Polisens tekniker är på plats i Österåker, där de utreder ett misstänkt grovt brott. Foto: JANNE ÅKESSON/SWEPIXPolisens tekniker är på plats i Österåker, där de utreder ett misstänkt grovt brott. Foto: JANNE ÅKESSON/SWEPIX
Polisens tekniker är på plats i Österåker, där de utreder ett misstänkt grovt brott. Foto: JANNE ÅKESSON/SWEPIX
Ett område har spärrats av och tekniker ska undersöka platsen. Foto: JANNE ÅKESSON/SWEPIXEtt område har spärrats av och tekniker ska undersöka platsen. Foto: JANNE ÅKESSON/SWEPIX
Ett område har spärrats av och tekniker ska undersöka platsen. Foto: JANNE ÅKESSON/SWEPIX
Polisens tekniker på plats i villaområdet. Foto: LÄSARBILDPolisens tekniker på plats i villaområdet. Foto: LÄSARBILD
Polisens tekniker på plats i villaområdet. Foto: LÄSARBILD

Dött barn hittat i väska – kvinna misstänkt för mord

Publicerad
Uppdaterad

Ett barn ska ha hittats i en väska i Österåker utanför Stockholm.

En kvinna sitter nu anhållen för mord alternativt barnadråp, uppger kammaråklagare Rickard Wahlqvist.

– De var väldigt intresserade av en väska som de höll på att fotografera, säger en boende i området.

Vid klockan 16.43 på söndagen larmades polisen om att ett misstänkt grovt brott inträffat i ett villaområde i Österåker, norr om Stockholm. 

– Vi har en misstanke om ett grovt brott och då är det prioriterat, säger Carina Andersson, vakthavande befäl vid Stockholmpolisen.

Tekniker undersökte väska

Ett område spärrades av. Polisens kriminaltekniker gick runt med vita skyddsdräkter och undersökte delar av en gata i villaområdet och ett område i ett skogsparti.

– De var väldigt intresserade av en väska som de höll på att fotografera. Jag såg att de höll på länge att fotografera den och undersöka den, säkert i en timme, säger en boende i området.

– Väskan låg uppe vid en vändplan. Där hade de satt upp några papperspåsar. Det här är alldeles i slutet på en gata, nedanför den är det en liten backe och sedan är det ett skogsparti. Där verkade polisen vara mest.

Han beskriver området som väldigt lugnt.

– Det är ett lugnt område. Sånt här är vi inte vana vid, vad det nu kan vara för något.

Under natten mot måndagen fortsätter polisens utredningsarbete.Foto: LÄSARBILD

En person anhölls

Under kvällen frihetsberövades en person. Under natten mot måndagen fortsatte polisens utredningsarbete.

Enligt uppgifter till Aftonbladet hittades det döda spädbarnet under en städdag i området.  

– Det är en person som har frihetsberövats som ska förhöras nu, säger Robin Simonsson på åklagarmyndighetens presstjänst.

Först rubricerades fallet som barnadråp - ett brott som en kvinna kan misstänkas för om hon "på grund av nedkomsten befinner sig i upprivet sinnestillstånd" enligt den speciella lagstiftningen. 

Kammaråklagare Rickard Wahlqvist tog över utredningen under morgonen och har nu skärpt misstankarna mot kvinnan.

Rubriceringen nu är mord alternativt barnadråp, säger han.

– Det har hittats ett dött barn och med anledning av att det kan misstänkas brott har det inletts en förundersökning och det sitter en person frihetsberövad, säger Rickard Wahlqvist men vill inte gå på närmare omständigheter med tanke på förundersökningssekretess.

Har tilldelats en advokat

Av handlingarna som lämnats in till tingsrätten när den misstänkta skulle få försvarare framgår även att en misstänkt anhölls klockan 22.56 på söndagen, och att förhör planeras under måndagen. En advokat har utsetts till den misstänktas offentliga försvarare.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Brottscentralen på Facebook, Twitter och Instagram

Till Expressens startsida

Mest läst i dag