Johanna Möller kom i handbojor till första dagen i Svea hovrätt. Foto: ALEX LJUNGDAHLJohanna Möller kom i handbojor till första dagen i Svea hovrätt. Foto: ALEX LJUNGDAHL
Johanna Möller kom i handbojor till första dagen i Svea hovrätt. Foto: ALEX LJUNGDAHL
I tingsrätten dömdes Möller till livstid för bland annat anstiftan till mord på Aki Paasila. Foto: ALEX LJUNGDAHLI tingsrätten dömdes Möller till livstid för bland annat anstiftan till mord på Aki Paasila. Foto: ALEX LJUNGDAHL
I tingsrätten dömdes Möller till livstid för bland annat anstiftan till mord på Aki Paasila. Foto: ALEX LJUNGDAHL

GW: De kan snuvas på pengar från Möller

Publicerad

Gång på gång har hon bett andra: Mörda min man.

Till slut lyckades Johanna Möller.

För det dömdes hon för anstiftan till mord.

Nu varnar polisprofessor Leif GW Persson för att maken Aki Paasilas anhöriga kan gå lottlösa från hovrätten – och snuvas på sitt skadestånd.

Med gråten i halsen ringde hon larmsamtalet.

– Nu tror jag att jag ser båten. Den ligger där. Den har drivit i land.

Senare hittades Aki Paasila död i vattnet.

För personer i hans närhet ljög Johanna Möller om dödsorsaken: Överdos, arbetsplatsolycka, bilolycka.

I själva verket var det hon själv som låg bakom makens död, enligt domstolen.

Leif GW varnar för att Aki Paasilas anhöriga kan snuvas på skadeståndet.Foto: ALEX LJUNGDAHL

Hon är dömd för att ha anstiftat mordet.

Dessförinnan hade hon, enligt samma dom, förgäves bett flera av sina egna barn att begå dådet. Motivet, enligt åklagarna: Dels svartsjuka, dels att bli rik på livförsäkringen.

Tisdagens förhandling i hovrätten är helt vigd åt uppspelning av förhör med Aki Paasilas mamma och systrar, liksom med Möller själv.

 

LÄS MER: Möllers krav: Vill bli körd till sommarstugan

 

Systern: Han var rädd för Möller

Förhör som i tingsrätten var mycket känslosamma.

– Jag har mått väldigt dåligt och haft svårt att sova, sa en av Aki Paasilas systrar.

En syster berättade också att hon direkt misstänkte Möller när hon fick reda på att Aki Paasila gått bort.

– Med tanke på att han hade en sådan himla rädsla för henne.

Johanna Möller fortsätter att hävda sin oskuld. I ett brev till Expressen skriver hon: "Min man blev inte mördad, det finns ingenting som talar för att han bragts om livet."

Aki Paasila mördades på hustrun Johanna Möllers order, enligt domstol.Foto: PRIVAT

Saker hans familj sagt i domstol känns som en "kniv i hjärtat", tillägger hon.

Polisprofessor Leif GW Persson har länge varnat: Johanna Möller kan mycket väl frikännas från åtalet om anstiftan till mord på maken.

En tydlig gärningsbeskrivning saknas – liksom någon som misstänks för att ha utfört själva mordet.

– Jag skulle inte bli förvånad om hon frikänns. Åtalet täcker liksom inte, säger GW.

 

LÄS MER: GW: Möller kommer bli uppskattad i fängelset

 

Svaret till GW: Domaren dömer

Han fortsätter:

– Men vad får det för konsekvenser? Jag tror inte det kommer ändra hennes livstidsdom, det tror jag inte. Men det kommer påverka Paasilas anhöriga i och med att deras skadestånd bortfaller.

Johanna Möller vill bli frikänd i hovrätten.Foto: OLLE SPORRONG

Aki Paasilas föräldrar fick 75 000 kronor i skadestånd enligt tingsrättens dom. Men ingen av hans systrar fick någon ersättning för lidande – de anses inte vara tillräckligt närstående. I hovrätten har familjen och målsägandebiträdet Brage Åman krävt att alla anhöriga – inklusive systrarna – får 100 000 kronor.

– Vi tycker att syskonen hade så pass tät relation att de också borde få ersättning. Vi hoppas att hovrätten ska tycka som vi, säger Brage Åman.

Om GW:s synpunkter på tingsrättsdomen säger Åman:

– Jag har inte kunnat undgå vad GW säger. Men det är ändå en domstol som kommit fram till att hon (Möller) i vart fall har anstiftat det här brottet. Domaren dömer – inte åskådare av olika dignitet.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Brottscentralen på Facebook, Twitter och Instagram

Till Expressens startsida

Mest läst i dag