Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Gängledaren städade utan lön – nu kräver han betalt

Gängledaren Geofrey Kitutu, 42, lagade mat, städade och tvättade i fängelset. Han trodde att han skulle få betalt – anstalten menar att han gjorde det frivilligt och gratis. Foto: Privat
Under tiden på Kumla jobbade Geofrey Kitutu med underhåll på anstalten. Det handlade om städning av anstaltens lokaler, tvätt och matlagning. Foto: SVEN LINDWALL

Gängledaren Geofrey Kitutu, 42, lagade mat, städade och tvättade i fängelset.

Han trodde att han skulle få betalt – anstalten menar att han gjorde det frivilligt och gratis.

– Det låter inte klokt, säger Kitutu som kräver betalning retroaktivt.

Gängledaren Geofrey Kitutu blev en fri man förra sommaren, efter åtta år i fängelse.

Kitutu, känd som ledaren för det kriminella gänget Original Gangsters, avtjänade ett straff för rån, försök till utpressning och grovt narkotikabrott. Den 20 augusti släpptes han villkorligt.

Under tiden på Kumla jobbade Geofrey Kitutu med underhåll på anstalten. Det handlade om städning av anstaltens lokaler, tvätt och matlagning. Nu vill han ha betalt för det, visar handlingar från Förvaltningsrätten.

Kitutu menar att han jobbat med sysslorna dagligen under i princip hela sin tid på anstalt. Han begär retroaktiv ersättning, sammanlagt 14 586 kronor.

Kriminalvården har avslagit gängledarens ansökan, nu avslår Förvaltningsrätten hans överklagande.

 

LÄS MER: Geofrey Kitutu åtalad – gick runt med kniv på stan 

 

”Rätt till ersättning saknas”

”Den tid Geofrey Kitutu nu begär ersättning för, är sådan tid som han inte anvisats sysselsättning inom självförvaltningen, utan som varit frivillig. Rätt till ersättning saknas därmed”, skriver Förvaltningsrätten i sitt beslut.

Kitutu menar å sin sida att han inte fått någon information om att städningen, tvättandet och matlagningen var frivillig.

”Självhushållsarbete ska ses som heltidsarbete och därmed har han rätt till ersättning för mellan sex till åtta timmar om dagen”, står i hans avslagna överklagan.

– Det är klart … jag är besviken, säger Geofrey Kitutu om beslutet.

Geofrey Kitutu säger att han, under tiden på anstalten, frågade om han fick betalt för arbetet. Foto: Privat

Kitutu: Jag var avdelningens mamma

Kitutu fortsätter:

– Vad ska man säga? Det är som vanligt. Förvaltningsrätten är inte villig att utreda det. Jag anser att alla som jobbar ska få ersättning för det. De hittar på sina egna regler. Jag har mer eller mindre varit som avdelningens mamma. Vi ska städa, vi ska laga mat, du vet, utan att få betalt för det.

För självförvaltning ges ersättning för fem timmars arbete i veckan, under vardagarna. Om helgdagar infaller mitt i veckan utges helgersättning. Men självförvaltning kan inte vara sysselsättning på lördagar eller söndagar, skriver Förvaltningsrätten.

 

LÄS MER: Geofrey Kitutus brev inifrån fängelset

 

”Det låter inte klokt”

”Såvitt framgår av handlingarna i målet har Geofrey Kitutu inte anvisats någon sysselsättning i form av självförvaltning under helger och röda dagar”, skriver Förvaltningsrätten vidare.

Geofrey Kitutu delar inte den bilden. Han säger att han, under tiden på anstalten, frågade om han fick betalt för arbetet.

– Jag har frågat. Det är därför jag tycker det är lite märkligt. Jag jobbade varje dag, i princip alla de här åren som jag satt där. Vem gör den typen av arbete frivilligt, vem utför ett sådant arbete frivilligt, utan betalt. Det låter inte klokt.

Geofrey Kitutus plan är att fortsätta driva frågan, säger han.

Greps med kniv elva dagar efter frisläppandet

Tiden utanför anstalten har inte flutit på fläckfritt för Geofrey Kitutu. Bara elva dagar efter frisläppandet i augusti 2017 greps han, mitt i Stockholm, med en 30 centimeter lång kniv.

Han åtalades för brott mot knivlagen och dömdes den 29 januari att betala 1 200 kronor i penningböter.

– Jag menar ... man måste vara lite mer realistisk. Jag anser inte mig ha begått ett brott. Jag kunde lika gärna ha köpt kniven i affären, sa gängledaren i samband med åtalet.

Innan Geofrey Kitutu frigavs villkorligt sköts frigivningen upp en månad, med hänvisning till de 24 varningar han fått under anstaltstiden.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!