Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

GW: Hästtjejen ljög – dolde styckmordet

Hästtjejen Jonna Henningsson styckmördade sin kärleksrival. Sen ljög hon för personer kring sig för att dölja dådet. Foto: TV3

Hästtjejen Jonna Henningsson styckmördade sin kärleksrival.

Sen ljög hon för personer kring sig för att dölja dådet.

– Innan hon åker därifrån så ringer hon på hos grannen och säger att det här var ingenting att bry sig om, säger Leif GW Persson i TV4:s ”GW:s mord”.

Jonna Henningsson, 29, är dömd till livstids fängelse för att ha mördat och styckat sin kärleksrival i Askersund 2014. Henningsson, känd som hästtjejen, kunde inte hantera att mannen hon var förälskad i valde en annan kvinna. Då började hon planera mordet.

Jonna Henningssons plan var att det skulle se ut som ett självmord. Hon skulle slå offret medvetslöst, injicera alkohol i henne och sen lägga henne på järnvägsspåret. Men när hon väl skulle mörda kvinnan gick det inte som hon ville.

Jonna Henningsson, känd som hästtjejen, kunde inte hantera att mannen hon var förälskad i valde en annan kvinna. Foto: POLISEN

Offret överfölls vid pojkvännens lägenhet och slogs med en hovslagarhammare, men hon tuppade inte av. Jonna Henningsson lyckades dra in kvinnan i lägenheten där slagen fortsatte. En granne hörde tumultet och skriken och knackade på dörren, samtidigt fick Jonna Henningsson tag i en kniv och lyckades mörda sin rival.

Jonna Henningsson attackerade sitt offer med en hammare vid lägenheten. Foto: POLISEN

Leif GW om hästtjejens lögner

I förhör har Jonna Henningsson sagt:

– Det är först då, när hon är tyst och still, och när dörrklockan slutar ringa, det är då som jag fattar att hon är död.

Efter mordet åkte Jonna Henningsson hem i omgångar. Först för att hämta en påse att ha sitt offer i. Men hästtjejen förstod att hon inte skulle kunna göra sig av med kroppen utan att stycka den, så hon började dela sitt offer i badrummet och la kroppsdelarna i tre olika Ikea-kassar som hon hämtade hemma i en andra vända.

– Det är som att jag står bakom mig själv. Jag ser liksom min rygg bakifrån, har Jonna Henningsson senare berättat om hur hon minns styckningen.

Jonna Henningsson styckade offret med hjälp av en såg. Foto: POLISEN

Sen började hon ljuga för personer kring henne. Kriminologen Leif GW Persson går igenom lögnerna i ”GW:s mord” i TV4.

Först ljög Jonna Henningsson för den oroliga grannen som hade knackat och ringt på dörren.

– Då säger hon att allt är lugnt och så vidare. Grannen nöjdförklarar sig med det, säger Leif GW Persson.

Men hästtjejen förstod att hon inte skulle kunna göra sig av med kroppen utan att stycka den, så hon började dela sitt offer i badrummet och la kroppsdelarna i tre olika Ikea-kassar som hon hämtade hemma i en andra vända. Foto: POLISEN

Jonna Henningsson lät kroppsdelarna ligga vid Coop

Efter styckningen la Jonna Henningsson offret, det nedblodade duschdraperiet och en matta i sin bil. Sen städade hon mordlägenheten och tog en tröja innan hon skrev ett brev till sitt ex, som bodde i lägenheten.

Leif GW Persson i ”GW:s mord”:

– Då säger hon att eftersom hon nu har insett att han föredrar NN (den andra kvinnan, reds. anm) framför henne, så har hon då tagit med sig sina grejer. Sen har hon bråkat med NN, utan att gå in på några detaljer. Det meddelandet har hon skrivit och lämnat efter sig. Innan hon åker därifrån så ringer hon på hos grannen och säger att det här var ingenting att bry sig om, det har inget med pojkvännen att göra.

Men det slutar inte där. Efter att Jonna Henningsson städat mordlägenheten var hon tvungen att åka till jobbet. Hon parkerade bilen, med den styckade kroppen i, utanför en Coop-butik innan hon tog offrets bil och åkte till jobbet.

Leif GW Persson går igenom fallet med hästtjejen i ”GW:s mord” i TV4. Foto: TV4

”Jag har haft ett litet triangeldrama”

En kollega märkte att Jonna Henningsson hade skadade händer och mördaren fick söka vård, men kollegan fick inte veta att skadorna kom när hästtjejen styckmördade sin rival.

Senare på dagen ringde expojkvännen, som var tillsammans med offret, och frågade om Henningsson visste var flickvännen var. Det svarade hon inte på.

En kollega märkte att Jonna Henningsson hade skadade händer och mördaren fick söka vård, men kollegan fick inte veta att skadorna kom när hästtjejen styckmördade sin rival. Foto: POLISEN

I stället parkerade hon offrets bil på en annan ort, tog bussen tillbaka till Askersund, hämtade sin bil – med offrets kroppsdelar i – och körde ut till ett friluftsområde där hon dumpade Ikea-kassarna och täckte över dem med löv och kvistar. Sen åkte hon hem och ringde polisen.

– Eh, det är så att jag har haft ett litet triangeldrama, inledde hon samtalet.

Under utredningen påstod Jonna Henningsson att hon inte förstod att offret skulle dö av attacken. I tingsrätten fick hon 16 års fängelse för mord. I hovrätten skärptes straffet till livstids fängelse.