Fatima Berggren, 57, försvann i maj 2017 och misstänks ha blivit mördad. Foto: PrivatFatima Berggren, 57, försvann i maj 2017 och misstänks ha blivit mördad. Foto: Privat
Fatima Berggren, 57, försvann i maj 2017 och misstänks ha blivit mördad. Foto: Privat
En av sökinsatserna för att hitta försvunna Fatima. Foto: JANNE ÅKESSON/SWEPIXEn av sökinsatserna för att hitta försvunna Fatima. Foto: JANNE ÅKESSON/SWEPIX
En av sökinsatserna för att hitta försvunna Fatima. Foto: JANNE ÅKESSON/SWEPIX
Foto: MICHAELA HASANOVICFoto: MICHAELA HASANOVIC
 Foto: MICHAELA HASANOVIC

GW: Därför får polisen svårt att lösa mysteriet

Publicerad

Skelettdelar efter den försvunna Fatima Berggren har återfunnits i Västerås.

Samtidigt sitter en 54-årig bilmekaniker häktad, misstänkt för att ha fört bort och mördat den 57-åriga kvinnan. 

Men fyndet av kvarlevor i ett skogsparti behöver inte betyda att den misstänkte mannen kan bindas vid brottet.

– Kan de inte styrka dödsorsak så blir det erfarenhetsmässigt knepigt, säger professor Leif GW Persson. 

Det var den 24 maj förra året som Fatima Berggren från Västerås anmäldes försvunnen sedan anhöriga inte fått kontakt med henne på flera dagar. Efter nästan tre månaders intensivt sökande, den 9 augusti 2017, gick polisen ut med sina misstankar – att hon blivit borförd och mördad. 

Sedan dess har hundar sökt i skogsområden. Polisen har dykt och sökt i Svartån. De har grävt på olika platser. 

Men utan resultat.

Då kom genombrottet

Först den 8 april i år kom det stora genombrottet. Då hittade en privatperson skelettdelar i ett skogsområde i Västerås. Sedan kvarlevorna undersökts bekräftar polis och åklagare: 

De kommer från Fatima Berggren. 

I slutet av september förra året anhölls två män som misstänkta – men de släpptes senare. I januari i år häktades en av dem, på sannolika skäl misstänkt för mord och brott mot griftefriden. Det skedde alltså innan kvarlevorna hittats. 

Kan bli svårt få fram dödsorsak

Men det här behöver inte nödvändigtvis betyda att den misstänkte mannen kan bindas vid brottet, enligt Leif GW Persson. Det måste först och främst finnas skador på skelettet, som styrker brott:

– Är hon inte knivhuggen eller skjuten i någon skelettdel samt att man inte kan styrka dödsorsak så blir det erfarenhetsmässigt knepigt att styrka dödsorsak. Gissningsvis kommer han att klara sig i kraft av att hon har legat så länge, säger GW. Såvitt han inte har erkänt, och det har i så fall undgått mig. 

GW: "Måste ha en brottsplats"

Det finns andra saker som är viktiga för att kunna knyta mannen till mordet.

– Man måste ha en brottsplats, en idé hur det här har gått till och även en tidpunkt. Har du inte det blir det knepigt, om den som har gjort det samtidigt nekar.

Jämför med fallet Linda Chen

GW jämför med fallet med Linda Chen 2009, som var försvunnen och senare hittades död – strypt till döds. 

Där fanns det en misstänkt – men:

– Han blev frikänd, det är ett skolexempel. Men han är inte ensam, ska du veta. När de åtalar på det där viset brukar det sluta så där i sju fall av tio.

 

 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Brottscentralen på Facebook, Twitter och Instagram

Till Expressens startsida

Mest läst i dag