Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fredrik och Per dog av nätdrog – säljarna döms till fängelse

Fredrik Jansson, 27 – ett av fentanylens offer.
Foto: PRIVAT
Fentanyl är en så kallad syntetisk opiod som i sin effekt påminner om heroin.
Foto: JACQUELYN MARTIN / AP / TT NYHETSBYRÅN
Bröderna döms till fängelse i fyra respektive fem och ett halvt år för grovt vållande till annans död – i åtta fall.
Foto: OLLE SPORRONG

De viftar med 500-lappar och poserar med gasmask.

Pengarna tjänade bröderna på sin nätbutik som bland annat sålde dödsdrogen fentanyl.

Nu döms de till fängelse i fyra respektive fem och ett halvt år för grovt vållande till annans död – i åtta fall.

– Det är som ett slag i ansiktet. Vad är ett liv värt i det här fallet? frågar sig Tommy Jansson, pappa till Fredrik som dog av drogen.

Från en lägenhet i Östberga bedrev bröderna sin nätbutik. Sortimentet bestod av rusmedel. Droger – som inte var narkotikaklassade. Polisens uppfattning är att bröderna fokuserade på preparat som ännu inte hunnit stoppas.

Butikens syfte var enligt bröderna ”forskning”. Men enligt polis, åklagare och nu också domstol rörde det sig i själva verket om droghandel. I ett sms som polisen kommit över under utredningen beskriver en av bröderna hur nätbutiken ”garanterar en trevlig helg.”

Viftar med 500-lappar

Fentanyl är en så kallad syntetisk opiod som i sin effekt påminner om heroin. Över 170 dödsfall i Sverige år 2016 och 2017 kopplas till drogen, enligt Rättsmedicinalverkets siffror.

Fentanyl är förbjudet – men i brödernas butik såldes varianter som ändrats på molekylnivå och 2016 ännu inte hade narkotikaklassats.

Preparaten såldes i form av nässpray vilket enligt domstolen stärker bilden av det verkliga syftet: Att inhalera i russyfte snarare än att forska.

På bilder i polisens förundersökning syns människor posera i gasmask.

På en annan bild viftar någon med en bunt 500-lappar. 

Åtta personer som köpte fentanylvarianter i brödernas nätbutik dog.

Från brödernas drogverksamhet.
Foto: Polisen
En av bröderna visar hur mycket pengar de tjänat på försäljningen.
Foto: Polisen
I februari åtalades två bröder som enligt polisens misstankar bedrivit fentanylförsäljning med bas i en lägenhet i Östberga i Stockholm.
Foto: Polisen

Per och Fredrik dog av drogen

En av dem var Per Karlsson, 37. Han hittades död i sängen i Halmstad, sensommaren 2016.

– Per hade mycket problem med missbruk genom livet, men det kändes som att han var på rätt väg med sin nya flickvän, säger Pers pappa Nicko.

– De var lyckliga och Per hade framtidstro.

Fredrik Jansson, 27, var ytterligare ett dödsoffer. 

– Det är jobbigt, otroligt jobbigt. Framför allt när det rivs upp igen. Jag hoppas att detta leder något bra, har Fredriks pappa Tommy sagt angående rättsprocessen.

Och den slutade i fällande domar mot båda bröder.

”Att sälja så farliga preparat till personer som på goda grunder kan antas komma att använda dem i russyfte är en mycket riskfylld verksamhet. (…) Därmed har försäljningen inneburit ett otillåtet risktagande av (bröderna)”, skriver Södertörns tingsrätt i sin dom.

Bröderna döms för i huvudsak grovt vållande till annans död i åtta fall. Den äldre brodern, 34 år gammal, straffas med fem och ett halvt år fängelse. Hans tio år yngre broder får fyra års fängelse. 21 av dödsoffrens anhöriga ska få 60 000 kronor var i skadestånd.

Per Karlsson, 37, dog av fentanyl.
Foto: PRIVAT
Pers pappa Nicko.
Foto: Privat

”Påföljden är för klen för åtta liv”

Efter beskedet menar Tommy Jansson att han är både är positiv och negativ till domen. Från början kändes det som ett slag i ansiktet med så korta straff, berättar han.

– Det positiva är att de är fällda, men den påföljden tycker jag är för klen för åtta liv. Det är egentligen horribelt. Jag var lite tveksam i början men jag är ändå glad över domen, jag är positivt överraskad till att de blev fällda, och nu ska den överklagas till Högsta domstolen. Det är en början till en upprättelse för sonen.

Per Karlssons pappa Nicko är också lättad över att bröderna döms till fängelse.

– Nu vill jag bara ha ett avslut och gå vidare, med de goda minnen jag har med min son, säger Nicko.

Tommy Janssons son Fredrik dog av fentanyl, 27 år gammal.
Foto: Privat / Privat

Domen kommer att överklagas

"Sammanfattningsvis är det beträffande (bröderna) visat att de genom medveten oaktsamhet har vållat de avlidnas död. De ska därför båda dömas för vållande till annans död i åtta fall. Brotten är att bedöma som grova eftersom gärningarna har utförts inom område som är särskilt riskfyllt och varje gärning innefattat ett medvetet risktagande av allvarligt slag”, skriver domstolen.

Åklagaren hade yrkat på nio respektive sju års fängelse.

Advokat Jan Freij företräder den yngre av bröderna. Han låter meddela att domen kommer att överklagas.

– Vi gör gällande att det inte är bevisat att min klient varit grovt vårdslös. Han har inte haft den rollen i företaget. Han har varit brevbärare: Paketerat försändelser och hämtat returer på storebrors order.

Expressen har sökt storebroderns advokat Ola Salomonsson. 


LÄS MER: Fredrik Sjöshult: Orimlig straffrabatt och för låga straff för att orsakat åtta människors död

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.