De misstänkta gärningsmännen som tros vara fransktalande specialiserar sig på äldre personer i sjuttio-åttio årsåldern i samband med uttag från bankomater.De misstänkta gärningsmännen som tros vara fransktalande specialiserar sig på äldre personer i sjuttio-åttio årsåldern i samband med uttag från bankomater.
De misstänkta gärningsmännen som tros vara fransktalande specialiserar sig på äldre personer i sjuttio-åttio årsåldern i samband med uttag från bankomater.
Bedrägerierna har skett främst i norra Stockholm, Rimbo och Norrtälje men även Lidingö har varit drabbat.Bedrägerierna har skett främst i norra Stockholm, Rimbo och Norrtälje men även Lidingö har varit drabbat.
Bedrägerierna har skett främst i norra Stockholm, Rimbo och Norrtälje men även Lidingö har varit drabbat.

De sluga tjuvarna lurar äldre på stora summor

Publicerad

Polisen  behöver nu  hjälp med att identifiera de två bedragare som härjat i Stockholmsområdet dryga halvåret. De misstänkta gärningsmännen som tros vara fransktalande specialiserar sig på äldre personer i sjuttio-åttio årsåldern i samband med uttag från bankomater.

–  När de äldre personerna stoppat in sitt kort i maskinen och slagit in sin pinkod som bedragarna memorerat över axeln kommer de fram och börjar distrahera målsägande. Det har förekommit fall då bedragarna gått fram till sina offer med en sedel och frågar om bankomaten kan växla sedeln  eller frågar om vägen. Samtidigt stjäls kortet som sitter i bankomaten, säger Jan Olsson på polisens nationella bedrägeriexpert.

Polisen har fått in ett tiotal liknande fall där mellan 10 000-15 000 kronor stulits varje gång.

De äldre tror naturligtvis att maskinen svalt kortet. Istället är det bedragarna som stulit kortet och tillsammans med den memorerade koden lyckas  de tömma kontot från en annan bankomat.

 

LÄS OCKSÅ: Erbjuder äldre färdtjänst – lurar dem på pensionen 

Stort mörkertal 

Polisen har fått in ett tiotal  liknande fall  där mellan 10 000-15 000 kronor  stulits varje gång. Men misstänker att mörkertalet är stort under det dryga halvåret bedragarna varit aktiva. Bedrägerierna har skett främst i norra Stockholm, Rimbo och Norrtälje men även Lidingö har varit drabbat.

Nu behöver polisen hjälp att identifiera de två bedragarna som är i 25- 30 års åldern  och troligtvis är fransktalande.

Känner du igen männen kontakta polisen på telefonnummer 114 14

– Vi tror att de  kommer från något fransktalande land eller varfall fransktalande eftersom att vi kan se att de valt franska som språk när de ska tömma sina offers konto, säger Jan Olsson.

Känner du igen männen kontakta polisen på telefonnummer 114 14.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Brottscentralen på Facebook, Twitter och Instagram

Till Expressens startsida

Mest läst i dag