Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Misstänks för sju mord – så slog polisen ut gängen

Polisen har beslagtagit ett 20-tal vapen som kopplas till gängkonflikten. Enligt tingsrätten är mannen till vänster i bild den 22-årige rappare som nu har dömts till 3,5 års fängelse för grovt vapenbrott.Foto: POLISEN / POLISEN
Foto: POLISEN
Skyddsväst som en man med kopplingar till "Shottaz" bar i samband med att han greps misstänkt för grovt vapenbrott. Att människor som är involverade i konflikten bär skyddsvästar när de rutinmässigt stoppas av polisen är väldigt vanligt, enligt polisen.Foto: Polisen

Minst sju olösta mord kopplas till det blodiga kriget mellan Rinkeby-gängen som kallar sig "Dödspatrullen" och "Shottaz".

Nu har de förlorat sitt grepp över förorten.

Genom punktmarkering har polisen lyckats slå ut ledarskapet i de två grupperingarna.

– Det är unga grabbar som inte vill vara en del av samhället. De vill leva sitt kriminella liv fullt ut. Det är det som gäller: Vara värst och farligast, säger Stockholmspolisens expert Gunnar Appelgren.

8 januari 2018. På en pizzeria i Rinkeby sitter en ung man i täckjacka lutad mot en vägg. Framför honom ligger en omkullvält läskburk. I bakgrunden går pizzabagaren runt i sina vita kläder och talar upprört i mobiltelefon. Hans gäst, mannen i täckjackan, har just blivit skjuten i huvudet.

Skjutningen på pizzerian är det senaste i raden av mord och mordförsök som kopplas till konflikten mellan de två mest hänsynslösa kriminella nätverken i nordvästra Stockholm.

Den ena gruppen kallar sig "Dödspatrullen". Den andra kallar sig "Shottaz".

Mannen som sköts på pizzerian var enligt uppgifter till Expressen anhängare till "Shottaz". Polisen utreder det som en hämndaktion för mordet i ett parkeringsgarage i Rinkeby en vecka tidigare. Dödsoffret som då mördades med ett stort antal skott från flera vapen uppges ha haft kopplingar till den så kallade "Dödspatrullen".

– En av hypoteserna är att det finns kopplingar. Men det är många gånger inte så enkelt. De som lever i den här världen har väldigt stora konfliktytor. Saker som vi inte har känt till eller inte bedömt som så allvarligt kan blomma ut, säger Stockholmspolisens gängexpert Gunnar Appelgren.

I december 2016 mördades två bröder på Kafé Mynta i Rinkeby. De jagades in på fiket och sköts till döds i diskrummet av flera gärningsmän. Män kopplade till "Dödspatrullen" har suttit frihetsberövade misstänkt för dådet men fallet är fortfarande olöst.Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN

Fyra barndomsvänner

Kärnan i "Dödspatrullen" består av ett fåtal unga män i 20-årsåldern som är vänner sedan barndomen. Runt dem finns ett större nätverk.

Den innersta kretsen har varit aktuella i flera mordutredningar och enligt polisens sammantagna bild har de haft som affärsidé att utföra rena beställningsmord för pengar.

– Hur många mord det rör sig om har vi valt att inte numrera. Men vi kan konstatera att de inte har blivit dömda för något. Den här typen av verksamhet är inget unikt men det är mycket ovanligt i Sverige, säger Gunnar Appelgren.

I Veckans brott har polisprofessor Leif GW Persson uppskattat prislappen för ett mord i den undre världen till "några hundra tusen, upp till en halv miljon".

Senaste exemplet är från oktober då tre av männen häktades misstänkta för ett mord i Uppsala som av åklagaren beskrevs som ett beställningsjobb. Men utredningen körde fast och männen försattes snart på fri fot och avfördes från utredningen, rapporterade UNT.

Liksom flera andra mord där männen varit misstänkta så är fallet alltjämt olöst.

”Minst tio personer ska dö”

Grupperingen som kallar sig "Shottaz", ett namn hämtat från den jamaicanska gangsterkulturen, kommer från samma område som rivalerna i "Dödspatrullen" och består av män i samma ålder. En gång var de alla kompisar.

Men sommaren 2015 uppstår en splittring efter en grov stöld mot ett växlingskontor och ett rån mot en guldbutik i Stockholmsområdet, som polisen kopplar till grupperingarna.

