Åklagaren släpper nu signalement på den misstänkta gärningsmännen efter våldtäkten. Foto: MAJA SUSLIN/TT NYHETSBYRÅNÅklagaren släpper nu signalement på den misstänkta gärningsmännen efter våldtäkten. Foto: MAJA SUSLIN/TT NYHETSBYRÅN
Åklagaren släpper nu signalement på den misstänkta gärningsmännen efter våldtäkten. Foto: MAJA SUSLIN/TT NYHETSBYRÅN
”Det ska vara tre män. Två med mer svenskt utseende och en med mer utländskt utseende. Ålder någonstans runt 30 till 40 år”, säger åklagare Liselotte Herschend Foto: Copyright Fotografen Thomas Carlgren AB All Ri”Det ska vara tre män. Två med mer svenskt utseende och en med mer utländskt utseende. Ålder någonstans runt 30 till 40 år”, säger åklagare Liselotte Herschend Foto: Copyright Fotografen Thomas Carlgren AB All Ri
”Det ska vara tre män. Två med mer svenskt utseende och en med mer utländskt utseende. Ålder någonstans runt 30 till 40 år”, säger åklagare Liselotte Herschend Foto: Copyright Fotografen Thomas Carlgren AB All Ri
Flickan överfölls av tre män vid en kyrkogård. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: LEIF JACOBSSONFlickan överfölls av tre män vid en kyrkogård. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: LEIF JACOBSSON
Flickan överfölls av tre män vid en kyrkogård. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: LEIF JACOBSSON

Flicka våldtogs på kyrkogård – här är polisens signalement

Publicerad

En minderårig flicka misstänks ha blivit grovt våldtagen på en kyrkogård.

Flickan var på väg hem från skolan när tre män ska ha överfallit henne.

Nu går åklagaren ut med signalement för att få fast männen.

Den misstänkta våldtäkten inträffade utomhus vid 15-tiden i torsdags i Heby kommun, Uppsala län.

En flicka, 15-18 år gammal, överfölls vid en kyrkogård.

I brist på bevisning och vittnesuppgifter går nu åklagaren ut med signalement på förövarna.

– Det ska vara tre män. Två med mer svenskt utseende och en med mer utländskt utseende. Ålder någonstans runt 30 till 40 år. Men det kan vara svårt det där med ålder, så det behöver inte vara exakt. Men mörka kläder, säger åklagare Liselott Herschend, som leder utredningen.

Kan du vara mer specifik än så kring signalementet?

– Nej, det kan jag tyvärr inte.

Åklagaren vill inte specificera vad som avses med utländskt utseende.

Flickan tog sig från kyrkogården på egen hand

Efter att minst en av männen våldtagit henne kunde flickan själv ta sig hem. En av flickans närstående larmade då polisen.

– Hon mår så klart inte bra. Hon har inga allvariga fysiska skador, men det är oftast inte de fysiska skadorna som är de värsta, säger Liselott Herschend.

Iakttagelser kring bensinmack av högt intresse

I närheten av kyrkogården där flickan ska ha blivit våldtagen ligger en bensinmack. Liselott Herschend vill poängtera att iakttagelser runt kyrkogården är minst lika viktigt som inne på området.

– Om någon gjort observationer av tre män kring det här området, antingen vid macken eller runt området, så kan man ringa polisen på 114 14 så kommer man bli förhörd av någon av förhörsledarna i ärendet.

"Råder ingen tvekan"

Polisen har hållit förhör med flickan, som är under 18 år. På söndagen fortsatte Uppsalapolisen arbetet med att försöka säkra bland annat DNA på kyrkogården, bland annat med hund.

– Vi har ju jobbat med att säkra spår, men jag kan inte säga något mer i nuläget om vad vi har för bevisning, säger Liselott Herschend.

– Vi har fått en tydlig bild av vad som hänt och det råder ingen tvekan om att brottet skedde inne på kyrkogården, uppgav Daniel Nilsson till lokaltidningen VLT en kort tid efter brottet.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Brottscentralen på Facebook, Twitter och Instagram

Till Expressens startsida

Mest läst i dag