Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Före detta antiterrorchef åtalas – misstänkt för grovt koppleri

Rättegången äger rum i Nacka tingsrätt den 17 och 18 juni.Foto: Nacka tingsrätt
Mannen är välkänd inom svenskt antiterrorarbete.

Den före detta antiterrorchefen misstänks ha manipulerat en kvinna in i prostitution – för att sen tjäna pengar på henne.

Nu åtalas han för grovt koppleri.

– Jag menar att det rör sig om ett hänsynslöst utnyttjande, säger åklagaren Daniel Suneson.

Han hade ett toppjobb inom försvaret och var en engagerad fotbollspappa. Under flera år hade han också en av de viktigaste rollerna inom Sveriges terrorbekämpning, som en högt uppsatt antiterrorchef.

Men nu åtalas mannen, som är i 50-årsåldern, för grovt koppleri vid Nacka tingsrätt.

Under flera års tid – från 1 januari 2013 till 31 december 2017 – misstänks han ha utnyttjat en kvinnas sexuella förbindelser för egen vinning. I stämningsansökan står det:

Åklagaren: Mannen har bokat hotell

”(Mannens namn) har som ett led i koppleriet genom psykisk påverkan fått målsäganden att börja med prostitutionsverksamheten samt fortsätta med den när hon ville sluta, i syfte att behålla kontrollen över henne och verksamheten”.

Enligt åklagare Daniel Suneson har mannen inte bara manipulerat kvinnan till prostitution – utan också bidragit med bland annat sexannonser och prissättning och transporterat kvinnan till sexköparna, där han ibland agerat som ett slags vakt.

– Han har främjat den här prostitutionsverksamheten genom annonsering och löpande kontakt med kunder. Han har bokat hotellrum och på olika sätt undersött verksamheten och ekonomiskt utnyttjat målsägaren, säger Daniel Suneson.

Han kallar brottet ”ett hänsynslöst utnyttjande”.

– Främst för att det har pågått under så lång tid.

Före detta antiterrorchef förnekar brott

Pengar tros ha varit ett motiv. Under de fem åren som det misstänkta koppleriet pågick drogs minst 250 000 kronor in, enligt åklagaren. 

Suneson säger att bevisningen består av kvinnans berättelse och av omfattande skriftlig bevisning i form av sms mellan mannen och kvinnan, samt mejlkontakt med sexkunderna. Han vill nu yrka på minst två år i fängelse.

Mannen sitter häktad sen i mitten av mars. Han var tidigare misstänkt även för våldtäkt och misshandel, men de brottsmisstankarna har lagts ner på grund av bevisproblem.

Mannen förnekar brott.

Ytterligare två män har delgetts misstanke om köp av sexuell tjänst. Totalt har tio stycken av ett 30-tal sexköpare identifierats, men i de övriga fallen är brottet preskriberat.

Det här är koppleri

Den som ”främjar eller på ett otillbörligt sätt ekonomiskt utnyttjar att en annan person har tillfälliga sexuella förbindelser mot ersättning” gör sig skyldig till koppleri.

Till exempel kan en person som upplåter sin lägenhet för sexuella förbindelser mot ersättning dömas för koppleri.

Straffet är fängelse i högst fyra år. Vid grovt brott gäller fängelse i minst två år, högst åtta år.

Källa: Polisen