Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Funktionsnedsatt kvinna våldtogs – man utvisas

En funktionsnedsatt kvinna våldtogs i april månad på en krogtoalett. Foto: Genre
Övergreppet skedde på en krog i Örebro. Bilden visar ett torg i centrala Örebro. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

En funktionsnedsatt kvinna våldtogs i april månad på en krogtoalett i Örebro. 

Nu döms en 28-årig man till 2,5 års fängelse och utvisning från Sverige.

Mannen förnekar samtidigt anklagelserna och kommer överklaga domen.

Våldtäkten mot kvinnan skedde inne på en krogtoalett i Örebro den 9 april i i år. Kvinnan och den nu våldtäktsdömde mannen träffades på krogens dansgolv tidigare under kvällen. När hon sedan lämnade dansgolvet för att gå på toaletten, följde den 28-årige mannen efter.

Väl inne på toaletten hindrade han kvinnan från att röra sig och förgrep sig sedan på henne, innan han lämnade toaletten och gick tillbaka till dansgolvet igen.

 

LÄS MER: Polisen varnar: Ta inte emot mannens pengar

 

Utsatt ställning på grund av funktionsnedsättning

Kvinnan berättar i förhör med polisen om hur situationen gjorde henne rädd och att hon vid tillfället hamnade i ett chocktillstånd. Hon beskriver att det svartnade för ögonen under övergreppet och att hon blödde och hade ont efter händelsen. 

När mannen hade lämnat toaletten sökte kvinnan hjälp hos krogpersonalen som kallade polis till platsen. Kvinnan uppger hur hon har mått och sovit dåligt till följd av våldtäkten.

Enligt åtalet befann sig kvinnan i en särskilt utsatt situation till följd av en fysisk funktionsnedsättning. Det beskrivs också hur den 28-årige mannen använt sig av våld för att tvinga till sig samlaget. 

Örebro tingsrätt bedömer att kvinnans berättelse får stöd av vittnesmål från flera i personalen på den aktuella krogen. Dessutom hittades blod från kvinnan i mannens kalsonger. 

Av den anledningen väljer tingsrätten att döma den 28-årige mannen till ett 2,5 år långt fängelsestraff och utvisning från Sverige efter avtjänat straff. Han tillåts återvända till Sverige tidigast den 19 juni 2027. 

Utöver det ska mannen betala kvinnan 180 000 kronor i skadestånd.

 

LÄS MER: Mammans sms till 12-åriga Stefanie: Jag är dömd till fängelse

 

Medger samlaget – nekar till anklagelser

Mannen medger att den sexuella kontakten har ägt rum, men att den har föregåtts av samtycke. Han förnekar anklagelserna om våldtäkt.

Han kommer att överklaga domen till hovrätten.

– Vi menar att det saknas fullständig bevisning. Min klient förnekar den här gärningen och det finns vittnen som styrker det, säger 28-åringens försvarare Margareta Arvidsson och lägger till:

– Jag har pratat med min klient och vi har bestämt att vi ska överklaga. Vi vill se en frikännande dom.