Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Våldtäktsvåg: ”Vi måste göra något”

Shabnam Alehverdy är en av initiativtagarna till nattvandringarna i Uppsala efter den senaste tidens kvinnoöverfall. Foto: Brottscentralen
Emilie Lamberthzs inlägg på Facebook blev startskottet för nattvandringarna. "Allting började i går när jag läste om våldtäktsförsöket natten till söndag. Jag började faktiskt gråta när jag läste det – så gjorde ett inlägg på Facebook där jag skrev vad jag tyckte och tänkte", säger Emilie till SVT. Foto: Privat
Två av överfallen i Uppsala har skett vid Slottsbacken. Foto: Googlemaps

En våldtäkt och tre misstänkta våldtäktsförsök – bara de senaste veckorna.

En av de som reagerat kraftigt på den senaste tidens överfall i Uppsala är Shabnam Alehverdy, 26 – nu har hon tillsammans med sin vän Emelie Lamberthz, 24, startat ett initiativ som ska göra gatorna tryggare. 

– Vi gör något nu, det är ingen tvekan om saken, säger Shabnam.

Polisen utreder just nu en misstänkt våldtäkt och tre våldtäktsförsök som skett i Uppsalatrakten bara de senaste två veckorna. 

Efter helgens anmälda överfall vid Mikaelskyrkan i centrala Uppsala har Shabnam Alehverdy tillsammans med sin vän Emilie Lamberthz nu tagit initiativ till nattvandring i ett försök att göra gatorna tryggare.

Shabnam Alehverdys vän Emilie Lamberthz skrev det här inlägget på Facebook efter det senaste överfallet. Foto: Skärmdump

Responsen har varit massiv.

700 medlemmar på kort tid

I skrivande stund har Facebookgruppen Safe street 018 över 700 medlemmar och både män och kvinnor stöttar initiativet.

– Vi skapade en Facebookgrupp och tänkte att någon kanske vill börja vandra med oss. Tolv timmar senare får vi samtal överallt. Vi får meddelanden, förfrågan om intervjuer samt folk som vill gå med oss. Det har gått på högvarv. 

Planen är att finnas till hands och få kvinnor att känna sig tryggare på kvällen. 

– Steg ett är att nu på fredag nattvandra utanför klubbar och runt stan där saker händer. Till exempel om det är tjejer som känner att de inte kan ta sig hem ordentligt, eller att deras telefon har dött, säger Shabnam och fortsätter:

– Folk bryr sig faktiskt, folk är trötta på att känna sig otrygga. Någonstans måste vi göra något. Även killar stöttar oss, det betyder jättemycket. 

Shabnam Alehverdy, 26, är överväldigad av responsen på Facebookgruppen. Foto: Privat

Polisen utesluter inte samband

Polisen utesluter inte att det finns samband mellan överfallen.

– Vi tittar givetvis på händelserna som har inträffat tidigare kontra det som inträffat natten till i dag för att se om vi har några liknande parametrar som vi kan koppla ihop, sa polisens presstalesperson Linda Wideberg efter våldtäktsförsöket som inträffade i helgen natten mot söndagen.

Polisen har inte gått ut med något signalement på någon misstänkt gärningsman, man vädjar nu om tips från eventuella vittnen.

– Vi får också hoppas på att någon ur allmänheten har sett eller hört något och kan bidra med uppgifter, sa Linda Wideberg i helgen.

En våldtäkt och tre våldtäktsförsök

Natten mot fredagen 2 mars

Våldtäktsförsök.  Kvinna attackerad och upptryckt mot en grind av okänd man i närheten av Slottsbacken.

Lördag 3 mars klockan 03.00

Våldtäktsförsök. Kvinna överfallen av främmande man i Slottsbacken.

Lördag 3 mars klockan 06.15

Våldtäkt. Kvinna ska ha blivit överfallen av två okända män i stadsdelen Valsätra.

Söndag 11 mars klockan 04.18

Våldtäktsförsök. Kvinna i 25-årsåldern överfallen i höjd med Mikaelskyrkan.

 

 

 

 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!