Rättegången mot Rakhmat Akilov kommer förmodligen kunna inledas i februari.Rättegången mot Rakhmat Akilov kommer förmodligen kunna inledas i februari.
Rättegången mot Rakhmat Akilov kommer förmodligen kunna inledas i februari.
Förundersökningen kring terrordådet på Drottninggatan är klar. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TTFörundersökningen kring terrordådet på Drottninggatan är klar. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT
Förundersökningen kring terrordådet på Drottninggatan är klar. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT

Förundersökningen om terrordådet på Drottninggatan avslutad

Publicerad

Förundersökningen om terrordådet på Drottninggatan är avslutad och rättegången kan inledas i februari, uppger TV4.

Rakhmat Akilov tycker att det är "skönt" att det närmar sig rättegång, säger försvarsadvokat Johan Eriksson.

– Vi vill alla veta vad som var motivet. Därför är en rättegång extremt viktig, säger terrorforskaren Magnus Ranstorp i Expressen TV.

Den 7 april i år mejade Rakhmat Akilov, enligt misstankarna och hans eget erkännande, ner flera fotgängare på Drottninggatan i centrala Stockholm. Fem personer dödades i attacken som utreds som ett terrordåd.

De fem dödsoffren är: Ebba Åkerlund, 11, Lena Wahlberg, 69, Maïlys Dereymaeker, 31, Chris Bevington, 41 och Marie Kide, 66.

Nu är förundersökningen avslutad, uppger TV4 Nyheterna. Enligt åklagare Hans Ihrman kan rättegången mot Rakhmat Akilov komma att inledas redan i februari nästa år. Samma sak säger Akilovs försvarare Johan Eriksson.

– Vi riktar in oss på en rättegång i början av februari. Men vi måste ju gå igenom materialet och så innan åklagare kan väcka åtal, säger Johan Eriksson.

"Han tycker det är skönt att det närmar sig rättegång"

Har du varit i kontakt med Rakhmat Akilov om det?

– Ja, vi har kontakt med honom hela tiden, förstås. Jag redovisar aldrig hur han reagerar eller inte, men jag kan säga så här mycket i alla fall, att det är klart att han tycker det är skönt att det närmar sig rättegång. När man sitter häktad vill man ju komma i gång, så klart.

Och hans inställning har inte förändrats?

– Nej, nej. Nej, nej.

"Vi vill veta vad som var motivet"

Terrorforskaren Magnus Ranstorp säger i Expressen TV att det är ovanligt att man har en gärningsman som misstänkts för terrorbrott som man faktiskt kan ställa inför rätta.

– Det är inte ofta man får fast någon och frågan är då om han kommer berätta något under rättegången, eller om han kommer vara tyst om avsikten. Varför han gjorde det, säger han och fortsätter: 

– Det kanske är det mest intressanta, att han berättar syftet och avsikten. Vi vill alla veta vad som var motivet. Därför är en rättegång extremt viktig för att klargöra detta.

Magnus Ranstorp menar att det kommer vara ett enormt tryck på tingsrätten i flera avseenden. 

– Dels blir det ett tryck för polisen att bevaka rättegången, men också för alla som vill lyssna, både allmänheten och de runt 150 målsägande som företräds i rättegången. Det kommer också bli ett massivt medialt intresse.

 

LÄS MER: Akilov fick utbrott i häktet - efter att ha nekats kaffe 

 

Uppgifter: Akilov är stolt över vad han gjort

Rakhmat Akilov greps samma dygn som attacken på Drottninggatan genomfördes, och enligt uppgifter till Expressen erkände han redan då dådet. Han ska också ha sagt att han var stolt över vad han gjort, enligt Expressens uppgifter.

Vid häktningsförhandlingar framgick senare att Akilov mycket riktigt erkänt dådet.

 

LÄS MER: Rakhmat Akilov erkänner terrorbrott 

 

Hård bevakning av Akilov

Sedan gripandet har Rakhmat Akilov, uzbekisk medborgare som vistades i Sverige illegalt, tillbringat all sin tid på Kronobergshäktet på Kungsholmen i Stockholm. Där har han återkommande varit ett problem för Kriminalvården, som tvingats skärpa bevakningen av honom.

Bara några dagar efter häktningen av honom ertappades han med ett vasst föremål, och senare ska han även ha gjort Hitler-hälsningar inne i häktet. I oktober fick Akilov ett aggressivt utbrott när han inte fick kaffe efter en promenad. 

Expressen söker åklagare Hans Ihrman.

Relaterade ämnen
Hannes Lundberg Andersson
Hannes Lundberg Andersson
Amanda Möller Berg
Amanda Möller Berg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Brottscentralen på Facebook, Twitter och Instagram

Till Expressens startsida

Mest läst i dag