Shabnam Alehverdy är en av initiativtagarna till nattvandringarna i Uppsala efter den senaste tidens kvinnoöverfall. Foto: BrottscentralenShabnam Alehverdy är en av initiativtagarna till nattvandringarna i Uppsala efter den senaste tidens kvinnoöverfall. Foto: Brottscentralen
Shabnam Alehverdy är en av initiativtagarna till nattvandringarna i Uppsala efter den senaste tidens kvinnoöverfall. Foto: Brottscentralen
Emilie Lamberthzs inlägg på Facebook blev startskottet för nattvandringarna. "Allting började i går när jag läste om våldtäktsförsöket natten till söndag. Jag började faktiskt gråta när jag läste det – så gjorde ett inlägg på Facebook där jag skrev vad jag tyckte och tänkte", säger Emilie till SVT. Foto: PrivatEmilie Lamberthzs inlägg på Facebook blev startskottet för nattvandringarna. "Allting började i går när jag läste om våldtäktsförsöket natten till söndag. Jag började faktiskt gråta när jag läste det – så gjorde ett inlägg på Facebook där jag skrev vad jag tyckte och tänkte", säger Emilie till SVT. Foto: Privat
Emilie Lamberthzs inlägg på Facebook blev startskottet för nattvandringarna. "Allting började i går när jag läste om våldtäktsförsöket natten till söndag. Jag började faktiskt gråta när jag läste det – så gjorde ett inlägg på Facebook där jag skrev vad jag tyckte och tänkte", säger Emilie till SVT. Foto: Privat
Två av överfallen i Uppsala har skett vid Slottsbacken. Foto: GooglemapsTvå av överfallen i Uppsala har skett vid Slottsbacken. Foto: Googlemaps
Två av överfallen i Uppsala har skett vid Slottsbacken. Foto: Googlemaps

Våldtäktsvåg: ”Vi måste göra något”

Publicerad

En våldtäkt och tre misstänkta våldtäktsförsök – bara de senaste veckorna.

En av de som reagerat kraftigt på den senaste tidens överfall i Uppsala är Shabnam Alehverdy, 26 – nu har hon tillsammans med sin vän Emelie Lamberthz, 24, startat ett initiativ som ska göra gatorna tryggare. 

– Vi gör något nu, det är ingen tvekan om saken, säger Shabnam.

Polisen utreder just nu en misstänkt våldtäkt och tre våldtäktsförsök som skett i Uppsalatrakten bara de senaste två veckorna. 

Efter helgens anmälda överfall vid Mikaelskyrkan i centrala Uppsala har Shabnam Alehverdy tillsammans med sin vän Emilie Lamberthz nu tagit initiativ till nattvandring i ett försök att göra gatorna tryggare.

Shabnam Alehverdys vän Emilie Lamberthz skrev det här inlägget på Facebook efter det senaste överfallet.Foto: Skärmdump

Responsen har varit massiv.

700 medlemmar på kort tid

I skrivande stund har Facebookgruppen Safe street 018 över 700 medlemmar och både män och kvinnor stöttar initiativet.

– Vi skapade en Facebookgrupp och tänkte att någon kanske vill börja vandra med oss. Tolv timmar senare får vi samtal överallt. Vi får meddelanden, förfrågan om intervjuer samt folk som vill gå med oss. Det har gått på högvarv. 

Planen är att finnas till hands och få kvinnor att känna sig tryggare på kvällen. 

– Steg ett är att nu på fredag nattvandra utanför klubbar och runt stan där saker händer. Till exempel om det är tjejer som känner att de inte kan ta sig hem ordentligt, eller att deras telefon har dött, säger Shabnam och fortsätter:

– Folk bryr sig faktiskt, folk är trötta på att känna sig otrygga. Någonstans måste vi göra något. Även killar stöttar oss, det betyder jättemycket. 

Shabnam Alehverdy, 26, är överväldigad av responsen på Facebookgruppen.Foto: Privat

Polisen utesluter inte samband

Polisen utesluter inte att det finns samband mellan överfallen.

– Vi tittar givetvis på händelserna som har inträffat tidigare kontra det som inträffat natten till i dag för att se om vi har några liknande parametrar som vi kan koppla ihop, sa polisens presstalesperson Linda Wideberg efter våldtäktsförsöket som inträffade i helgen natten mot söndagen.

Polisen har inte gått ut med något signalement på någon misstänkt gärningsman, man vädjar nu om tips från eventuella vittnen.

– Vi får också hoppas på att någon ur allmänheten har sett eller hört något och kan bidra med uppgifter, sa Linda Wideberg i helgen.

En våldtäkt och tre våldtäktsförsök

Natten mot fredagen 2 mars

Våldtäktsförsök.  Kvinna attackerad och upptryckt mot en grind av okänd man i närheten av Slottsbacken.

Lördag 3 mars klockan 03.00

Våldtäktsförsök. Kvinna överfallen av främmande man i Slottsbacken.

Lördag 3 mars klockan 06.15

Våldtäkt. Kvinna ska ha blivit överfallen av två okända män i stadsdelen Valsätra.

Söndag 11 mars klockan 04.18

Våldtäktsförsök. Kvinna i 25-årsåldern överfallen i höjd med Mikaelskyrkan.

 

 

 

 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Brottscentralen på Facebook, Twitter och Instagram

Till Expressens startsida

Mest läst i dag