Akilov i rätten. Bild från 22 februari. Foto: ALEX LJUNGDAHLAkilov i rätten. Bild från 22 februari. Foto: ALEX LJUNGDAHL
Akilov i rätten. Bild från 22 februari. Foto: ALEX LJUNGDAHL
I dag fortsätter rättegången mot terrormisstänkte Rakhmat Akilov. Foto: / POLISENI dag fortsätter rättegången mot terrormisstänkte Rakhmat Akilov. Foto: / POLISEN
I dag fortsätter rättegången mot terrormisstänkte Rakhmat Akilov. Foto: / POLISEN
Nu är det dags för Drottninggatans offer att berätta vad de – och deras anhöriga – råkade ut för under terrordådet. Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU STELLA PICTURESNu är det dags för Drottninggatans offer att berätta vad de – och deras anhöriga – råkade ut för under terrordådet. Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU STELLA PICTURES
Nu är det dags för Drottninggatans offer att berätta vad de – och deras anhöriga – råkade ut för under terrordådet. Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU STELLA PICTURES

Offrens egna ord om terrordådet

Publicerad

Drottninggatans offer berättar själva vad de – och deras anhöriga – råkade ut för under terrordådet.

Det första offret för Rakhmat Akilov hoppade undan från lastbilen med bara några centimeters marginal – och berättade med tårar i rätten.

– Jag springer efter och skriker och gapar. Jag blir helt förskräckt när den kör ut på Drottninggatan, säger han.

Men Rakhmat Akilov förnekar brottet.

Den femte dagen i rättegången mot terrormisstänkte Rakhmat Akilov är över. Precis som tidigare dagar fördes han in i salen med handfängsel, iklädd en grön fleecetröja, med långt skägg och blicken rakt fram.

På tisdagen berättade det första offret i rätten, en medelålders man. 

Han tvingades hoppa undan från lastbilen när den svängde in på Holländargatan från Wallingatan, innan Rakhmat Akilovs terrordåd fortsatte på Drottninggatan.

– Känslan är att den nästan rör mig... Det är inte många centimetrar. Att den nästan nuddar en. Vinddraget, säger mannen i rätten.

Det blev väldigt känslosamt när han berättade om hur hans familj påverkats.

– Vi väljer var vi ska vara någonstans. Det är klart att jag inte varit där igen efteråt. Jag undviker folksamlingar, tycker det är olustigt att vara på stora arrangemang. 

Advokaten: "Inte syfta att skada enskild person"

Rakhmat Akilov har erkänt terrorbrott. 

Men på tisdagen nekade Rakhmat Akilov till första brottet, alltså mordförsöket på mannen som ska ha tvingats hoppa undan från lastbilen på Holländargatan.

Det här hände innan Rakhmat Akilov svängde in på Drottninggatan.

– Hans övergripande syfte var inte att skada någon enskild person, säger advokat Johan Eriksson om det första mordförsöket.

Rakhmat Akilov själv sade sig komma ihåg personen som åklagaren hävdar är hans första offer.

– För mig var det bara en fotgängare som gick där på sin trottoar, säger Akilov.

Åklagaren: Rörde sig den här personen på nåt särskilt sätt?

– Jag kommer inte ihåg exakt om han stod still, mitt mål var att komma till Centralen. Det var ingen fara för honom. 

Rakhmat Akilovs andra offer i utredningen var en kvinna som klämdes mellan en bil och en vägg. 

 

 

På Holländargatan ska en kvinna ha klämts mellan den här silvriga bilen och lastbilenFoto: Polisen

Hävdar att han gjorde det i religionens namn

Rätten har tidigare fått se Akilovs inspelade filmer med trohetseden till IS ledare. Det har handlat om hans radikalisering - i form av olika chattmeddelanden till förmodat IS-anknutna personer. 

Om lastbilens färd som började på Adolf Fredriks kyrkogata i krypfart och sedan fortsatte 600 meter längs ett folkfyllt Drottninggatan i topphastigheter på över 60 km/h - innan det tog stopp i och med kraschen in i Åhléns varuhus. 

Många drog efter andan när Akilov svarade på frågor från biträdena om han såg människorna han körde på:

– Jag såg inga ansikten. Jag hörde bara ljuden som slog mot förarhytten.

 

LÄS MER: De miste sina liv i terrordådet på Drottninggatan

 

Förvåningen: IS har inte tagit på sig dådet

Starkt blev det också när ett av larmsamtalen från Drottninggatan den 7 april spelades upp. 

Eller när Akilov fick höra från ett av offrens målsägandebiträdena att IS inte tagit på sig ansvaret för dådet:  

– Har de inte erkänt det?

 

Rakhmat Akilov under rättegången.Foto: ALEX LJUNGDAHL

Visar ingen ånger

Så här långt har Akilov mest suttit lätt framåtlutad i salen, intill en av de tre tolkar som direktöversätter allt som sägs. Hans advokat Johan Eriksson har fått många frågor om Akilov känner någon ånger, något som advokaten konsekvent nekat till att besvara genom att hänvisa till klientsekretess. 

En stor del av försvarsadvokaternas arbete har handlat om att se till att Akilov mår så pass tillförlitligt att han kan medverka i den pågående rättegången. Tiden i häktet med fulla restriktioner har präglat honom:  

– Det innebär att han har varit bevakad dygnets alla timmar. Det har påverkat honom, har advokat Johan Eriksson tidigare sagt.

 

LÄS MER: De arbetade på Drottninggatan under terrordådet 

 

”Minns inte”

Akilov har konsekvent under rättegången sagt att han inte minns hur han körde på offren. 

Hans motiv med attacken var att stoppa det svenska deltagandet i koalitionen mot IS - han säger själv att han gjorde det i kalifatets namn. 

I åtalet finns 155 målsägande, varav fem dödades i dådet.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Brottscentralen på Facebook, Twitter och Instagram

Till Expressens startsida

Mest läst i dag