Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

GW: I fängelset är de avundsjuka på Möller

Kriminologiprofessor Leif GW Persson tror att Johanna Möller kommer att trivas i fängelset. Foto: FREDRIK SANDBERG/TT NYHETSBYRÅN
Johanna Möller har suttit häktad med restriktioner i över ett års tid. Foto: ALEX LJUNGDAHL

Hon har kallat året i häkte för ”tortyr”.

Arbogakvinnan Johanna Möller kan glömma att frias i hovrätten – men lär trivas med sitt nya liv på kvinnofängelset Hinseberg, där de andra kvinnorna är avundsjuka på henne.

Det säger polisprofessor Leif GW Persson.

– Jag tror att hon kommer finna sig väl till rätta.

Bakom lås och bom väntar Johanna Möller på Svea hovrätts dom, som meddelas 27 februari. Allt talar för att den blir det sista som sägs om hennes framtid på många år.

– Johanna Möller ljuger om stort som smått. Hon kan gråta på beställning. Hennes trovärdighet är extremt låg och hennes uppgifter saknar bevisvärde, sade åklagaren Jessica Wenna i sin slutplädering.

Johanna Möller i Thailand – sista tiden i frihet. Foto: ALEX LJUNGDAHL

Tingsrätten dömde Johanna Möller till livstids fängelse för att ha beställt mordet på sin make Aki Paasila – och året därpå skickat in pojkvännen Mohammad Rajabi i föräldrarnas sommarstuga med kniv.

Pappan Göran Möller dog.

Mamman överlevde – svårt skadad.

Hon pekade ut sin dotter redan i ambulansen.

 

LÄS OCKSÅ: Johanna Möllers förvandling från skolflicka till mördare 

 

Möllers brev från cellen

I tingsrätten sa hon att hon ”aldrig kan förlåta” – och lämnade ett tungt vittnesmål som bidrog till att få dottern fälld.

Johanna Möller slipper inte undan i hovrätten heller, tror polisprofessor Leif GW Persson.

– Säg att hon kommer ut om 20 år. Då är hon en liten tant, säger GW.

Göran Möller, mördad av dottern Johanna Möller. Foto: PRIVAT

I mer än ett år har Johanna Möller suttit inlåst på häkte.

Fram till nyligen med fulla restriktioner.

– Hon har tyckt att det varit väldigt påfrestande att inte få träffa sina barn. Det är klart att det har påverkat henne väldigt mycket, har hennes advokat Amanda Hikes sagt.

Johanna Möller förs in i Svea hovrätt. Foto: ALEX LJUNGDAHL

Möller har kallat tillvaron ”fruktansvärd tortyr.” I ett brev till Expressen skriver hon hur ångesten driver cellgrannar att kasta sig mot väggar och att hon själv känner sig som en ”det” där inne.

Efter hovrättsdomen tror Leif GW att Möller hamnar på kvinnofängelset Hinseberg.

 

LÄS OCKSÅ: Möller lurade pappa att betala lyxlivet 

 

Leif GW: De andra blir avundsjuka

Där inne ljusnar tillvaron för Möller, spår professorn.

– Där sitter redan ett halvdussin kvinnor som är dömda till livstid. Jag tror att hon kommer finna sig väl till rätta där. De är som hon, de som sitter där.

Hur tror du att hon tas emot?

– Kanske med en viss avundsjuka i början, eftersom hon är så berömd. Men jag har svårt att tro att hon skulle uppleva några problem. Det är ett ganska extremt klassamhälle, och vad som bestämmer var du hamnar i den sociala hackordningen är brotten du har begått. Hon är ingen dålig tävlare i det sammanhanget.

"Jag har svårt att tro att hon skulle uppleva några problem", säger GW om Möllers nya liv på Hinseberg. Foto: OLLE SPORRONG

Leif GW Persson säger att Möller lär bli accepterad i fängelset.

– Det är så illa att jag till och med tror att hon kommer att trivas på det där stället. Hon verkar ha alla de där rättshaveristiska kvalitéerna. Då kan hon sitta där och kuckilura med dem, prata om livets orättvisor och att det inte var deras fel.

 

LÄS OCKSÅ: Arbogakvinnan får träffa sina barn igen 

 

"Allt sker bakom stängda dörrar"

Enligt en serie intervjuer med intagna som JO gjorde 2015 förekommer mobbning och hot mellan intagna på Hinseberg. Expressen har talat med en kvinna som avtjänat tid där inne – hon vittnar om en hård miljö där den som anses ha gjort fel kan straffas med våld av andra fångar.

Här, på kvinnofängelset Hinseberg, börjar snart Johanna Möllers nya liv. Det tror Leif GW Persson. Foto: ROBBAN ANDERSSON

– Men allting sker bakom stängda dörrar när ingen ser, säger hon.

– Första intrycket när man kommer in som nyintagen är jätteviktigt. Kommer man dit och tjoar och hejar och gör mycket liv av sig, och visar att man inte funkar på Hinseberg, så blir man direkt utesluten. Det man ska göra när man kommer dit är att backa tillbaka, se hur det funkar och sen får man förtjäna sin plats i ett gäng.

Jacques Mwepu, anstaltschef på Hinseberg, vill inte kommentera exfångens uppgifter.

"Dock vill jag generellt informera om att vi arbetar konsekvent mot behov och riskanalyser för att erbjuda våra intagna en säker och meningsfull verkställighet", skriver han i en mejlkommentar.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!