Redan samma dag som stölden från växlingskontoret sker skjuts en 19-årig man till döds i Bromsten. Två dagar senare kommer vedergällning när en 16-åring skjuts till döds på en bensinmack i Bromma. 

"Gott nytt år från Shottaz". På bilden syns flera män som polisen pekar ut som tongivande i grupperingen. Bilden hittades i en mobiltelefon i samband med att polisen stoppade en av männen i en fordonskontroll.

De två döda kopplas till var sin gruppering.

Morden den sommaren, som båda förblivit ouppklarade, är enligt polisen startpunkten för det långvariga och blodiga kriget mellan de båda gängen på Järvafältet. Konflikten har blivit så infekterad att unga män i miljön tvingats välja sida – det är inte längre möjligt att "gästspela" på båda sidor, står i en promemoria.

Bland de mer uppmärksammade urladdningarna är dubbelmordet på Café Mynta i Rinkeby den 2 december 2016. Två bröder skjuts ihjäl med automateld inne på kaféet. De båda kopplas av polisen till gruppen "Shottaz".

En Rinkeby-rappare som kopplas till samma falang, vars låtar har spelats flera miljoner gånger på Spotify och Youtube, skriver senare en hyllningstext till en av de mördade bröderna på Café Mynta:

"Minst tio personer ska dö
efter ditt mord
Gud är mitt vittne."

Dödspatrullen borta från gatan

Under sensommaren 2017 stegras konflikten. Ett filmklipp som fick stor spridning på sociala medier visar hur en man kopplad till "Shottaz"-grupperingen tvingas ner på knä samtidigt som minst tre män utsätter honom för våld och förnedring. I klippet hör man hur de hotar att skjuta honom om han protesterar.

Händelserna på filmen utreds som grovt olaga tvång och åtminstone en central gestalt i "Dödspatrullen" är misstänkt. Trots att det inte är klarlagt vilka gärningsmännen var så är budskapet som når ut på sociala medier tydligt: En hänsynslös maktdemonstration av den så kallade "Dödspatrullen".

Gunnar Appelgren har hört om filmen, men själv inte sett den. Han menar att det handlar om varumärkesbyggande.

– Man vill visa upp att man är farlig, odödlig och att man kan kränka vem som helst, när som helst. Där spelar sociala medier in på ett helt annat sätt än för några år sedan, säger han.

Polisen drar sig för att använda de namn som grupperingarna själva kallar sig.

– För gängen handlar det om att bygga upp ett varumärke som visar att man har ett våldskapital. Ett namn är en del i det och det finns ingen mening för oss att sprida det, säger Gunnar Appelgren.

Under hösten 2017 noterar polisen upprepade gånger att personer kopplade till "Dödspatrullen" bär skyddsväst när de stoppas för kontroller eller grips. 

I oktober skjuts en man i Rinkeby som står dem nära. Polisen kallas till sjukhuset efter att mannens vänner har anlänt och skapat oordning. Även då bär männen skyddsväst.

Runt årsskiftet exploderar våldet igen, med garagemordet och pizzeriamordet.

Det står klart för polisen att de måste tillsätta betydande resurser för att bryta våldsspiralen. Redan i november har man fattat beslut om att punktmarkera gängen för att få bort dem från gatan – eller "inkapacitera" dem, som det heter på polisspråk.

Insatsen skördar sin första stora framgång 29 november november när en av de utpekade kärnmedlemmarna i "Dödspatrullen", samma person som misstänks ha deltagit vid förnedringsfilmen, grips. Han är narkotikapåverkad, beväpnad med en skarpladdad pistol och bär på 96 gram cannabis.

I förhör frågas mannen varför han behöver skyddsväst. Samtidigt säger polisen till honom att man sett bilder på "Shottaz"-anhängare som poserar beväpnade med automatvapen och pistoler. 

Polisen:

– Vi hävdar att det är den typ av hot du rustar dig för när du bär tungväst, att dina motståndare (namn på två "Shottaz"-anhängare) ska komma och skjuta på dig med en AK47. Annars måste man inte ha tungväst på sig.

Mannen:

– Ingen kommentar.

Hovrätten fastställer senare domen mot mannen. Ett år och fyra månaders fängelse för grovt vapenbrott och narkotikabrott.

Två andra män kopplade till "Dödspatrullen" grips i mellandagarna i samband med ett stort amfetamintillslag. Sedan i början av januari sitter de häktade misstänkta för grovt narkotikabrott.

