Mannen var med på videolänk under häktniningsförhandlingen. Foto: Simon EliassonMannen var med på videolänk under häktniningsförhandlingen. Foto: Simon Eliasson
Mannen var med på videolänk under häktniningsförhandlingen. Foto: Simon Eliasson
Kaj Linna dömdes för dådet. Foto: Magnus Hallgren / Dn / Scanpix / DN SCANPIX SWEDENKaj Linna dömdes för dådet. Foto: Magnus Hallgren / Dn / Scanpix / DN SCANPIX SWEDEN
Kaj Linna dömdes för dådet. Foto: Magnus Hallgren / Dn / Scanpix / DN SCANPIX SWEDEN
Bröderna Roger och Sune som attackerades på sin gård. Roger avled, Sune skadades svårt. Foto: / PRIVATBröderna Roger och Sune som attackerades på sin gård. Roger avled, Sune skadades svårt. Foto: / PRIVAT
Bröderna Roger och Sune som attackerades på sin gård. Roger avled, Sune skadades svårt. Foto: / PRIVAT

Gripen man var vittne i Kalamark-rättegången

Publicerad

Huvudvittnet "Nils", som pekade ut Kaj Linna och fick honom dömd för mord 2004, misstänks för medhjälp till samma mord.

Efter häktningsförhandlingen släpptes han på fri fot.

Samtidigt har Linna efter 13 år beviljats resning och väntar på en ny rättegång.

Åklagaren Jens Göransson säger till P4 Norrbotten att Kaj Linna fortfarande är misstänkt för mordet – men att "Nils", som tidigare vittnat mot Linna, är misstänkt för att ha hjälpt till.

– Det är korrekt uppfattat, säger Jens Göransson till P4.

Han säger att det är uppgifter från förhör som gjort att misstankarna riktats mot "Nils".

I övrigt är han förtegen med vilka nya uppgifter som framkommit – men han berättar att det inte finns någon ny uppgift som talar för att Kaj Linna är oskyldig.

Det var den 14 april 2004 som bröderna Suna och Roger attackerades på sin gård i Kalamark utanför Piteå. Roger avled medan Sune skadades svårt.

Häktningsförhandlingar i dag

Sune hittades först ett par dagar senare och pekade då ut en man som han gjort affärer med, i rapporteringen kallad "Bertil". Men den mannen pekade i sin tur ut Kaj Linna, och hänvisade polisen till en person som kunde berätta mer om varför.

Det är det här vittnet, i rapporteringen ofta kallad "Nils", som låg till grund för domen – i brist på teknisk bevisning.

Mannen begärdes häktad i Lulueå tingsrätt men efter förhandlingen släpptes han på fri fot.

"13 år åt helvete"

Tidigare i veckan talade Expressen med Kaj Linna, som flyttats från säkerhetsklass 1-anstalten i Norrtälje till en lägre säkerhetsklassad anstalt i Kalmar efter resningsbeskedet.

– Det känns som om hela den här utredningen står kvar på ruta ett. Men nu har man åtminstone börjat på ruta ett och går i rätt riktning. Och det känns som att 13 år av mitt liv har gått helt åt helvete, sa Linna.

Åklagaren Jens Göransson vill ha en ny rättegång mot Kaj Linna. Den inleds i så fall den 9 maj.

Mattis Wikström
Mattis Wikström

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag