Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Först mördades Shayan – sen hans dubbelgångare

Shayan studerade för att bli lärare och arbetade extra på ett apotek. Foto: Privat / Privat
25-åringen åtalas för att ha mördat Shayan. Enligt polisen ingår han i kriminella kretsar runt Vårby gård och han har flera gånger tidigare dömts för brott. Foto: Polisen

Övervakningsbilderna visar 22-årige Shayan Gaffs sista tid i livet.

Ögonblick senare blev han skjuten till döds, mördad på öppen gata av en gärningsman på moped.

Polisens teori är att skytten misstog lärarstudenten för en hotad gängmedlem – som blev mördad tre veckor senare.

Det var på kvällen den 21 oktober i fjol som Shayan Gaff, 22, sköts till döds med automatvapen på öppen gata i Segeltorp efter att han varit och rökt vattenpipa med sin kusin.

Tillvägagångssättet kopplas ofta till uppgörelser i den kriminella miljön – men detta mord var annorlunda. Shayan var ostraffad och studerade till lärare. Varken han eller hans familj hade några kriminella kopplingar.

Därför gick polisen tidigt ut och sa att det sannolikt rörde sig om en felskjutning – att mördaren öppnat eld mot Shayan i tron om att han var någon annan.

Mördaren flydde på moped

– Han var så fin. Det enda han gjorde här i livet var att sprida kärlek, glädje och respekt, har hans mamma Paiker sagt tidigare.

Mördaren flydde från platsen på en moped. Redan under mordkvällen gjorde polisen stora framsteg i utredningen.

20 minuter efter de första larmsamtalen om mordet ringde en privatperson med ett helt annat ärende – att en man sparkat sig in i ett källarförråd i Vårby gård, parkerat en moped och sedan sprungit från platsen.

Shayan Gaff tillsammans med sin mamma Paiker Gaff. Foto: Privat

När en polispatrull anlände till platsen fann man den varmkörda mopeden som stämde in på vittnesuppgifter från mordet. I ett PM skriver en polisman:

”Vidare så bryter jag lite i sadeln för att se ifall det finns något av intresse i utrymmet, till hjälp har jag en liten skruvmejsel. Under sadeln så kan jag se ett vapen av mindre modell som ligger där.”

Polisen fick ett anonymt tips från signaturen ”Shayan-vän”. Där pekades den nu åtalade mannen ut som mördare:

”Killen blev dödad av misstag. Han som sjöt shayan heter NN och bor i Vårby Gård. NN trodde att han sjöt sin fiende eftersom de liknar varandra. NN fick tips från en någon i resturangen. det är säkra källa”

Nu åtalas 25-åringen för mordet. Han nekar till brott.

Mordvapnet, en Ceska Zbrojovka VZ 61, hittades under flyktmopedens sadel. Foto: Polisen
Flyktmopeden hittades i ett förråd i Vårby gård samma kväll som mordet. Den är senast registrerad i Tyskland. Foto: Polisen

Med 25-åringen som misstänkt gärningsman har polisen lagt ett utredningspussel som vuxit från en isolerad händelse till en utveckling av en sedan tidigare blodig gängkonflikt.

I januari 2017 sköts en av 25-åringens vänner till döds i förorten Vårby gård. Mordet är alltjämt olöst – men enligt polisen har offrets vänner lagt skulden på ett rivaliserande kriminellt nätverk baserat kring Hagsätra.

I höstas befarade polisen att en 21-åring från Rågsved var tilltänkt måltavla för ett planerat hämnddåd. När de kontaktade honom och berättade att det fanns en ”konkret hotbild” skrattade han, står i ett PM.

Polisen tror att Shayan sköts av misstag 

Tre veckor efter Shayans död sköts 21-åringen och en jämnårig kamrat till denne till döds när de satt i en bil i Hallonbergen norr om Stockholm.

Flera personer som förekommer i utredningen efter mordet på Shayan har reagerat över hur lika han och den mördade 21-åringen var till utseendet. En man citeras: ”Dom va kopior”. Att Shayan misstogs för 21-åringen är också polisens huvudteori inför den stundande rättegången.

Shayan på restaurangen tillsammans med sin kusin Dia Gaff. Foto: Polisen
Shayan och hans kusin Dia lämnar restaurangen i Segeltorp. Ögonblick senare skjuts han till döds. Foto: Polisen

Restaurangen i Segeltorp var utrustad med övervakningskameror när mordet skedde.

Film från dem visar hur Shayan och hans kusin Dia Gaff anlände strax efter klockan 21 på kvällen. Kort efter dem anlände ett sällskap bestående av fyra unga män.

Samtliga av dem är i olika grad bekanta med den 25-åring som misstänks ha utfört mordet – och flera av dem har varit misstänkta för att ha tipsat honom om att hans ”fiende” befann sig på restaurangen. Den misstanken har dock inte gått att leda i bevis och ingen av dem har åtalats.

Tipset gav frukt. Analys visade senare att det fanns spår från den utpekade mannen – den gängkriminelle 25-åringen – både på mopeden och på automatvapnet. Dessutom kunde man konstatera att vapnet som hittades i mopeden var samma vapen som användes för att mörda Shayan.