Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Frågan hade kunnat få Johanna Möller fri

Advokaten Thomas Bodström. Foto: CATO LEIN
För två veckor sedan satte Högsta domstolen sista punkten i rättsprocessen mot Johanna Möller när man meddelade att hon inte får prövningstillstånd. Foto: ALEX LJUNGDAHL
Livstidsdomen mot Johanna Möller har vunnit laga kraft. Foto: ALEX LJUNGDAHL
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Johanna Möller dömdes till livstids fängelse för mord och mordförsök på sina föräldrar.

I den nya boken "Sommarstugemordet i Arboga" lanseras teorin att rättegången hade kunnat sluta med ett sensationellt frikännande.

– Det var bara några frågor bort, säger advokaten Thomas Bodström som är en av författarna.

För två veckor sedan satte Högsta domstolen sista punkten i rättsprocessen mot Johanna Möller när man meddelade att hon inte får prövningstillstånd.

Livstidsdomen mot henne har vunnit laga kraft.

Nu torgförs en alternativ utgång: Johanna Möller hade kunnat bli sensationellt frikänd, men rätt frågor ställdes aldrig under rättegången.

Teorin presenteras av advokaten och tidigare justitieministern Thomas Bodström och Lars Olof Lampers i boken "Svenska Brott – Sommarstugemordet i Arboga" som släpps på måndag.

Omslag till boken "Svenska brott – Sommarstugemordet i Arboga" författad av Thomas Bodström och Lars Lampers Foto: Norstedts

En eller två gärningsmän

Enligt domen förmådde Möller sin dåvarande sambo Mohammad Rajabi att angripa hennes föräldrar med kniv i parets sommarstuga i Arboga kvällen den 3 september 2016. Pappan Göran Möller mördades och mamman blev knivhuggen flera gånger men överlevde.

– Åklagarens hela tes byggde på att Mohammad Rajabi var ensam i huset och att han var styrd av Johanna Möller som satt i en bil utanför. Det bygger på vad Rajabi själv har berättat och det är den starkaste bevisningen mot henne, säger Bodström.

 

LÄS MER: Johanna Möllers liv i fängelset – med Sveriges farligaste kvinnor 

 

Grunden till ifrågasättandet hittar Bodström i polisförhören med Möllers mamma, där hon har sagt att hon är osäker på om det var en eller två angripare.

Påståendet om två gärningsmän hade i stället gett stöd till Johanna Möllers version – att Mohammad Rajabi utförde mordet tillsammans med en annan man utan hennes medverkan.

Frågetecknen rätades aldrig ut under rättegångarna, menar Bodström.

– De här frågorna ställdes aldrig och då slog man fast att det bara var en angripare i rummet. Jag är inte ute efter att kritisera advokaten, för det har varit ett väldigt svårt uppdrag att vara försvarare för Johanna Möller. Men just kring de här frågorna hade hela målet kunna ta en annan vändning, säger han.

Bodström: "Inga säkra bevis"

Han fortsätter:

– Utan Rajabis berättelse finns många indicier – men inga säkra bevis som pekar på Johanna Möller. Det finns inga spår på mordplatsen, inga vittnesmål att hon har varit där, säger Bodström som understryker att författarna vill överlämna till läsaren att bedöma vem som är skyldig till vad.

Varför skriver du en bok om Johanna Möller och sommarstugemordet?

– Hon är väldigt annorlunda. Hon har en bra bakgrund, bra uppväxt, bra föräldrar. Hon utbildar sig akademiskt och jobbar som socialarbetare, startar företag. Allt går bra – och plötsligt så blir hon misstänkt för två mord, ett mordförsök och flera andra brott, säger Thomas Bodström.

Johanna Möller Foto: ALEX LJUNGDAHL

Han fortsätter:

– Jag har varit advokat i 20 år och trodde att jag hade varit med om allt – att man skyller på allt och alla – men jag har aldrig varit med om att man riggar ett falskt alibi med sin tonårsson eller till och med försöker få polisen intresserad av ens egna barn.

 

LÄS MER: Möller frias för mordet på maken – men döms till livstid 

Utdrag ur "Svenska Brott - Sommarstugemordet i Arboga"

På eftermiddagen den 19 januari 2018 ska Johanna förhöras. Hon ser lite blek ut, vilket kanske förstärks av de helsvarta kläderna och glasögonen med svarta bågar som hon tar på sig med jämna mellanrum. Några dagar tidigare har hon fyllt 43 år. På väggen bakom henne projiceras videoupptagningarna från tings- rätten och det är en något märklig upplevelse att se henne i dessa två versioner samtidigt. Nu ska hon emellertid berätta själv och det är en viss spänning i hallen utanför rättegångssalen under rasten. Ska hon kanske erkänna något? Hon tycks ju inte ha något att förlora, så möjligheten finns. Men när förhöret inleds står det klart att Johanna fortsätter på den inslagna vägen. Hon hävdar bestämt att hon är oskyldig och inte bara det, hon understryker att hon är den som ansträngt sig för att hålla ihop familjen. ”Jag har alltid funnits där för mina barn och mina föräldrar”, säger hon under alltmer tilltagande snyftningar. Hon vidhåller att hennes mörkerseende är så dåligt att hon inte kan köra bil på kvällen.