Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Frostenson till Arnaults försvar: ”Mycket ömsint”

Katarina Frostenson, ledamot av Svenska Akademien, är gift med Jean-Claude ArnaultFoto: JONAS EKSTRÖMER / TT / TT NYHETSBYRÅN
Jean-Claude Arnault är dömd för våldtäkt i både Stockholms tingsrätt och Svea hovrätt.Foto: ALEX LJUNGDAHL

Katarina Frostenson ryckte ut till Jean-Claude Arnaults försvar i hovrätten.

Bakom stängda dörrar gav hon ett kärleksfullt vittnesmål till stöd för den våldtäktsdömde maken.

– Han är en varm, omtänksam, vänlig och mycket ömsint människa, säger Frostenson i en inspelning av förhöret.

Samtidigt avfärdar hon 18 kvinnors anklagelser mot maken som "anonyma berättelser och påståenden".

Den 14 november hölls den sista förhandlingsdagen i våldtäktsrättegången mot kulturprofilen Jean-Claude Arnault.

Samma morgon mötte hans hustru Katarina Frostenson, poet och ledamot av Svenska Akademien, ett stort medieuppbåd när hon anlände till Svea hovrätt för att vittna till makens försvar.

Liksom alla andra tillfällen under det senaste året besvarades reportrarnas frågor med tystnad, innan hon försvann in i rättegångssalen.

Eftersom rättegången hölls bakom stängda dörrar har det för allmänheten varit okänt vad Frostenson sa under sitt åtta minuter långa vittnesmål.

Nu är sekretessen hävd och Expressen har tagit del av ljudupptagningen från förhöret. Den inleds med att Arnaults försvarsadvokat Björn Hurtig ber henne beskriva maken.

Katarina Frostenson: "Varm och omtänksam"

– Han är en varm, omtänksam, vänlig och mycket ömsint människa, svarar Frostenson i inspelningen.

Samtidigt berättar hon varför hon väljer att vittna:

– Jag vill berätta om vem han är. Om den omtänksamma och inlevelsefulla människa han är. Och att han inte på något sätt motsvarar den nidbild av honom som målats upp.

Under frågestunden säger Frostenson att hon aldrig sett Arnault bete sig på det sätt som han anklagas för. Hon har svårt att se att det finns någon möjlighet att Arnault beter sig på ett sätt mot henne, men på ett annat sätt mot andra människor, svarar hon:

– Det tror jag inte för jag har levt med honom i 43 års tid.

– Jag känner honom, hans varelse, hans person och jag känner hans omvärld också.

Katarina Frostenson och Jean-Claude Arnault har känt varandra sedan 1969 och varit ett par sedan 1976, berättade hon i sitt vittnesmål.Foto: ROGER TILLBERG / STELLA PICTURES ROGER TILLBERG

 

Arnault blev bestört

Frostenson berättar att hon var tillsammans med Arnault när han för första gången fick kunskap om anklagelserna mot honom.

– Han läste… Jag syftar på tidningsartikeln i Dagens Nyheter där det fanns anklagelser av den här arten, säger Frostenson.

– Han blev bestört. Jag minns att han sa "jag har aldrig någonsin våldfört mig på någon människa".

Artikeln i Dagens Nyheter innehöll vittnesmål från 18 kvinnor som anklagade Jean-Claude Arnault för sexuella övergrepp och trakasserier av olika grad.

Som ett resultat av publiceringen inledde åklagare förundersökning mot Arnault. Den utredningen har senare legat till grund för fällande dom i två instanser – senast i förra veckan när hovrätten meddelade att man skärper straffet för kulturprofilen till två och ett halvt års fängelse för två våldtäkter mot samma kvinna under 2011. Domen har ännu inte vunnit laga kraft.

Katarina Frostenson i Svea hovrätt tillsammans med Jean-Claude Arnaults försvarsadvokat Björn HurtigFoto: JONAS EKSTRÖMER / TT / TT NYHETSBYRÅN

Korsförhördes av Massi Fritz

Inspelningen från Frostensons förhör i hovrätten avslutas med att hon avfärdar DN-artikelns betydelse. När hon blir korsförhörd av advokat Elisabeth Massi Fritz, som företräder den våldtagna kvinnan, säger hon:

– Det är en tidningsartikel som i huvudsak bygger på anonyma berättelser och påståenden, säger Frostenson.

Många av dem är ju inte anonyma. Flera av de här kvinnorna har trätt fram offentligt med namn och bild.

– Det är ett par stycken som har gjort det.

Du kan väl inte veta hur Jean-Claude Arnault har varit mot flera andra kvinnor som omnämns i artikeln?

– Jag känner honom som människa.

Elisabeth Massi Fritz korsförhörde Katarina Frostenson i hovrätten.Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Vägrar lämna Akademien

Under det senaste året har Katarina Frostenson varit kraftigt ifrågasatt som ledamot av Svenska Akademien.

I oktober röstade ledamöterna igenom en resolution som uppmanade Katarina Frostenson att frivilligt lämna sin stol i Akademien – men hon vägrade. 

Sedan dess pågår en ny "process" i Akademien. I den har Katarina Frostenson tagit hjälp av stjärnadvokaten Per E Samuelsson.

I en intervju med DN förra helgen sa Svenska Akademiens ständige sekreterare Anders Olsson att processen i fråga antingen kan sluta i en förlikning eller en rättstvist.

– Katarina Frostenson har ett eget ombud och vi arbetar på vår sida med bevisning och annat. Det går framåt och det kan gå ganska fort.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.