Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gängmedlem försökte få kvinna att ta tillbaka våldtäktsanmälan

19-åringen hotade kvinnan för att hon skulle ta tillbaka sin anmälan.
Södertörns tingsrätt.Foto: OLLE SPORRONG

En 19-årig man försökte med hot om våld få en kvinna att ta tillbaka en våldtäktsanmälan mot en bekant till mannen.

19-åringen tillhör ett kriminellt gäng kallat "Kostymerna" – nu har han dömts till två års fängelse för grovt övergrepp i rättssak, som Aftonbladet först kunde berätta.

Samtidigt: Den våldtäktsanklagade mannen har åtalats.

Fallet inleddes i början av juli i år, något som tidningen Aftonbladet var först med att berätta om. En man i 20-årsåldern misstänks då ha våldtagit två kvinnor.

I häktningsframställan mot mannen, som Expressen tagit del av, framgår att det anses finnas:

"... risk för att den misstänkte genom att undanröja bevis eller på något annat sätt försvårar sakens utredning."

Och:

"Det finns risk för att den misstänkte fortsätter sin brottsliga verksamhet."

19-åring hotade kvinnan – för att dra tillbaka anmälan

Efter att de misstänka våldtäkterna polisanmälts kontaktades de utsatta kvinnorna av en 19-årig man, bekant med den våldtäktsanklagade mannen. En av kvinnorna var själv bekant med 19-åringen, och de bestämde sig för att träffas. Mötet ägde rum vid en busshållplats. Där hotades kvinnan av mannen, enligt rätten. Anledningen: Han ville att hon skulle dra tillbaka sin anmälan.

"Han har därvid uttalat ord med innebörden att Sekretess A skulle komma att dödas och/eller allvarligt skadas av personer som besitter ett stort våldskapital om inte Sekretess A drog tillbaka sin anmälan", framgår i handlingar från Södertörns tingsrätt.

"NN har vid tillfällena även nämnt Sekretess A:s familjemedlemmar vid namn samt uttalat ord med innebörden att även de skulle komma att skadas och/eller dödas av nämnda personer, vilket har vållat lidande och olägenhet för Sekretess A."

Ännu ett möte ägde rum vid en Coop-butik.

Den 19-årige mannen har dömts till två års fängelse, bland annat för grovt övergrepp i rättsak.Foto: Privat

"Hennes liv var förstört"

I domen från Södertörns tingsrätt framgår att 19-åringen sa att kvinnan "om en vecka kunde ligga i bakluckan på en bil med pistoler mot huvudet och bli tvingad att dra tillbaka anmälan, eller göra det frivilligt nu".

19-åringen ska också ha sagt att det kunde komma besök på hennes föräldrars jobb.

"Han sa att hon inte skulle kunna bo kvar i Stockholm och att hennes liv var förstört", står det i domen.

19-åringen erbjöd kvinnan 40 000 kronor

Den 19-årige mannen ska också ha erbjudit kvinnan pengar för att dra tillbaka anmälan. I domen står:

"Han erbjöd henne pengar mot att hon skulle dra tillbaka anmälan. Han sa att han hade 2 500 kronor i fickan som hon kunde få på en gång."

Vid ett senare tillfälle erbjöd 19-åringen kvinnan ännu mer pengar:

"Först erbjöd han henne 15 000 kronor och sedan 40 000 kronor, därefter sa han att hon kunde säga en siffra som hon ville ha."

Vidare ska 19-åringen ha sagt att han var skickad av den våldtäktsanklagades gäng, kallat "Kostymerna".

Domen mot den 19-årige mannen föll i Södertörns tingsrätt i oktober – samma månad då åtal mot den våldtäktsanklagade mannen väcktes i samma tingsrätt.Foto: OLLE SPORRONG

Polisen: "Kostymerna" är kopplade till Hells Angels

Daniel Lövgren, utredningsledare vid polisen i södra Stockholm, säger att "Kostymerna" gjort sig kända för utpressningar och beskyddarverksamhet. De finns både i förorter till Stockholm, och själva City. Bland annat kopplas de till Hagsätranätverket. I ett PM förklarar Lövgren:

"Kostymerna kommer ifrån att de klädde upp sig när de utförde utpressningar. Nätverket har förgreningar och är kopplade till bland andra Hells Angels. De har själva byggt upp bilden kring sig om att de besitter ett våldskapital. Det betyder inte att de alltid är våldsamma. Nätverket har musikvideos med vapen och kravaller som ligger ute på nätet."

Mannen nekar till våldtäkt

"Kostymerna" uppges ledas av två bröder, och den våldtäktsanklagade mannen ska enligt Aftonbladet ha varit livvakt åt en av dem.

Hoten från 19-åringen ska ha framförts vid flera tillfällen mellan den 4 och 7 augusti i år. 19-åringen erkänner att han tagit kontakt med kvinnan, men inte att han begått något brott. Södertörns tingsrätt har dock gått på kvinnans uppgifter. Den 17 oktober dömdes mannen till två års fängelse för utpressning och grovt övergrepp i rättsak.

Samtidigt dömdes han för olovlig körning, rattfylleri och ringa narkotikabrott.

Kvinnan ska ha hotats vid en Coop-butik.

När det gäller våldtäktsanklagelserna mot den andre mannen: De kvarstår. Den 24 oktober åtalades han i Södertörns tingsrätt.

– Han har förnekat brott rakt igenom. I rätten kommer han att redogöra för vad som hänt under dagen och att det inte gått till på sättet som påstås, säger mannens försvarsadvokat Ekrem Güngör till Aftonbladet.

Båda männen tidigare dömda

I juli dömdes den våldtäktsanklagade mannen till sex månaders för narkotikabrott och dopingbrott. Han frikändes samtidigt för grov misshandel och grovt vapenbrott.

I augusti 2016 dömdes han till skyddstillsyn och samhällstjänst i 60 timmar, för narkotikabrott.

I december 2015 dömdes han i Svea hovrätt till 110 timmars ungdomstjänst för grov misshandel. Domen fastslog tingsrättens dom.

Tidigare än så finns ytterligare fall där mannen dömts.

I februari frikändes 19-åringen från ett åtal om försök till mord. Det beslutades dock att han skulle betala 30 dagsböter på 50 kronor för narkotikabrott. Tidigare har han dömts för bland annat våld mot tjänsteman.