Foto: / ALEX LJUNGDAHLFoto: / ALEX LJUNGDAHL
 Foto: / ALEX LJUNGDAHL
Foto: / ALEX LJUNGDAHLFoto: / ALEX LJUNGDAHL
 Foto: / ALEX LJUNGDAHL

Grupp försökte störa Prideparaden

Publicerad

En nazistgrupp försökte stoppa Prideparaden.

Flera personer har omhändertagits av polis och paraden fick tillfälligt stanna upp. 

Två fall om brott mot knivlagen har också rapporterats. 

– De är under kontroll och man kommer avvisa personerna från paradområdet, säger Mats Eriksson vid polisen.

Prideparaden går genom centrala Stockholm. I korsningen vid Sturegatan och Karlavägen ska en grupp personer försökt störa paraden, och tillfälligt stoppat upp den. Det ska handla om 10-15 personer som ställt sig i vägen, varav en av personerna ska ha haft på sig en skottsäker väst, enligt uppgifter till Expressen. 

– Det är ett gäng som stört ordningen och försökt stoppa tåget, säger Mats Eriksson vid polisen. 

Polisen håller just nu på att avlägsna de 10-15 personer som deltagit i motdemonstrationen, de förs successivt bort i polisbilar från platsen och bevakas av ett tiotal poliser. Foto: / Meli Petersson Ellafi

Avlägsnas från platsen 

Polisen har avlägsnat de 10-15 personer som deltagit i motdemonstrationen, de har successivt förts bort i polisbilar från platsen där de bevakades av ett tiotal poliser. 

– De är under kontroll och man kommer avvisa personerna från paradområdet, säger Mats Eriksson vid polisen.

I korsningen vid Sturegatan och Karlavägen ska en grupp personer försökt störa paraden.Foto: / ALEX LJUNGDAHL

Ingen person är för närvande gripen. 

–De är inte gripna men de är misstänka för ohörsamhet mot ordning, säger Eriksson.

Vet ni vilka de här personerna är? 

– Det är säkert någon som vet det. Men vi brukar inte kommentera motdemonstranterna. 

 

LÄS ÄVEN: Johanna Lazcano: Det kan Pride lära oss om antirasism 

 

Har de uppträtt hotfullt? 

– Nej, inte som kommit till min kännedom. 

Ingen person ska ha blivit skadad. 

Ytterligare tre personer har avlägsnats, från Pridetåget där de enligt Mats Eriksson "stökade". Avlägsningen ska ha skett utan några problem, och två separat händelser om brott mot knivlagen har rapporterats. 

– Den ena innehade en kniv och den andra ett basebollträ. Polisen ansåg att de inte skulle ha dem helt enkelt. Man får inte bära kniv för att man känner för det. Då får man vara hantverkare eller liknande. Det är ett brott att bära kniv utan anledning. Det ansågs olämpligt i samband med Prideparaden, säger Eriksson som också understryker att de två händelserna inte hade någonting med varandra att göra. 

Den högerextrema gruppen Nordisk Ungdom påstår att de ligger bakom attacken men vill samtidigt inte kallas för nazister. Nordisk Ungdom har flera gånger kopplats till extremhögern och satte nyligen upp klistermärken i Stockholm med ett känt nazistcitat.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Brottscentralen på Facebook, Twitter och Instagram

Till Expressens startsida

Mest läst i dag