Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fyra unga män frias för gruppvåldtäkt

De fyra männen som åtalats för grov våldtäkt frias i Solna tingsrätt.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Solna tingsrätt friar fyra unga män som stått åtalade för grov våldtäkt mot en utvecklingsstörd kvinna.

Enligt tingsrätten är det inte bevisat att de förstod att hon har en utvecklingsstörning.

Men två nämndemän har en skiljaktig mening.

Kvinnan är 18 år gammal och har en intellektuell funktionsnedsättning. Personer som känner henne väl beskriver att hon är på samma nivå som ett barn i fem-sexårsåldern, enligt domen.

Lördagen den 5 maj träffade hon en av männen på T-centralen i Stockholm. De började prata med varandra och efter en stund tog de tillsammans ett tunnelbanetåg i riktning mot Hässelby.

De hoppade av vid Abrahamsbergs tunnelbanestation i Bromma och gick hem till en lägenhet där två av de andra männen befann sig. Efter en stund kom även den fjärde mannen dit.

Kvinnan har i förhör berättat att de fyra männen höll fast henne i armarna och benen och turades om att våldta henne.

Alla frias

Alla fyra männen har nekat till brott. Två av dem har sagt att de har haft samlag med henne, men att det var frivilligt. Sperma från en tredje man har hittats i kvinnans trosor. 

När det gäller den fjärde av dem, en 17-åring, finns varken erkännande eller teknisk bevisning som styrker kvinnans berättelse att han haft samlag med henne.

Men även de tre män som bevisligen haft samlag med kvinnan frias alltså av Solna tingsrätt.

Rätten anser att det inte är styrkt att kvinnan har utsatts för våld. När hon undersöktes två dagar senare hade hon åtta blåmärken på benet och två på armen. Men blåmärkena kan enligt tingsrätten lika gärna ha uppkommit vid något annat tillfälle.

Rätten oenig

Tingsrätten håller med åklagaren om att kvinnan befunnit sig i en särskilt utsatt situation på grund av sin intellektuella funktionsnedsättning. Men enligt rätten är det inte bevisat att männen förstod att hon har en utvecklingsstörning.

Två av nämndemännen har en skiljaktig mening. De pekar på att mannen som träffade kvinnan på T-centralen hann umgås och prata med henne innan de kom till lägenheten. Han måste därmed ha förstått att hon hade en påtaglig funktionsnedsättning, menar de båda nämndemännen. 

En av de skiljaktiga nämndemännen menar att också de andra två männen som hade samlag med kvinnan måste ha förstått det.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.