”Frostenson menar att det handlar om främlingshat”

Foto: CAROLINE ANDERSSON / W & W
Foto: NICKLAS THEGERSTRÖM / DN
Foto: CECILIA ÖSTERBERG / IBL
Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT / TT NYHETSBYRÅN

Akademienledamoten Per Wästberg hävdar att Katarina Frostenson vill ha en ursäkt av Svenska Akademien för hur hon och hennes make Jean-Claude Arnault har behandlats.

– Hon menar att de är förtalade och att det handlar om främlingshat eftersom han är utlänning, säger Wästberg i en intervju med Aftonbladet. 

Det har gått drygt ett år sedan en rad kvinnor anklagade kulturprofilen Jean-Claude Arnault för olika typer av sexuella övergrepp. I hans fall från den absoluta kulturtoppen har det också framkommit anklagelser om att akademienledamoten och frun Katarina Frostenson skulle ha delgett honom Nobelpristagare i litteratur och att han i sin tur läckt flera vinnare innan utnämningarna blivit offentliga. 

I intervjun med Aftonbladets Anna och Hans Shimoda säger Wästberg att det varit det värsta året i akademiens historia. 

Per Wästberg på väg in till sitt arbete vid Svenska akademien i börshuset i Gamla stan.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

”Förebrår avhopparna”

Sedan förra hösten har Klas Östergren, Lotta Lotass, Sara Stridsberg och Kerstin Ekman begärt utträde ur Svenska Akademien. 

Kjell Espmark, Peter Englund, Sara Danius och Frostenson har inte formellt lämnat akademien men deltar inte i arbetet.    

– Jag förebrår avhopparna. De som avhoppade eller utträdde, framför allt de som hoppade av och som sa att de var tillfälligt ute, borde vara kvar och driva sina åsikter. Vi är vana vid häftiga diskussioner inbördes, säger han till Aftonbladet.

Katarina Frostenson när hon anlände till hovrätten.
Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT / TT NYHETSBYRÅN

”Frostenson hävdar att det handlar om främlingshat”

Han håller med om att Katarina Frostenson – som sedan 1980-talet varit en av Sveriges mest tongivande diktare och som innehar stol nummer 18 – stått orubbligt vid sin makes sida trots att hennes make dömts för våldtäkt i två rättsliga instanser. 

– Hon har försvarat honom in i det sista och menar att de är förtalade och att det handlar om främlingshat eftersom han är utlänning. Hon tycker till och med att akademien ska be dem om ursäkt.   

Vittnat till sin makes fördel

Tredje december i år skärpte hovrätten tingsrättens dom och fällde Arnault för två fall av våldtäkt mot samma kvinna, och ändrade straffet till två och ett halvt års fängelse. Under hovrättsförhandlingen vittnade Frostenson till sin mans fördel. Jean-Claude Arnaults försvarsadvokat Björn Hurtig har aviserat att de tänker ta fallet till Högsta domstolen.

Med anledning av den utredning som Svenska Akademien nyligen startat angående stadgebrott har Katarina Frostenson anlitat stjärnadvokaten Per E Samuelsson. Uppgifterna om misstänkta stadgebrott framkom i en första advokatutredning, som handlade om ledamöternas koppling till kulturprofilen Jean-Claude Arnault, enligt vad DN tidigare skrivit. Enligt utredningen ska Jean-Claude Arnault vid sju tillfällen ha känt till och spridit namnet på vem som ska få Nobelpriset i litteratur, har DN tidigare rapporterat

Expressen söker Per Wästberg, Katarina Frostenson och hennes advokat för en kommentar.

Wästberg om smärtsamma uppbrottet

I intervjun med Aftonbladet berättar Wästberg också om skandalsuset som gick när han och 32 år yngre hustrun Sofia Augustdotter Wästberg offentliggjorde sin kärlek. Smärtan var stor vid uppbrottet från den hustru han fortfarande var gift med när han träffade nya kärleken.

– Hade jag haft en större konflikt med Anita (Theorell, reds anm) hade det varit mycket lättare, men det hade vi inte. Skilsmässan kom överraskande för folk, de såg oss som ett väldigt nära par, och det var vi också. Jag har aldrig skilt mig från någon för att jag tyckt illa om någon, tvärtom. Utan det har varit för att en annan kärlek har överbryggat den jag har. Sådant är livet. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.