Den 30-årige företagaren hemmahörande i Stockholmstrakten greps i Danmark. Foto: PolisenDen 30-årige företagaren hemmahörande i Stockholmstrakten greps i Danmark. Foto: Polisen
Den 30-årige företagaren hemmahörande i Stockholmstrakten greps i Danmark. Foto: Polisen
Den 30-årige företagaren poserar på bild med gangsterledaren Merhawi Aregai. Foto: PolisenDen 30-årige företagaren poserar på bild med gangsterledaren Merhawi Aregai. Foto: Polisen
Den 30-årige företagaren poserar på bild med gangsterledaren Merhawi Aregai. Foto: Polisen
Merhawi Aregai – ledande inom kriminella gänget Lejonen – var en av dem som sköts ihjäl i Kista i mars. Foto: POLISENMerhawi Aregai – ledande inom kriminella gänget Lejonen – var en av dem som sköts ihjäl i Kista i mars. Foto: POLISEN
Merhawi Aregai – ledande inom kriminella gänget Lejonen – var en av dem som sköts ihjäl i Kista i mars. Foto: POLISEN

Gängledaren Aregai sköts med tre skott

Publicerad

Onsdag kväll: Gängledaren Merhawi Aregai och den 30-årige företagaren poserar på bild som vänner.

Torsdag: Företagaren hedrar sin mördade "vän" på en minnesstund.

Däremellan: Han dödar Aregai i ett iskallt dubbelmord, enligt åklagare.

Bilden är tagen onsdag 8 mars klockan 20.48.

Klockan 22.05 kommer samtalet in till SOS Alarm.

– Det är unga killar här. Grabbar... grabbar, säger kvinnan som ringer in.

Samtalet står utskrivet i förundersökningen.

– Ena är skjuten vid ögat, den andra skjuten i huvudet.

– Gärningsmannen har sprungit i väg precis nu.

De två skjutna i bilen i Kista: Gängledaren Merhawi Aregai och en till ung man. När de sköts pratade de i telefon med en kvinna, enligt förundersökningen. Det sista som hörs i samtalet är glada ljud och skratt – sedan: "Ett skrapande ljud följt av ljudet av en person som inte kunde andas ordentligt."

30-åringen kallar Aregai "vän"

Några dagar senare greps en misstänkt mördare.

En man som hunnit lämna landet åka till Tyskland, sedan Danmark.

Det är företagaren – han som poserade på bild med Aregai.

Som i förhör säger sig ha gått på Aregais minnesstund dagen efter dubbelmordet och kallar gängledaren för sin "vän".

Polisens kartläggning visar att Aregai och företagaren spenderade stora delar av eftermiddagen och kvällen den 8 mars tillsammans. Flera vittnen såg sedan en man – som pekas ut som företagaren – springa från bilen i Kista vid 22-tiden på kvällen.

Polisutredningen visar också att företagaren hade tillgång till en pistol av märket Glock redan månader före dubbelmordet. Såväl pistoltyp som ammunition matchar mordvapnets, enligt polisens tekniker.

 

LÄS OCKSÅ: Företagare i resebranschen misstänks för dubbelmord

 

Försvaret: Finns inget motiv

I en hemlig chattgrupp hade företagaren ställt frågor om pistolen – och dagarna efter mordet skriver han i samma chattgrupp att någon "sprider rykten" om honom. Också det enligt förundersökningen.

I stämningsansökan anger åklagaren bland annat till DNA-spår i bilen som en del i bevisningen.Foto: Polisen

Peter Dahlqvist, advokat, meddelar att 30-åringen nekar helt till inblandning i dubbelmordet.

– Man har inte hittat något motiv överhuvudtaget och försvarets position är att anledningen till att man inte hittar ett motiv är för att man har fel gärningsman, säger han.

Kammaråklagare Alexandra Bittner säger i ett pressmeddelande:

– Polisen har gjort en gedigen och bra utredning där de använt sin arbetsmetod för grova brott. Redan de första dagarna lade de ner stora resurser, vilket ledde till att den nu misstänkte mannen kunde gripas. Nästan 600 förhör har hållits och det är bra att vi kommer till åtal i ett mordärende i gängmiljö.

Lejonet-ledaren Merhawi Aregai och ytterligare en man hittades skjutna i huvudet i en bil i Kista.Foto: POLISEN / POLISEN

 

LÄS OCKSÅ: Merhawi Aregai mördades i Kista

 

Dömdes – medan han satt häktad

Enligt Expressens uppgifter hade Merhawi Aregai avancerat till en ledande position inom det kriminella nätverket Lejonen. Ett gäng med rötter i Hässelby i västra Stockholm som ägnar sig åt droghandel och rån. Också i polisens förundersökning efter dubbelmordet kallas Aregai för "en av ledarna i Lejonen."

30-åringen som åtalas har varit företagare i resebranschen. Hans byrå utgav sig för att förverkliga folks resedrömmar. Men enligt Johanna Kolga, åklagare vid Ekobrottsmyndigheten, var byrån i själva verket en penningtvättmaskin för rånbyte.

Men hon lyckades aldrig bevisa var pengarna kom från och 30-åringen dömdes i slutändan för grovt bokföringsbrott i stället för penningtvättsbrott.

Platsen där de hittades.Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

Ska ha kastat handgrant mot bilfirma

Domen i det målet föll i maj, då företagaren alltså satt häktad som misstänkt dubbelmördare. Straffet blev fängelse i ett och ett halvt år.

Nu riskerar den 30-årige företagaren ett betydligt hårdare straff.

Förutom dubbelmordet i bilen åtalas han för försök till grov utpressning. Tillsammans och i samförstånd med andra, okända, gärningsmän, ska han ha öppnat eld och kastat en handgranat mot en bilfirma i Sollentuna i syfte att tvinga till sig 700 000 kronor, enligt åtalet.

Rättegången mot företagaren börjar den 12 oktober och avslutas den 25:e, enligt ett pressmeddelande från åklagarmyndigheten.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Brottscentralen på Facebook, Twitter och Instagram

Till Expressens startsida

Mest läst i dag