Rakhmat Akilov är misstänkt för terrordådet i Stockholm.Rakhmat Akilov är misstänkt för terrordådet i Stockholm.
Rakhmat Akilov är misstänkt för terrordådet i Stockholm.
Fem personer dog i terrorattacken på Drottninggatan i centrala Stockholm. Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSENFem personer dog i terrorattacken på Drottninggatan i centrala Stockholm. Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Fem personer dog i terrorattacken på Drottninggatan i centrala Stockholm. Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Förlängd åtalstid begärd för Rakhmat Akilov

Publicerad

Rakhmat Akilov, 39, sitter häktad på sannolika skäl misstänkt för terrordådet på Drottninggatan i Stockholm den 7 april 2017.

Akilov har erkänt att han kapade lastbilen och körde ihjäl sina fem offer.

Nu begärs förlängd åtalstid i fallet, uppger åklagarmyndigheten.

Tidpunkt för eventuell häktningsförhandling är ännu inte bestämd, framgår vidare i pressmeddelandet från åklagarmyndigheten.

Det är inte första gången åtalstiden förlängs i terrorärendet. Sist var den 30 augusti. Dagen därpå omhäktades den misstänkta terroristen Rakhmat Akilov, som själv erkänt attentatet på Drottninggatan i Stockholm den 7 april i år.

Akilovs försvarsadvokat Johan Eriksson skrev då i ett sms:

"Jag har ingen annan kommentar än att utredningen inte är klar ännu."

Akilov "nöjd" med dådet

Terrordådet utfördes i centrala Stockholm där Rakhmat Akilov, 39, från Uzbekistan misstänks ha stulit en lastbil för att sen meja ner människor på Drottninggatan. De fem dödsoffren är: Ebba Åkerlund, 11, Lena Wahlberg, 69, Maïlys Dereymaeker, 31, Chris Bevington, 41 och Marie Kide, 66.

Uppgifter till Expressen gör gällande att Akilov sagt sig vara "nöjd". Det finns också uppgifter om att Akilov har kopplingar till terrorgruppen IS.

Relaterade ämnen
Hannes Lundberg Andersson
Hannes Lundberg Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Brottscentralen på Facebook, Twitter och Instagram

Till Expressens startsida

Mest läst i dag