Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

GW om mordgåtan: ”Har inget bra slut”

”Det tog slut för henne och i någon mening tog det slut för honom också”, säger Leif GW Persson om mordet på Carolin Stenvall. Foto: MICHAELA HASANOVIC
Bland annat den rättsmedicinska undersökningen talade för att Carolin Stenvall fortfarande var i livet när hon blev skjuten av Alldén. Foto: MATTIAS FORSBERG

Mordet på Carolin Stenvall slutade med en livstidsdom för jägaren Toni Alldén.

Men tio år efter hennes död står huvudfrågan fortfarande obesvarad: Varför mördade han 28-åringen?

– Det är en sådan historia som inte har något bra slut. Den har ett dåligt slut. Det tog slut för henne och i någon mening tog det slut för honom också, säger Leif GW Persson i måndagskvällens avsnitt av GW:s mord på TV4.

Det var den 12 september 2008 som Carolin Stenvall, 28 år gammal, satte sig i bilen och körde från Piteå norrut, för en anställningsintervju på Ishotellet i Jukkasjärvi.

Men till vännerna i Kiruna, där hon skulle övernatta, kom hon aldrig fram.

När sökarbetet påbörjades spårades hennes mobiltelefon till rastplatsen Stenbron utanför Gällivare. Där hittades också hennes bil – övergiven.

Redan dagen efter försvinnandet anmälde ett par att de sett en stor blodfläck på en annan rastplats, men det tog veckor innan polisen följde upp tipset. När man väl gjorde det hade diesel hällts på blodfläcken – men i närheten hittade man en bagagerumsmatta till en Audi, med blod från Carolin Stenvall.

Ett större antal personer som ägde matchande bilmodeller kallades till förhör – och så småningom kom turen till den alkoholiserade jägaren och gruvarbetaren Toni Alldén, som vid tidpunkten var 51 år gammal.

Carolin Stenvall mördades, frågan varför är fortfarande obesvarad. Foto: POLISEN / SCANPIX SWEDEN

Alldén nekade

Han nekade inledningsvis till inblandning men efter att polisen kunde knyta DNA-spår från Carolin Stenvall till Alldéns bil kom ett sorts erkännande. Han var inblandad i hennes död, men allt var en olyckshändelse, påstod han.

När fallet gick till rättegång närvarade Leif GW Persson. I måndagskvällens avsnitt av "GW:s mord" på TV4 berättar han om tidpunkten.

– Då fick jag tillfälle att kika på gärningsmannen och han var konstig i någon mening. Han kunde säga att han inte orkade sitta där längre så då fick de ta paus. Och på det sättet blev det. Det hände åtminstone ett par tre gånger, säger GW i programmet och fortsätter:

– Det som är den juridiska knepigheten i det här fallet är att den åtalade hävdade att hon i stort sett är död från början och att detta mer eller mindre är en olyckshändelse. Sedan har han för säkerhets skull, som han säger, skjutit henne. Då är det ett helt annat brott än ett mord. Det är en misshandel och ett vållande till annans död, ett grovt vållande men det skiljer tio år i påföljd åtminstone.

Toni Alldén dömdes till livstids fängelse för mord. Foto: SUVAD MRKONJIC

Dömdes till livstids fängelse

Bland annat den rättsmedicinska undersökningen talade för att Carolin Stenvall fortfarande var i livet när hon blev skjuten av Alldén. Det bidrog till att han dömdes för mord till livstids fängelse i två instanser.

Alldéns historia om vad som hände i samband med mordet var den enda redogörelsen under rättegången, och den underkändes av domstolen. Därmed har alla frågor om varför Carolin Stenvall mördades lämnats obesvarade.

– Mordet på Carolin Stenvall, det är en sådan historia som inte har något bra slut. Den har ett dåligt slut. Det tog slut för henne och i någon mening tog det slut för honom också. Han dömdes ju senare till livstids fängelse. Det är naturligtvis en stor sorg, både för hennes anhöriga och för hans anhöriga, säger Leif GW Persson.

 

GW:s mord sänds i TV4 klockan 21.00 på måndagskvällen.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!