Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kristofers Kastellanoss internationellt efterlyst

Kristofers Kastellanoss, 25, rymde under en fångtransport i torsdags och har jagats av polis med hund. Nu ska ha efterlysas via Interpol. Foto: JEPPE GUSTAFSSON/TT NYHETSBYRÅN
Kristofers Kastellanoss, 25, rymde under en fångtransport i torsdags och jagas av polis. Nu ska ha efterlysas via Interpol. Foto: Polisen
Polisen söker med stora resurser efter Kristofers Kastellanoss. Foto: Christian Vargahed
Polishelikoptrar sattes under fredagen in i jakten efter Kristofers Kastellanoss. Foto: JANNE ÅKESSON / Swepix
Polisen har sökt efter dömde mördaren Kristofers Kastellanoss som rymde från kriminalvårdens transport i den här korsningen i Laxå. Foto: Janne Åkesson / Swepix
Kristoffer Kastellanoss ska ha tagit bakvägen från en lada. Foto: JANNE ÅKESSON / Swepix
Det har varit en intensiv polisjakt efter rymmaren. Foto: Janne Åkessson / Swepix
"Man håller på att jobba med att få till en internationell efterlysning", säger Jan Materne, vakthavande vid polisen i Bergslagen. Foto: Janne Åkesson / Swepix
Under lördagen pågår ett arbete hos polisen med att genom Interpol få till en internationell efterlysing, som i ett första skede gäller inom Schengen-länderna. Foto: Janne Åkesson / Swepix
1 / 10

Mördaren Kristofers Kastellanoss, 25, jagas av polis efter att han rymt från en fångtransport.

Nu kommer han också att efterlysas internationellt.

– Man håller på att jobba med att få till en internationell efterlysning, säger Jan Materne, vakthavande vid polisen i Bergslagen, under lördagsmorgonen.

Vid 17-tiden berättade SVT att den internationella efterlysningen gått ut.

Den morddömde Kristofers Kastellanoss, som på torsdagen lyckades rymma under en fångtransport vid ett stopp utanför Laxå, i Örebro län, kommer att efterlysas internationellt.

Under lördagen pågår ett arbete hos polisen med att genom Interpol få till en internationell efterlysing, som i ett första skede gäller inom Schengen-länderna.

– Vårt stationsbefäl håller på att jobba med den biten så att det ska effektueras under dagen, säger Jan Materne, vakthavande vid polisen i Bergslagen.

– Han är spärrad i systemet nu så han kommer att få det svårt att komma ut ur landet. Men det går att ta sig ut ur landet utan att passera en gränskontroll, naturligtvis, säger han vidare.

 

LÄS MER: Kvinnan såg fyra män utanför huset – tror att en var mördaren

 

Polisen söker efter dömde mördaren Kristofers Kastellanoss som rymde från Kriminalvården transport i Laxå. Foto: Janne Åkesson / Swepix

Söks via Interpol

Vid 17-tiden berättade SVT att polisen fått bekräftat att den internationella efterlysningen nu gått igenom.

– Det innebär att slår man i internationella system får man upp att han är efterlyst och att det finns europeisk arresteringsorder. Det innebär att han kan gripas i utlandet, säger Jan-Åke Sjöström vid polisen, till SVT.

Jan Materne vid polisen i Bergslagen, i vars område mördarjakten pågått, säger att man nu utgår från att rymmaren lyckats lämna sökområdet. 

Under tidiga fredagskvällen avbröt man sökandet kring Laxå som pågått i ett 30-tal timmar. Det betyder att man inte längre söker aktivt där.

– Får vi något konkret att jobba på, så kommer vi att agera aktivt. Just nu så är han utlarmad bland alla som är i tjänst i polisen, säger Jan Materne.

Mannens advokat skriver i ett mejl: 

"Jag kommer inte att kommentera frågor som rör min kontakt med min klient. Däremot bör man hålla i minnet att hans mål ännu ej har avgjorts i hovrätten och att hans invändning om att han agerat i nödvärn, enligt vår uppfattning, inte har prövats på ett korrekt sätt av tingsrätten. Han har därmed enligt mitt förmenande blivit felaktigt dömd". 

 

LÄS MER: Mördaren rymde från tre kriminalvårdare 

 

Kristofers Kastellanoss som rymde från kriminalvårdens transport i den här korsningen i Laxå. Foto: Janne Åkesson / Swepix

”Han är högaktuell”

Under jaktens mest intensiva fas fick polisen i Bergslagen extra resurser från andra polisdistrikt. Nu har de återgått till sina normala uppgifter.

– Han är högaktuell hos oss, men vi har inget aktivt sökande. Han är förmodligen inte här. Han har tagit sig någonstans, säger Jan Materne och fortsätter:

– Det är vårt ansvar inom polisen att eftersöka de som är efterlysta, men vi måste ju veta var vi ska leta.

Dömd för mord med kockkniv

I april dömdes Kristofers Kastellanoss till 14 års fängelse efter att med kniv ha mördat en man.  

I torsdags färdades han i Kriminalvårdens transport till ett häkte i Sala. Tre kriminalvårdare och två fångar färdades i fordonet.

 

LÄS MER: Kristofers Kastellanoss mördade med kockkniv

 

Vid ett oplanerat stopp – en kisspaus – utanför Laxå knuffade han till en av vårdarna och lyckades rymma. Han var iklädd Kriminalvårdens kläder, var barfota och bar handfängsel, när han plötsligt sprang i väg.

Jan Materne berättar att det fortfarande kommer in tips från allmänheten.

– Det kommer tips, en del är inte alls relevanta men en del är mer konkreta, men då kan det vara tidsaspekten som gör att det inte är aktuellt längre. Men vi har ingenting just nu här i alla fall, säger han.