Leif GW pekade ut Emma Jangestig som den skyldiga för morden på hennes egna två barn. I dag har han dåligt samvete.Leif GW pekade ut Emma Jangestig som den skyldiga för morden på hennes egna två barn. I dag har han dåligt samvete.
Leif GW pekade ut Emma Jangestig som den skyldiga för morden på hennes egna två barn. I dag har han dåligt samvete.
Emma Jangestig säger att det var hennes familj som uppmärksammade Leif GW:s utpekande. Foto: ROBBAN ANDERSSONEmma Jangestig säger att det var hennes familj som uppmärksammade Leif GW:s utpekande. Foto: ROBBAN ANDERSSON
Emma Jangestig säger att det var hennes familj som uppmärksammade Leif GW:s utpekande. Foto: ROBBAN ANDERSSON

GW pekade ut mamman som mördare: "Har dåligt samvete"

Publicerad

Polisprofessor Leif GW Persson pekade ut Emma Jangestig som mördaren till hennes egna barn. Något han än i dag har dåligt samvete för. 

– Jag har fortfarande dåligt samvete för barnens mamma trots att jag aldrig har sagt det förut till någon, säger han.

Mordet på Max och Saga och mordförsöket på Emma Jangestig är ett av två fall där Leif GW säger att han varit fel ute. När han hörde att det skulle ha varit en för Emma Jangestig okänd kvinna som kommit till huset den kvällen för att döda henne och hennes två barn talade allt emot det.

– Då tänkte jag, att det kan ju för fan inte stämma utan där finns det statistiskt bara tre gärningsmän att välja på och det är hon själv, hon är den minst sannolika av de tre, det är den sociala fadern eller den biologiska fadern, säger han.

 

 

Sa till utredarna att det måste vara hon

Men när det tidigt visade sig att både den biologiska pappan och Emma Jangestigs sambo kunde avföras från utredning var det bara Emma Jangestig kvar på listan. 

– Då sa jag det till utredarna att det måste ju vara hon som har gjort det. De här utredarna tyckte nog att jag var en jävla cynisk människa och att jag i stort kunde stoppa upp min statistik där bak men eftersom att den var såhär 99 procentig i min värld var jag ju inte villig att göra det, säger Leif GW.

 

Tyska Christine Schürrer blev dömd för morden på Max och Saga.Foto: ROGER VIKSTRÖM

 

Det var först när han noggrant kollade igenom hennes skadebild som han förstod att det inte kunde vara hon.

– Jag minns att jag var så pass sugen på henne som gärningsman, för det var innan man hittade den som gjort det, att jag begärde in handlingarna just för att kunna titta på den här kriminaltekniska och rättsmedicinska undersökningen och då äntligen så fattade jag att det här går faktiskt inte för det stämde inte med skadebilden. Hon kunde inte ha gjort det där på sig själv, säger han.

Gnagande dåligt samvete

Leif GW säger att det har hänt honom två gånger att han varit fel ute på det här sättet. Och när det gäller utpekandet av Emma Jangestig gnager än i dag det dåliga samvetet.

– Jag har fortfarande dåligt samvete för barnens mamma trots att jag aldrig har sagt det förut till någon, säger han.

 

Emma Jangestigs barn Max och Saga blev mördade i det egna hemmet år 2008.Foto: STEFAN ERIKSSON

 

Emma Jangestig säger att det framför allt var hennes familj som uppmärksammade Leif GW:s utpekande då hon själv vid den tiden fortfarande inte fick läsa tidningar.

– Jag vet att jag tog illa upp då för då var man mitt uppe i det och man ville inte att någon skulle anklaga mig för jag visste ju att jag inte hade gjort det. Jag förstod inte hur någon överhuvudtaget kunde tänka det om mig. Men i dag skrattar jag bara åt det och förstår ju den tanken att statistiken säger att jag skulle ha gjort det själv, säger hon.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag