Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gåtan återstår – 10 år efter mordet på Carolin Stenvall

Det är nu tio år sedan Carolin Stenvall, 29, försvann från en rastplats utanför Gällivare – och senare hittades mördad.Foto: POLISEN / SCANPIX SWEDEN
Fallet är fortfarande en gåta och omgärdas av flera frågetecken.Foto: POLISEN / SCANPIX SWEDEN
Fyndplatsen utanför Gällivare.Foto: KENNETH PAULSSON

Det är nu tio år sedan Carolin Stenvall, 29, försvann från en rastplats utanför Gällivare – och senare hittades mördad.

Fallet är fortfarande en gåta och omgärdas av flera frågetecken.

– Det kommer för evigt vara inpräntat i minnet, säger åklagaren Anette Ölmbro.

Mordet på Carolin Stenvall blev ett av 00-talets mest uppmärksammade rättsfall. Det har berört folk över hela Sverige – inte minst i Norrbotten.

Det var den 12 september 2008 som 29-åriga Carolin Stenvall satte sig i bilen för att köra från hemmet i Piteå till en anställningsintervju på Ishotellet i Jukkasjärvi.

Men hon kom aldrig fram.

På vägen stannade hon vid rastplatsen Stenbron längs E10 utanför Gällivare. Sen syntes hon inte till något mer.

När 29-åringen anmäldes försvunnen kunde polisen spåra hennes mobiltelefon till rastplatsen. Där hittades också hennes bil – övergiven.

 

LÄS MER: GW om mordgåtan: ”Har inget bra slut” 

Omfattande utredning om Carolin Stenvall

Det blev startskottet till en av Norrbottens mest omfattande polisutredningar. Det som först såg ut att vara ett försvinnande övergick snart i en mordutredning. Redan någon dag efter försvinnandet hörde ett par av sig till polisen och berättade att de hade sett en stor blodfläck på en annan rastplats: rastplats 58.

Först veckor senare följde polisen upp tipset. Då hade någon hällt diesel över fläcken – men i närheten hittade man en blodig bilmatta från en Audis bagagerum. När polisen började höra Audiägare i området kom turen så småningom till den alkoholiserade jägaren och gruvarbetaren Toni Alldén, då 50 år.

Anette Ölmbro, åklagare, var en av dem ledde utredningen kring mordet på Carolin Stenvall.Foto: Privat

Åklagare: "Hemsk historia"

– Det var en hemsk historia från början till slut. Man inleder en utredning om en försvunnen person, sen blir det människorov och sen gör man fynd som gör att man kan dra slutsatsen att hon är bragd om livet, berättar Anette Ölmbro, en av de två åklagarna som ledde förundersökningen, tio år senare.

Alldén nekade först till brott, men erkände senare vållande till annans död. Enligt honom hade han och Carolin Stenvall – som var okända för varandra – börjat bråka när de råkade på varandra vid rastplats Stenbron, varpå han knuffade till henne. Enligt hans version slog hon då i huvudet så illa att hon dog. Han ska då ha lastat in henne i bilen och kört runt med henne – innan han sköt henne och försökte bränna hennes kropp.

Men rättsmedicinsk och teknisk bevisning gör gällande att Carolin Stenvall var vid liv när hon blev skjuten.

29-åringen kropp hittades först sex veckor efter försvinnandet, när Toni Alldén till slut efter utdragna förhör berättade var han hade gömt henne:

På en skogsväg intill E10.

Toni Alldén dömdes till livstids fängelse för mord i både tingsrätten och hovrätten.Foto: SUVAD MRKONJIC / EXPRESSEN

Flera frågetecken kring fallet

Vad som egentligen hände, och varför Carolin Stenvall dödades, har aldrig fått något riktigt svar. Många minns fallet – och det påverkade bland annat Anette Ölmbro lång tid framöver.

– Det är ett fall som för evigt kommer att vara inpräntat i minnet, det kan man lugnt påstå, säger hon.

Hon fortsätter:

– När man själv reser längs E10 passerar man de här platserna. Många av platserna där han hade företagit åtgärder ligger utmed E10, från Stenbron till den plats där vi hittade kroppen. Det gjorde att man under flera år kom att påminnas om händelsen.

Anette Ölmbro var också med när kroppen hittades. I boken ”Rastplats 58”, skriven av journalisten Peter Johansson, står det att en av åklagarna i det läget började gråta.

 

LÄS MER: Detaljen avslöjade Carolins mördare 

Dömd till livstids fängelse

– Det är en väldigt stark minnesbild. Jag tänker inte gå in på mina känslor i det läget men det finns kvar i minnet, säger Anette Ölmbro.

Toni Alldén dömdes till livstids fängelse för mord i både tingsrätten och hovrätten. I domen konstaterades det att det fanns oklarheter kring händelseförloppet och Anette Ölmbro tror att få personer ser fallet som helt avslutat.

– Folk har fortsatt undra vad som egentligen hände. Jag vet att jag själv i något sammanhang har uttryckt att vi kanske aldrig får sanningen i egenskap av företrädare för rättsväsendet – och inte heller Carolins familj.

– Frågor ställdes som den här mannen inte svarade på, säger åklagaren.

Hon tillägger:

– Tankarna går fortfarande till hennes familj. Det gör de alltid den 12-13 september.