Ytterligare en man i sfären är häktad i sin utevaro i samma ärende och uppges av polis ha flytt landet.

– Han är mer rädd för att bli dödad av andra kriminella än att bli tagen av polisen, men han vill nog inte bli tagen av polisen heller, säger Gunnar Appelgren.

”Nu måste vi kyla av konflikterna”

Det betyder att Dödspatrullens utpekade kärna för tillfället är borta från gatan. Ett stort framsteg, enligt polisen.

Inledningsvis fanns en oro att "Shottaz" skulle dra nytta av den rubbade maktbalansen och vinna mark i den undre världen.

– På något sätt så finns ju den logiken. Om man begränsar ett av de här nätverken så finns det kriminellt utrymme för andra att agera, säger Gunnar Appelgren. 

– Vi begränsar konfliktytorna mellan dem som vill ha ihjäl varandra. Sen får vi leva med att andra går in och tar över narkotika- eller beskyddaraffärer. Det får vi ta i nästa steg. Nu måste vi kyla av konflikterna – det dödliga våldet.

Men det dröjer inte lång tid innan polisens upptrappning leder till resultat även på den andra sidan av konflikten.

Ett fullt fungerande vapen av Kalasjnikov-modell hittades gömd i ett källarförråd i Rinkeby. Den 22-årige rapparen döms av tingsrätten för innehav av vapnet.Foto: Polisen / Polisen

Den 25 januari omringar flera civila polisbilar en bil på Fridhemsplan i centrala Stockholm. En insatsstyrka griper tre män i 20-årsåldern som har koppling till "Shottaz".

Kort innan gripandet har polisen avlyssnat ett samtal där en av de gripna pratar med en annan "Shottaz"-man. I samtalet säger han:

"Bryr mig inte vem som står i vägen (...) bryr mig inte vem som pratar fel (...) jag gör det så brutalt så att folk kommer tänka: Är det värt? Är det bara våra som ska gå ner eller? Alla ska få smaka. Vanliga människor. Vi är förbi vara gulliga. Vi har förlorat för många".

Enligt uppgifter som Aftonbladet publicerar i samband med gripandet finns en koppling till garagemordet. Åklagare Maria Hävermark som leder förundersökningen har inte bekräftat den kopplingen och mordet är fortfarande olöst.

När hon väcker åtal mot männen är det i stället för misstankar om grovt vapenbrott. 

I torsdags meddelade tingsrätten fällande domar.

En av dömda är rapparen som utlovade att minst tio personer skulle dö till följd av dubbelmordet på Café Mynta. Han döms till tre och ett halvt års fängelse. Övriga får två års fängelse.

Därmed har polisen lyckats slå ut kärnorna i de två gängen. Sammanlagt har man beslagtagit ett 20-tal vapen som kopplas till konflikten.

Gunnar Appelgren är försiktig med att dra för stora växlar, men säger att man har en känsla av att polisens punktmarkering har gett önskat resultat.

– Människorna som begår de här grövsta brotten är ofta inblandade i annan brottslighet, till exempel den öppna droghandeln, som är förenat med otrygghet för de som bor i området, säger Gunnar Appelgren och fortsätter:

– Rinkeby har gjort en enorm resa jämfört med hur det såg ut 2016. I dag är det mycket, mycket lugnare. Vi har färre angrepp mot polispersonal och man upplever att det är lugnare på gator och torg.

 

