Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Förundersökningen om terrordådet på Drottninggatan avslutad

Rättegången mot Rakhmat Akilov kommer förmodligen kunna inledas i februari.
Förundersökningen kring terrordådet på Drottninggatan är klar. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT

Förundersökningen om terrordådet på Drottninggatan är avslutad och rättegången kan inledas i februari, uppger TV4.

Rakhmat Akilov tycker att det är "skönt" att det närmar sig rättegång, säger försvarsadvokat Johan Eriksson.

– Vi vill alla veta vad som var motivet. Därför är en rättegång extremt viktig, säger terrorforskaren Magnus Ranstorp i Expressen TV.

Den 7 april i år mejade Rakhmat Akilov, enligt misstankarna och hans eget erkännande, ner flera fotgängare på Drottninggatan i centrala Stockholm. Fem personer dödades i attacken som utreds som ett terrordåd.

De fem dödsoffren är: Ebba Åkerlund, 11, Lena Wahlberg, 69, Maïlys Dereymaeker, 31, Chris Bevington, 41 och Marie Kide, 66.

Nu är förundersökningen avslutad, uppger TV4 Nyheterna. Enligt åklagare Hans Ihrman kan rättegången mot Rakhmat Akilov komma att inledas redan i februari nästa år. Samma sak säger Akilovs försvarare Johan Eriksson.

– Vi riktar in oss på en rättegång i början av februari. Men vi måste ju gå igenom materialet och så innan åklagare kan väcka åtal, säger Johan Eriksson.

"Han tycker det är skönt att det närmar sig rättegång"

Har du varit i kontakt med Rakhmat Akilov om det?

– Ja, vi har kontakt med honom hela tiden, förstås. Jag redovisar aldrig hur han reagerar eller inte, men jag kan säga så här mycket i alla fall, att det är klart att han tycker det är skönt att det närmar sig rättegång. När man sitter häktad vill man ju komma i gång, så klart.

Och hans inställning har inte förändrats?

– Nej, nej. Nej, nej.

"Vi vill veta vad som var motivet"

Terrorforskaren Magnus Ranstorp säger i Expressen TV att det är ovanligt att man har en gärningsman som misstänkts för terrorbrott som man faktiskt kan ställa inför rätta.

– Det är inte ofta man får fast någon och frågan är då om han kommer berätta något under rättegången, eller om han kommer vara tyst om avsikten. Varför han gjorde det, säger han och fortsätter: 

– Det kanske är det mest intressanta, att han berättar syftet och avsikten. Vi vill alla veta vad som var motivet. Därför är en rättegång extremt viktig för att klargöra detta.

Magnus Ranstorp menar att det kommer vara ett enormt tryck på tingsrätten i flera avseenden. 

– Dels blir det ett tryck för polisen att bevaka rättegången, men också för alla som vill lyssna, både allmänheten och de runt 150 målsägande som företräds i rättegången. Det kommer också bli ett massivt medialt intresse.

 

LÄS MER: Akilov fick utbrott i häktet - efter att ha nekats kaffe 

 

Uppgifter: Akilov är stolt över vad han gjort

Rakhmat Akilov greps samma dygn som attacken på Drottninggatan genomfördes, och enligt uppgifter till Expressen erkände han redan då dådet. Han ska också ha sagt att han var stolt över vad han gjort, enligt Expressens uppgifter.

Vid häktningsförhandlingar framgick senare att Akilov mycket riktigt erkänt dådet.

 

LÄS MER: Rakhmat Akilov erkänner terrorbrott 

 

Hård bevakning av Akilov

Sedan gripandet har Rakhmat Akilov, uzbekisk medborgare som vistades i Sverige illegalt, tillbringat all sin tid på Kronobergshäktet på Kungsholmen i Stockholm. Där har han återkommande varit ett problem för Kriminalvården, som tvingats skärpa bevakningen av honom.

Bara några dagar efter häktningen av honom ertappades han med ett vasst föremål, och senare ska han även ha gjort Hitler-hälsningar inne i häktet. I oktober fick Akilov ett aggressivt utbrott när han inte fick kaffe efter en promenad. 

Expressen söker åklagare Hans Ihrman.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!