Organisationen hade huvudsakligen som verksamhet att rikta in sig på äldre personer i Finland födda på 1930-talet.Organisationen hade huvudsakligen som verksamhet att rikta in sig på äldre personer i Finland födda på 1930-talet.
Organisationen hade huvudsakligen som verksamhet att rikta in sig på äldre personer i Finland födda på 1930-talet.
Under de senaste veckorna kom över 20 anmälningar in per dag i Finland, och den kriminella organisationen tros ha lurat till sig miljonbelopp.Under de senaste veckorna kom över 20 anmälningar in per dag i Finland, och den kriminella organisationen tros ha lurat till sig miljonbelopp.
Under de senaste veckorna kom över 20 anmälningar in per dag i Finland, och den kriminella organisationen tros ha lurat till sig miljonbelopp.

Fräcka callcenter-ligan lurade äldre på miljoner

Publicerad

Ligans medlemmar länsande äldre finska personers bankkonton på miljoner – efter att ha påstått att de var poliser.

Och bedragarna gjorde det från ett callcenter i Kista i nordvästra Stockholm.

Nu har två personer gripits av polisen i Sverige, och en tredje när han klev av Ålandsbåten i Mariehamn.

FAST-gruppen vid NOA, polisens nationella operativa avdelning, kontaktades för en tid sedan av sin motsvarighet FAST Finland angående ett extremt aktivt finskt kriminell organisation. 

Organisationen hade huvudsakligen som verksamhet att rikta in sig på äldre personer i Finland födda på 1930-talet.

Organisationens medlemmar länsade de äldres bankkonton genom att ringa upp och låtsas vara poliser som utredde bedrägerier. 

På så sätt lyckades organisationen lura åldringarna att logga in på sina konton genom sitt bank-id. 

Under de senaste veckorna kom över 20 anmälningar in per dag i Finland, och den kriminella organisationen tros ha lurat till sig miljonbelopp.

Placerade ett callcenter i Kista

Bedragarna identifierades som tre huvudmän med finska medborgarskap.

I tron att kunna verka ostört baserade de sitt callcenter i Kista i nordvästra Stockholm – i stället för i Finland. 

Under de senaste veckorna kom över 20 anmälningar in per dag i Finland, och den kriminella organisationen tros ha lurat till sig miljonbelopp.

 

LÄS ÄVEN: Falske läkarens lyxliv med äldre svenskarnas pengar 

 

FAST-gruppen biträdde Finland i deras utredning, och har arbetat frenetiskt med att lokalisera organisationens callcenter de senaste veckorna. 

Med anledning av den extrema mängden brottsoffer vars liv och ekonomi organisationen förstörde gjorde att FAST fick satsa alla tillgängliga resurser på ärendet.

En intensiv spaningsinsats

Tillslagsdatum bestämdes i samråd med FAST Finland till 6 mars, alltså i tisdags.

Då gick FAST in på adressen och grep två av huvudmännen, som under tiden hunnit blivit internationellt efterlysta på nordiska arresteringsorder.

Den tredje huvudmannen var fortfarande på fri fot och jagades intensivt. 

Han visste att han var eftersökt av FAST i Sverige och Finland och rörde sig mellan olika adresser i Stockholmsområdet. 

Försökte fly till Finland

För att undkomma ett gripande smög han under falsk identitet ombord på en färja och försökte fly till Finland. 

Detta skedde i torsdags morse. FAST Sverige och Finland kunde följa hans flyktväg genom den svenska skärgården. 

När han kom till Mariehamn väntade finska polisen på honom, och han greps ombord på båten. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Brottscentralen på Facebook, Twitter och Instagram

Till Expressens startsida

Mest läst i dag