mohammad Rajabi då han fördes in till rättssalen.Foto: / ALEX LJUNGDAHL

Men en frikostig konsumtion innebar att Möller levde långt över sina tillgångar. Vid årsskiftet 2014-2015 var pengarna slut – och på grund av dotterns beteende hade föräldrarna strypt sin ekonomiska generositet mot henne.

– Nu står hon här och har bara sina egna inkomster att lita på. Men hon fortsätter konsumera på samma sätt, sa Jessica Wenna i hovrätten.

Efter makens död uppgick Johanna Möllers förmögenhet till fem procent ägande av sin bostad samt drygt 5 000 kronor på kontot. Då fick hon drygt en kvarts miljon kronor inbetalat till följd av en av försäkringarna som hon själv är dömd för att ha tecknat.

Huvudsakligen kommer vittnesmål och förhör från tingsrättsförhandlingen att spelas upp för ny bedömning i hovrätten.

 

LÄS ÄVEN: Johanna Möllers liv bakom galler

 

Däremot kommer det att hållas nya förhör med två av Johanna Möllers barn, samt med hennes svärson. Samtliga tre är formellt misstänkta för inblandning i Aki Paasilas död, men inte till den grad att åklagare Wenna har valt att åtala dem.

Eftersom de är misstänkta kan de inte välja att avstå från att vittna, trots att de är att betrakta som närstående till Johanna Möller. Detta har Arbogakvinnan kritiserat. Hon har även, utan framgång, krävt att ett inspelat videoförhör med hennes minderårige son ska stoppas från att spelas upp.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag