Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

De sluga tjuvarna lurar äldre på stora summor

De misstänkta gärningsmännen som tros vara fransktalande specialiserar sig på äldre personer i sjuttio-åttio årsåldern i samband med uttag från bankomater.
Bedrägerierna har skett främst i norra Stockholm, Rimbo och Norrtälje men även Lidingö har varit drabbat.

Polisen  behöver nu  hjälp med att identifiera de två bedragare som härjat i Stockholmsområdet dryga halvåret. De misstänkta gärningsmännen som tros vara fransktalande specialiserar sig på äldre personer i sjuttio-åttio årsåldern i samband med uttag från bankomater.

–  När de äldre personerna stoppat in sitt kort i maskinen och slagit in sin pinkod som bedragarna memorerat över axeln kommer de fram och börjar distrahera målsägande. Det har förekommit fall då bedragarna gått fram till sina offer med en sedel och frågar om bankomaten kan växla sedeln  eller frågar om vägen. Samtidigt stjäls kortet som sitter i bankomaten, säger Jan Olsson på polisens nationella bedrägeriexpert.

Polisen har fått in ett tiotal liknande fall där mellan 10 000-15 000 kronor stulits varje gång.

De äldre tror naturligtvis att maskinen svalt kortet. Istället är det bedragarna som stulit kortet och tillsammans med den memorerade koden lyckas  de tömma kontot från en annan bankomat.

 

LÄS OCKSÅ: Erbjuder äldre färdtjänst – lurar dem på pensionen 

Stort mörkertal 

Polisen har fått in ett tiotal  liknande fall  där mellan 10 000-15 000 kronor  stulits varje gång. Men misstänker att mörkertalet är stort under det dryga halvåret bedragarna varit aktiva. Bedrägerierna har skett främst i norra Stockholm, Rimbo och Norrtälje men även Lidingö har varit drabbat.

Nu behöver polisen hjälp att identifiera de två bedragarna som är i 25- 30 års åldern  och troligtvis är fransktalande.

Känner du igen männen kontakta polisen på telefonnummer 114 14

– Vi tror att de  kommer från något fransktalande land eller varfall fransktalande eftersom att vi kan se att de valt franska som språk när de ska tömma sina offers konto, säger Jan Olsson.

Känner du igen männen kontakta polisen på telefonnummer 114 14.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!