Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Från tonårskärlek till kaos, makt och mord

Tovas mördare Billy Fagerström beskriver deras förhållande som "50 procent konflikter och 50 procent lugnt".
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Mördade Tova Moberg.
Foto: Privat
Billy Fagerström gömde sig under en filt när han häktades för mordet.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Billy Fagerström, 23, beskriver sitt förhållande med Tova Moberg som stabilt och kärleksfullt – till en början.

Relationen urartade dock efterhand och övergick i stället till att bli destruktiv och våldsam.

Det var "50 procent konflikter och 50 procent lugnt", säger han i den rättspsykiatriska undersökningen.

Natten till den 14 maj 2017 mördade Billy Fagerström, 23, sin exflickvän Tova Moberg. Det anser Hudiksvalls tingsrätt är bevisat.

Fagerström ströp henne och slog henne ett 20-tal gånger med en hammare innan kroppen hittades nedsänkt i en sjö intill hans gård, enligt mordutredningen. Kroppen var fastsurrad i en skottkärra med både silvertejp och metalltråd.

Tova Mobergs kropp hittades i vattnet utanför Billy Fagerströms gård.
Foto: Alex Ljungdahl

Fyra år tidigare, 2013, träffade Billy Fagerström Tova Moberg för första gången. De hade gemensamma vänner och enligt 23-åringen "dejtade de ett tag" innan de blev tillsammans på riktigt.


LÄS MER: Tovas skräck: "Nästa gång dödar han mig" 


Fagerström: " "50 procent konflikter och 50 procent lugnt"

Billy Fagerström har beskrivit deras förhållande som stabilt och kärleksfullt till en början. Men allt eftersom blev relationen mer kaotisk.

Hetsiga ordväxlingar och fysiska angrepp blev vanligare. Det var "50 procent konflikter och 50 procent lugnt", säger 23-åringen i en den rättspsykiatriska undersökningen som nu är färdig.

Han berättar hur de gjorde upp regler. Till exempel fick de inte kontakt med någon av det motsatt könet om inte den andra parten godkänt det. Hade Tova Moberg haft telefonkontakt med någon av det motsatta könet så hade Billy Fagerström rätt att gå igenom hennes mobiltelefon. Samma sak gällde om det var 23-åringen som pratat.

Enligt Billy Fagerström var förhållandet med Tova Moberg och "50 procent konflikter och 50 procent lugnt".
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Tova i sin dagbok: "Nästa gång dödar han mig"

I sin dagbok, som nu är en viktig del av bevisningen, beskrev Tova Moberg en stegrande våldsspiral. Hon skriver att Billy Fagerström styrde hennes liv med våld, psykisk terror och dödshot.  

I de sista inläggen, de som är skrivna i februari förra året – i samma veva som förhållandet tog slut – redogör Tova för hur hon regelbundet blev misshandlad.

"Jag fixar inte detta, det blir bara värre & värre. Nästa gång dödar han mig. Ser helt jävla trasig ut. Min överläpp sprack så det vart blod på kudden."

I sin dagbok vänder hon sig även till dem som eventuellt kommer att läsa hennes texter om hon blir mördad, och berättar att hon har dokumenterat skadorna hon fått när 23-åringen slagit henne:

"Det finns bevis, ett rött o silvrigt usb med bilder på märkena. Det ligger i en rosa låda i en låda under min säng."


LÄS MER: Pojkvännen styrde Tovas liv med våld och dödshot 

För berusad för att minnas mordkvällen

Nära vänner till Tova Moberg och hennes familj har också beskrivit förhållandet som destruktivt. Hennes föräldrar började även märka blåmärken. De ställde frågor, men hon kom med olika bortförklaringar om att hon hade slagit sig, berättar mamman i förhör.

I början av 2017 tog relationen slut och Tovas familj anmälde Billy Fagerström för misshandel. Då, beskriver vännerna, blev hon gladare, var som "den gamla Tova" igen. Hon såg fram emot att fira studenten. Det fick hon dock aldrig göra.

Natten till 16 maj hittades hon död.

Tova Moberg hittades mördad 18 maj förra året.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Billy Fagerström har gjort vissa medgivanden när det gäller misshandel av Tova men han nekar till mordanklagelsen. Han säger sig inte minnas så mycket eftersom han hade druckit och tagit lugnande tabletter den aktuella kvällen.

Ex-pojkvännen ville "ta tag i sitt liv"

23-åringen hade i flera års tid innan mordet haft problem med narkotika, framför allt cannabis, men bestämde sig till slut för att "ta tag i sitt liv". Planen var att ta taxileg för att på så sätt komma in i yrkeslivet och tjäna egna pengar. Men det blev aldrig någon taxilegitimation. 

Enligt den stora rättspsykiatriska undersökningen lider Billy Fagerström inte av någon allvarlig psykisk störning.

Han stoppades av polisen på väg till trafikskolan. Hans ögon var rödsprängda, glansiga och skakiga, enligt polisens anteckningar. Billy Fagerström intygade att han inte tagit några droger sedan sist, men tester visade på nytt att han hade THC i blodet och han dömdes på nytt dömdes till dagsböter för ringa narkotikabrott. Körkortet återkallades.


LÄS MER: Tovas mammas tårar i rätten: "Ropar på Tova" 


Tovas pojkvän inte psykisk sjuk

Enligt den stora rättspsykiatriska undersökning som 23-åringen nu gått igenom så lider han inte av någon allvarlig psykisk störning – varken nu eller vid mordtillfället. 

Personlighetsmässigt framträder dock "ett flackt känsloliv, relationell osäkerhet och svartsjuka tillsammans med bristfällig tillit, lättväckt irritabilitet och lättkränkthet. Viss paranoid oro, särskilt kopplad till en rädsla över att förlora kontroll över kropp och känsloliv, noteras" står det i den rättspsykiatriska undersökningen.

Ljusmanifestation till minne av Tova i Iggesund efter mordet.
Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN

LÄS MER: Tovas ett år långa helvete före mordet 


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.