Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Förundersökning mot Akilov om hets mot folkgrupp läggs ner

Terrormisstänkte Rakhmat Akilov, 39, misstänktes för att ha gjort Hitlerhälsningar i häktet. 

Förundersökningen om hets mot folkgrupp mot honom läggs nu ned.

Rakhmat Akilov, 39, har erkänt att han utförde det misstänkta terrordådet på Drottninggatan den 7 april. Fem personer dog i dådet. 

Han greps och sitter numera häktad på sannolika skäl misstänkt för terroristbrott genom mord. 

I början av juni kom uppgifter om att Akilov nekades en promenad efter att ha skrikit åt personalen som skulle hämta honom. Akilov ska ha anklagat personalen för att vara rasister och ha skrikit Hitlerhälsningar med utsträckt arm mot personalen. 

Förundersökningen läggs ner 

Det ledde till en förundersökning gällande hets mot folkgrupp. Förundersökningen har nu lagts ner. 

"Det saknas numera anledning att anta att brott som hör under allmänt åtal har förövats. Det som misstanken avser uppfyller inte rekvisiten för brottet då det framgått att meddelandet endast spidits till ett fåtal personer", skriver kammaråklagare Viktoria Thörnqvist.  

Förstärkt bevakning

Det är inte första gången som det har rapporterats om incidenter kring Rahkmat Akilov i häktet. Några dagar efter det misstänkta terrordådet, den 10 april blev Akilov påkommen med ett vasst föremål. Han ska också ha begärt att få snus och mot häktningspersonalens order försökt få med sig föremål in i cellen. 

Efter att ha visat "aggressiva tendenser" skärptes bevakningen av honom den 9 maj.  Sedan dess är han ständigt bevakad av minst fyra vakter, varav en måste vara beväpnad. 

Terrordådet som utfördes i centrala Stockholm den 7 april kostade fem personer livet: Ebba Åkerlund, 11, Lena Wahlberg, 69, Maïlys Dereymaeker, 31, Chris Bevington, 41 och Marie Kide, 66.