Man, 24 år, enligt polisen kopplad till "Shottaz".Bror till 19-åringen som dödades i juli 2015.Satt häktad för mordet på 16-åringen två dagar senare men åtalades aldrig.I förhör har polisen pekat ut mannen som ett hot mot den så kallade Dödspatrullen.Nyligen dömd av hovrätten till ett år och två månaders fängelse för grovt vapenbrott.Tidigare dömd för bland annat narkotikabrott och vapenbrott.24-åringens advokat: "Hans syn är att han är bekant med många av de inblandade men inte själv en del av konflikten - han vill lämna alla gamla konflikter bakom sig och har gått vidare från det livet".
Man, 22 år, enligt polisen kopplad till "Shottaz".Dömdes i torsdags till två års fängelse för grovt vapenbrott.I ett avlyssnat samtal säger han till en annan Shottaz-man: "Jag gör det så brutalt så att folk kommer tänka: Är det värt? Är det bara våra som ska gå ner eller? Alla ska få smaka. Vanliga människor. Vi är förbi vara gulliga. Vi har förlorat för många".– Polisens teori stämmer inte överens med vad hans egen inställning. Han är inte delaktig i någon konflikt överhuvudtaget, säger hans advokat Alain Soussi.Tidigare dömd för grovt vapenbrott, grov vårdslöshet i trafik och försök till våld mot tjänsteman.Foto: Polisen
Man, 22 år, enligt polisen kopplad till "Shottaz".Deltog i den grova stölden mot ett växlingskontor i Täby i juli 2015 som uppges ha ett samband med konflikten mellan de båda grupperingarna. Var också en av gärningsmännen bakom kuppen mot ett lager i Rosersberg hösten 2015 då mobiltelefoner värda närmare 10 miljoner kronor stals.Dömdes i juni 2017 till fyra års fängelse för de båda brotten, ett straff han nu avtjänar. Via avlyssnade samtal är det känt att han haft kontakt med andra "Shottaz"-personer inifrån fängelset.Tidigare dömd för bland annat grovt vapenbrott och narkotikabrott.Foto: Polisen
Man, 20 år, enligt polisen kopplad till "Shottaz".Satt i en bil som stoppades av polis i mars. Sprang från polisen och kastade, enligt polisrapporten, en skarpladdad pistol från sig i flykten. Sitter nu häktad och står åtalad för grovt vapenbrott.Tidigare dömd för narkotikabrott vid flera tillfällen.– Jag har ingen kommentar till polisens utpekande av min klient i det sammanhanget (Rinkebykonflikten reds anm). Vad gäller åtalet för grovt vapenbrott har min klient förnekat brott, huvudförhandling har hållits och nu inväntar vi tingsrättens dom, säger mannens advokat Frida Wallin.Foto: Polisen
Man, 22 år, enligt polisen kopplad till "Shottaz".Deltog i rånet mot en pantbank i Västerås 2015 då gärningsmännen kom över värdesaker för omkring 6 miljoner kronor. Dömdes samma år till fängelse i 2 år och 4 månader för rånet. Avtjänade vid den tiden redan ett fängelsestraff för ett tidigare rån, som han begick tillsammans med den man som mördades på en pizzeria den 8 januari i år. Foto: Polisen
Man, 22 år, enligt polisen kopplad till "Shottaz".Lokal rappare med låttexter som ofta handlar om den kriminella livsstilen i allmänhet och den våldsamma konflikten i Rinkeby i synnerhet. Utlovat i en låt att minst tio personer ska dö för dubbelmordet på Kafé Mynta.I torsdags dömdes han till 3,5 års fängelse för bland annat två fall av grovt vapenbrott.Tidigare dömd för olovlig körning och ringa narkotikabrott. Har tidigare suttit häktad misstänkt för rån, men misstankarna skrevs av.Foto: Polisen
Man, 20 år, enligt polisen kopplad till "Dödspatrullen".Nyligen dömd till fängelse i ett år och fyra månader för bland annat grovt vapenbrott och narkotikabrott.Misstänktes för mordet på 19-åringen i juli 2015 men åtalades aldrig.Anhållen men senare avskriven för dubbelmordet på Café Mynta.Tidigare dömd för bland annat våld mot tjänsteman, olaga tvång, rån och grov stöld.Foto: POLISEN
Man, 22 år, enligt polisen kopplad till "Dödspatrullen".Häktad, misstänkt för grovt narkotikabrott.Häktad men senare frisläppt i oktober 2017 misstänkt för mord i Uppsala.Misstänktes för mordet på 19-åringen i juli 2015 men åtalades aldrig.Anhållen men senare avskriven för mordet på Café Mynta i Rinkeby.Tidigare dömd för bland annat grov stöld, narkotikabrott och olaga tvång.Foto: Polisen
Man, 20 år, enligt polisen kopplad till "Dödspatrullen".Är häktad i sin frånvaro misstänkt för grovt narkotikabrott. Tros ha lämnat landet.Häktad men senare frisläppt i oktober 2017 misstänkt för mord i Uppsala.Anhållen men senare avskriven för mordet på Café Mynta.Tidigare dömd för bland annat grov stöld, olaga tvång, falsk tillvitelse och missbruk av urkund.Foto: Polisen
Man, 22 år, enligt polisen kopplad till "Dödspatrullen".Häktad, misstänkt för grovt narkotikabrottMisstänktes för mordet på 19-åringen i juli 2015 men åtalades aldrig.Häktad men senare frisläppt i oktober 2017 misstänkt för mord i Uppsala.Tidigare dömd för bland annat grov stöld, rån, skadegörelse, olaga hot och narkotikabrott.
Man, född 1995.Mördad i Bromsten i juli 2015. Tre män med kopplingar till "Dödspatrullen" misstänktes för mordet men åtalades aldrig.Var misstänkt för grov stöld tillsammans med tre personer kopplade till "Dödspatrullen".
Man, född 1998.Vän till männen i sfären kring "Dödspatrullen".Mördad i Bromma i juli 2015.Var då misstänkt för rån ett rån mot en guldbutik i Kista, där gärningsmännen kom över smycken värda en halv miljon, men åklagaren hann aldrig väcka åtal innan mannen mördades.
Man född 1991.Mördad tillsammans med sin yngre bror på Café Mynta i Rinkeby i december 2016.Enligt polisen anhängare till "Shottaz".
Man född 1992.Mördad tillsammans med sin äldre bror på Café Mynta i Rinkeby i december 2016 .Enligt polisen anhängare till "Shottaz".
Man född 1997.Mördad i parkeringsgarage i Rinkeby på nyårsafton 2017.Hade enligt polisen nära kopplingar till sfären inom "Dödspatrullen".Dömd till ungdomsvård för medhjälp till guldrånet 2015 som startade konflikten.
Man född 1993.Mördad på pizzeria i Rinkeby i januari 2018.Uppges ha varit anhängare till "Shottaz".
1 / 16

