Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Försvarschefens dubbelliv – misstänks för koppleri

Försvarschefen.
Mannen anställdes inom Försvarsmakten direkt efter avslutade universitetsstudier.Foto: MARTINA HUBER

Han hade ett toppjobb inom försvaret och var en engagerad fotbollspappa.

Under flera år hade han en av de viktigaste rollerna inom Sveriges terrorbekämpning.

Samtidigt ägnade han sig åt grovt koppleri, enligt åklagaren.

Han misstänks också flera gånger ha våldtagit en kvinna han hade en relation med.

– Det här kommer som en chock för mig, säger en person i den förening där försvarschefen tidigare var aktiv.

Mannen förnekar brott.

Mannen, som är i 50-årsåldern, anställdes inom Försvarsmakten direkt efter avslutade universitetsstudier, och har arbetat inom myndigheten under huvuddelen av sitt yrkesliv.

Sedan många år är han bosatt i en kommun i Stockholmsområdet.

För ett antal år sedan var han aktiv i en lokal fotbollsförening och tränade bland annat ungdomslag.

Han har enligt egen uppgift själv spelat fotboll i en av de lägre divisionerna och som drivande i föreningen kritiserade han kommunen för att dröja med anläggningen av en utlovad fotbollsplan.

En person som var aktiv i föreningen vid samma tid säger:

– Min bild av honom är en trevlig, bra person med sunda värderingar.

Misstänks för flera våldtäkter

Men under ytan hade den engagerade fotbollspappan mörka hemligheter, enligt de misstankar som nu riktas mot honom.

Vid flera tillfällen under 2012 misstänks han ha våldtagit en kvinna. 

– Det här kommer som en chock för mig, säger personen i föreningen.

Försvarschefen och kvinnan som han misstänks ha våldtagit har varit i en relation men är det inte längre. Hon avböjer att kommentera och hänvisar till sitt målsägandebiträde Ulrika Borg, som har tidigare sagt:

– Det här har varit en lång och plågsam process, och det känns tryggt för henne att domstolen nu valt att häkta honom.

 

 

Misstänks för grovt koppleri

Mannen misstänks också för grovt koppleri mellan 2013 och 2018. Enligt åklagaren Daniel Suneson ska han med ”praktiska göromål” ha främjat ”en verksamhet som gick ut på att sälja sexuella tjänster”.

Att det misstänkta brottet rubriceras som grovt betyder enligt brottsbalken att det ”bedrivits i större omfattning, medfört betydande vinning eller inneburit ett hänsynslöst utnyttjande av annan”.

Suneson säger till SVT Nyheter att det inte finns något som tyder på att mannen ingått i någon grupp.

Samtidigt som försvarschefen ska ha bedrivit koppleriverksamhet hade han under flera års tid en central roll inom svensk terrorbekämpning. I den rollen uttalade han sig flera gånger i olika medier om frågor relaterade till terrorism.

I en intervju med en lokaltidning sade han att han inte drevs av att synas eller av en jakt på spänning, utan av en önskat om att göra en insats för samhället.

Ansökte om kontaktförbud

Kvinnan som misstänks ha blivit våldtagen av försvarschefen ansökte förra året om kontaktförbud för försvarschefen men fick nej.

”NN har inte tidigare dömts för brott mot den som förbudet skulle avses skydda. De uppgifter som anförts av sökanden ger inte stöd för att sådana särskilda omständigheter som krävs för kontaktförbud skulle föreligga”, står det i åklagarens beslut.

Men det var efter kvinnans anmälan mot mannen för några månader sedan som förundersökningen mot honom inleddes. Enligt åklagaren består bevisningen av hennes uppgifter och viss skriftlig dokumentation.

Tidigt på morgonen förra måndagen greps försvarschefen, efter att ha anhållits i sin frånvaro drygt en timme tidigare. I torsdags häktades mannen, på sannolika skäl misstänkt för grovt koppleri och flera fall av våldtäkt. Han förnekar brott.