GW: Det påminner om Johanna Möller

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Den mordmisstänkta kvinnan.
Ifs chefsutredare Anders Lindstrand.
Foto: PRIVAT / PRIVAT

Fallet med författaren som misstänks ha förgiftat sin sambo till döds i en skärgårdsstuga påminner polisprofessor Leif GW Persson om Johanna Möller och Arbogafallet:

– De har stora likheter, säger GW i TV4:s Nyhetsmorgon.

Sommaren 2016 – ett år efter att maken Aki Paasila drunknat men innan dödsattacken mot föräldrarna i sommarstugan – försökte den så kallade Arbogakvinnan Johanna Möller förmå försäkringsbolaget If att betala ut miljoner till henne.

If och chefsutredaren Anders Lindstrand  försökte å sin sida förmå polisen att öppna en mordutredning. Bland annat eftersom Aki Paasilas anhöriga fattat misstankar.

Arbogakvinnan Johanan Möller.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

När så till sist skedde slutade det med att Möller dömdes för anstiftan till mord i tingsrätten innan hovrätten friade henne på just den punkten. Arbogakvinnan avtjänar i dag livstids fängelse i Ystad och är en av de mest omskrivna svenska brottslingar i modern tid.

LÄS OCKSÅ: Skuldsatta författaren fick resor och gåvor av sambon 

GW: "Fullsmetad med cyanid"

Klockan elva på kvällen den 17 februari i år kom larmet inifrån en skärgårdsstuga i Norrtälje: En man som drabbats av hjärtstopp. I huset fanns också hans sambo, en jämnårig kvinna som arbetat som bland annat författare. Polisen misstänkte först inget brott.

Senare kontaktade kvinnan i fråga If för att bli ersatt för smycken hon sade sig ha tappat bort.

– I samband med att vi utreder detta så kommer vi i kontakt med människor som berättar väldigt initierat att de tror att hon kan ha mördat mannen.

Stugan där mannen förgiftades till döds, enligt misstankarna.
Foto: JANNE ÅKESSON / SWEPIX

Så säger samma Anders Lindstrand som var inblandad i Möllerutredningen.

Efter Ifs och anhörigas påtryckningar utfördes en ny analys. Den visade på spår av gift i den döde mannens blod.

– Men söte jesus, han är ju fullsmetad med cyanid, säger Leif GW Persson när han berättar om fallet i Nyhetsmorgon.

Mannens  sambo, författaren, misstänks nu på sannolika skäl för mord. Hon är häktad i väntan på ett kommande åtal.

Påminner GW om Möller

Polisprofessor Leif GW ser tydliga kopplingar mellan fallet i Norrtälje och det omskrivna Arbogafallet. Främst är det delen av Arbogafallet som rör Johanna Möllers make Aki Paasila – som drunknade 2015 under mystiska omständigheter – som professorn kopplar till händelseutvecklingen kring det misstänkta giftmordet i Norrtälje.

– Jag tror det här kommer bli väldigt uppmärksammat, säger GW i Nyhetsmorgon.

Leif GW.
Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Han jämför författaren och Johanna Möller.

– Det är stora likheter mellan de här båda misstänkta gärningspersonerna. Ekonomiska motiv och allt det där. Jag tror det här kommer bli väldigt uppmärksammat.

GW upprepar vad han sagt flera gånger innan: Att Aki Paasilas dödsfall i Hjälmaren 2015 var ett mord även om ingen i slutändan kunde dömas vare sig för att ha beordrat eller utfört det.

– Det är tveklöst.

I Norrtäljefallet omhäktades den mordmisstänkta kvinnan på tisdagen. Kvinnan har sedan tidigare genom sin advokat låtit meddela att hon nekar till brott.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.