Fredrik Jansson dog av den starkt beroendeframkallande drogen fentanyl. Foto: PrivatFredrik Jansson dog av den starkt beroendeframkallande drogen fentanyl. Foto: Privat
Fredrik Jansson dog av den starkt beroendeframkallande drogen fentanyl. Foto: Privat
Fredriks pappa Tommy: ”Han ville slippa elände. Och så helt plötsligt var han död”. Foto: BrottscentralenFredriks pappa Tommy: ”Han ville slippa elände. Och så helt plötsligt var han död”. Foto: Brottscentralen
Fredriks pappa Tommy: ”Han ville slippa elände. Och så helt plötsligt var han död”. Foto: Brottscentralen
Foto: JACQUELYN MARTIN / AP TT NYHETSBYRÅNFoto: JACQUELYN MARTIN / AP TT NYHETSBYRÅN
 Foto: JACQUELYN MARTIN / AP TT NYHETSBYRÅN

Fredrik dog av drogen: ”Ville slippa eländet”

Publicerad

Den extremt potenta drogen fentanyl fortsätter att skörda offer i Sverige. 

Under onsdagen inleddes rättegången mot två bröder för grovt vållande till annans död – efter att de sålt varianter av drogen till flera personer varav åtta har dött av förgiftning.

– Han ville slippa elände. Och så helt plötsligt var han död, säger Tommy Jansson, pappa till Fredrik som dog av drogen.

Fentanyl är från början ett starkt smärtstillande medel som används inom vården. 

Men olika nätdrogsvarianter av fentanyl har tagit steget ut på den illegala marknaden, och lett till många dödsfall. 

Med sin enorma styrka – 50 gånger mer potent än heroin – är drogen extremt svår att dosera.

Under onsdagen väcktes åtal mot två män från Stockholmsområdet, för grovt vållande till annans död i flera fall. Sommaren och hösten 2016 sålde männen, som är bröder, fentanylanaloger till unga personer via internet. 

Affärerna sköttes från en lägenhet i Östberga i södra Stockholm. 

Den äldre av bröderna hade pluggat fyra terminer molekylärbiologi på Stockholms universitet. Han hävdar att han sålde ”forskningskemikalier”. Samtidigt förnekar han helt och hållet brott och uppger i förhör att han hade ”koll på läget” – han sålde ingenting olagligt.

 

LÄS MER: Fentanyl-säljare åtalas efter flera dödsfall

Fentanyl är 50 gånger mer potent än heroin.Foto: JACQUELYN MARTIN / AP TT NYHETSBYRÅN

Då inte klassade som narkotika

När bröderna sålde fentanylanalogerna var dessa nämligen inte klassade som hälsofarlig vara eller narkotika. Männen nekar därför till brott.

Åtta människor förgiftades och dog sedan de använt fentanylvarianterna. Det rör sig om sju män och en kvinna födda mellan 1978 och 1993 vars död männen enligt åtalet "tillsammans och i samförstånd av oaktsamhet orsakat". 

”Han ville slippa eländet”

Tommy Jansson är pappa till Fredrik, en av de åtta som dött.

– Det kändes som att allt var frid och fröjd. Han ville slippa eländet, och så helt plötsligt var han död, säger Tommy Jansson.

Vad känner du i dag när du tänker på det?

– Vissa dagar går bra, andra inte alls. Det är ett under att man jobbar. Men livet måste gå vidare, och jag vet att han skulle vända sig i graven om vi inte reder ut detta.

– Men det är jobbigt, otroligt jobbigt. Framför allt när det rivs upp igen. Jag hoppas att detta leder till något bra.

”Öppna upp för en rad olika mål”

Thomas Bodström är advokat för flera av offrens anhöriga.

– Om de här personerna döms, så kommer det att öppna upp för en rad olika mål runtom i hela Sverige. Det finns mycket stark bevisning för att kunna slå fast sambandet mellan deras (brödernas) agerande, och de här unga människornas död, säger Thomas Bodström.

Åklagare Tomas Malmenby:

– Det är en omfattande bevisning som läggs fram i målet, och som jag vet har det inte prövats på det här sättet tidigare där man sålt farliga preparat som inte varit narkotikaklassade. Men som är så pass farlig att det leder till flera dödsfall.

Vad ser du för konsekvenser om bröderna inte döms?

– Skulle det vara så att det inte blir fällande dom, så har i alla fall frågan blivit belyst ordenligt. Och jag tror ingen kan säga  sig inte veta hur farliga fentanylanalogerna är.

”Det får han berätta själv”

Advokat Ola Salomonsson företräder en av bröderna.

– Åklagaren har sin formulering om den här oaktsamheten, och den bestrider min klient. Hur mycket han har kontrollerat och vad exakt, tycker jag att han får berätta själv.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Brottscentralen på Facebook, Twitter och Instagram

Till Expressens startsida

Mest läst i dag