Sju mord i gängkriget – Ingen dömd

22 juli 2015. En 19-årig man blir indragen i ett skogsområde i Bromsten. Där skjuts han bakifrån i ryggen med flera skott. Mannen överlever inte.

24 juli 2015. Två dagar efter mordet i Bromsten dör en 16-åring efter att ha skjutits i huvudet vid en bensinmack vid Brommaplan.

I augusti häktas två anhöriga till den mördade 19-åringen, misstänkta för mordet på 16-åringen. I förhör säger en av männen att tre män kopplade till "Dödspatrullen" haft en konflikt med hans lillebror och att de låg bakom mordet.

"De som har planerat, inte som har utfört. Jag har mina källor. Det är de som har planerat det. Det är det som är sanningen."

De tre kopplade till "Dödspatrullen" delges misstanke för mordet på 19-åringen. Men båda mordutredningarna läggs ner utan att åtal väckts.

2 december 2016. Två bröder, 24 och 25 år gamla, skjuts till döds på Café Mynta i Rinkeby. Männen uppges vara anhängare till grupperingen som kallar sig ”Shottaz”.

I en stor polisinsats vid Hötorget den 31 januari griper tungt beväpnad polis tre personer med kopplingar till Dödspatrullen som är efterlysta misstänkta för dubbelmordet på Café Mynta. De anhålls, men ingen av dem häktas och misstankarna mot dem skrivs senare av.

13–14 december 2016. Mindre än två veckor efter morden beskjuts en man som enligt polisen har kopplingar till "Dödspatrullen" i Hjulsta. Skytten tömmer ett magasin från en Kalasjnikov mot hans bil. Mannen träffas i benet och ljumsken men överlever och kan själv ta sig till sjukhus.

Dagen efter skjutningen i Hjulsta skjuts en man med tio skott i Tensta och avlider senare av sina skador. Två män anhålls och en av dem häktas. I januari häktas ytterligare en man. Men ingen av dem åtalas för mordet.

31 december 2017. En 20-man skjuts till döds i ett parkeringsgarage. Enligt uppgifter till Expressen blir han skjuten med åtta skott från flera vapen i bland annat huvudet. Mannen uppges vara anhängare till Dödspatrullen.

2 januari 2018. Tre män i Dödspatrullens kärna, varav en i sin frånvaro, häktas misstänkta för grovt narkotikabrott. Två av dem sitter alltjämt häktade och den tredje är fortfarande på flykt.

8 januari 2018. En 24-årig man blir ihjälskjuten på en pizzeria i Rinkeby. Mordet beskrivs som en hämnd. Mannen är enligt uppgifter till Expressen anhängare till Shottaz och inblandad i mordet i parkeringsgaraget.

3 maj 2018. Tre män med kopplingar till Shottaz döms för bland annat grovt vapenbrott. Den 22-årige rapparen får 3,5 års fängelse och övriga får två års fängelse.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.