Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Föräldrar gav barn svältkost – båda döms till fängelse

Foto: TT NYHETSBYRÅN

Två föräldrar i Stockholm har dömts till fängelse för grovt vållande till kroppsskada efter att ha försatt sitt barn i svälttillstånd genom att ge det bristande vegansk kost.

I torsdags dömdes ett annat föräldrapar i Göteborg till fängelse i ett liknande fall.

Det 1,5-åriga barnet omhändertogs enligt lagen om vård av unga (LVU) i februari 2018 efter flera varningar från läkare och socialtjänst om barnets akuta svälttillstånd, som inte hörsammats av föräldrarna.

Föräldrarna och barnet placerades på ett utredningshem. När de efter en tid informerades om att barnet skulle placeras i fosterfamilj rymde mamman med barnet. De återfanns först tolv dagar senare. Därför döms föräldrarna även för grov egenmäktighet med barn.

Föräldrar gav barn svältkost – döms till fängelse

Nacka tingsrätt dömer den ena föräldern till fängelse i 14 månader. Den andra var i samband med brottet så ung att påföljden i stället blir skyddstillsyn och samhällstjänst, skriver tingsrätten i ett pressmeddelande.

”Det är ovanligt att brott av det här slaget prövas av domstol, även om det nu skett två gånger på kort tid”, säger rättens ordförande Olof Roos enligt pressmeddelandet.

I torsdags dömdes ett föräldrapar i Göteborg för att ha orsakat sin 1,5-åriga dotter svår näringsbrist genom bristande vegansk kost. Enligt läkare var flickan bara timmar från döden när hon i februari inkom till Sahlgrenska universitetssjukhuset.

De har försatt sin dotter i ett livshotande svälttillstånd”, skrev tingsrätten i domen mot föräldrarna.

En läkare sade då: 

– Jag har aldrig sett ett så svårt undernärt barn. 

Föräldrarna dömdes till tre månaders fängelse för grovt vållande av kroppsskada, och ska betala 60 000 kronor i skadestånd till sin dotter.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.