Förgiftade sambons oro sista tiden med kvinnan

Försäkringsbolaget IF:s utredare Anders Lindstrand.
Foto: PRIVAT / PRIVAT

Den frånskilde guldsmeden ogillade ensamhet.

Han föll direkt när han träffade författaren – men sin sista tid i livet började han ana oråd och tvivla på hennes uppsåt. Det berättar en nära vän.

Romansen slutade med att kvinnan förgiftade honom till döds med cyanid, enligt misstankarna.

Det röda trähuset ligger mitt i en välmående skärgårdsidyll. Flera av miljonvillorna har havstomt och på uppfarterna står Mercedes-bilar.

Det har gått ett halvår sedan kvällen då en ambulanshelikopter flög iväg med en av de boende i grannskapet. En man i 55-årsåldern som plötsligt segnat ihop hemma. Grannarna minns honom som en social och öppenhjärtig glädjespridare.

Guldsmeden dog den 17 februari.
Foto: JANNE ÅKESSON

Först misstänktes inget brott men efter nya analyser – som visat på gift i mannens blod – har polisens misstankar riktats mot mannens sambo.

Analyserna kom till efter att misstankar förts fram genom försäkringsbolaget If. 

– Det gjordes en screening av mannens blod som visade att det fanns spår av cyanid. När polisen får veta att man har hittat det i proverna inleder man en förundersökning, säger Anders Lindstrand, utredningschef på If.

Natriumcyanid används bland annat för att utvinna guld och andra ädla metaller och det är inte ovanligt att det finns hos guldsmeder. 

På tisdagen häktades kvinnan på sannolika skäl misstänkt för mord.

"Hade lite svårt att vara ensam"

Mannen i fråga jobbade precis som sin far som guldsmed. Han beskrivs som händig: En fixare som kunde laga motorer och bygga. Vänkretsen var stor och mannen uppskattade sociala sammanhang.

– Han var en glad person. Han hade lite svårt att vara ensam, och var ju skild. Han har aldrig bott ensam och flyttade ju ihop med sin dåvarande fru när han flyttade hemifrån, säger en släkting.

Nu misstänks författaren för mord.
Foto: JANNE ÅKESSON

När han dog hade det gått ett år sedan han träffade den nu mordmisstänkta kvinnan på en krog i närheten av sin ateljé. Relationen inleddes när mannen plötsligt valde att betala kvinnans nota bara för att sedan gå därifrån utan att säga något. Hon frågade vem som betalat – och fick reda på att det var guldsmeden över gatan.

– De flyttade ihop ganska snabbt, sedan vet jag att han köpte en lokal till henne inne i stan. Hon fick pengar av honom att köpa den. Sen var det ytterligare fastigheter han bidrog med. Man kan väl säga att de hade ett ganska bra år tillsammans, säger släktingen.

Guldsmedens tvivel på slutet

En vän beskriver relationen så här:

– Som att han var huvudlöst förälskad i henne i början.

Paret åkte på resor tillsammans. Enligt vänner och anhöriga var det konsekvent guldsmeden som betalade. I vintras bokade paret en resa till varmare breddgrader. Men vid det här laget hade mannen börjat ana oråd.

Larmet från stugan kom den 17 februari.
Foto: JANNE ÅKESSON.

 – Han hade lite oro mot slutet, det vet jag, säger hans vän.

– Han sa att det inte kändes riktigt rätt. Han hade börjat tvivla på vad hon sa. Om det verkligen stämde allt som hon berättade. Jag vet att det gick väldigt mycket pengar under den resan. Han var väldigt givmild, det var han mot alla.

En tid efter resan, fredagskvällen den 17 februari, avled alltså guldsmeden i sin bostad i ett stugområde i Norrtälje. Enligt polisens händelserapport genomfördes hjärt-lungräddning klockan 23 på kvällen.

Kvinnan tömde huset

Men mannens liv gick inte att rädda. Ett vittne har enligt Expressens uppgifter uppgivit att kvinnan stod och tittade på – utan att slå larm – medan mannen dog.

Författaren i fråga har dokumenterade ekonomiska problem. De senaste åren har Kronofogden varit på henne vid upprepade tillfällen. Anhöriga till mannen anklagar henne för att ha varit i relationen för pengarnas skull och säger att hon tömde huset direkt efter mannens död.

– Det mesta av tavlorna, som hon trodde var värda något.

Kvinnan häktades i tisdags, på sannolika skäl misstänkt för mord. Hon har genom sin advokat Elisabeth Sandström överklagat häktningen, med en argumentation om att orsakerna bakom dödsfallet är oklara: "Det är inte mer sannolikt att NN är skyldig till brott än att hon är oskyldig till brott", står att läsa. Men Svea hovrätt sa nej och kvinnan blir tillsvidare kvar i häkte.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.