Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

63-åriga kvinnan kördes på – barnbarnet flög flera meter

Terroriståtalade Rakhmat Akilov i säkerhetssalen under tredje dagens förhandling i Stockholms tingsrätt. Foto: ALEX LJUNGDAHL

Den 63-åriga kvinnan blev påkörd och låg nedsövd i tre dagar.

Hennes barnbarn, flög flera meter och slog huvudet först genom ett plexiglas.

Efteråt har pojken frågat sin farmor varför terroristen på Drottninggatan försökte döda dem.

– Vad svarar man ett barn, en sexåring, om hela den händelsen? Jag kunde inte ge honom något svar, sa kvinnan är hon vittnade på torsdagen.

Rättegången efter terrordådet på Drottninggatan i Stockholm den 7 april förra året fortsätter.

På torsdagsmorgonen hölls fler förhör med människor som överlevde terrordådet. Förhandlingen inleddes med att man avslutade vittnesmålen för den så kallade "Zon B", där två av dödsoffren – Marie Kide och Lena Wahlberg – blev mördade.

Ett av vittnena var artisten Magdalena Graaf, som befann sig på Drottninggatan tillsammans med sina två söner. I sista stund lyckades de ta skydd inne på ett kafé.

Åklagare Ihrman frågade vad som hänt om de inte upptäckt lastbilen i tid.

– Då hade jag inte suttit här, och inte mina barn heller. Det är helt säkert, säger Graaf.

Ytterligare en familj – en man, en kvinna och deras 14-åriga dotter – vittnade mot Akilov under förmiddagen. De berättade alla tre hur mamman i familjen uppmärksammat lastbilen och börjat skrika. I sista stund lyckades pappan dra den 14-åriga dottern till sig, över ett betonglejon.

– Det är otroligt att vi överlevde. Att ingen av oss blev skadad, sa kvinnan.

Efteråt gick familjen runt på Drottninggatan för att hjälpa.

– Man känner sig så överflödig för alla hade redan fått hjälp av någon annan. Jag ville hjälpa till men det fanns ingen att hjälpa, sa kvinnan och brast ut i gråt.

Under eftermiddagen avslutades redogörelsen för "zon B" och rättegången gick i stället in i "zon C" – en sträcka mellan korsningarna till Olof Palmes gata och Kungsgatan. På den platsen mördades både Maïlys Dereymaeker, 31, från Belgien och Chris Bevington, 41, från Storbritannien.

Det enda målsägandeförhöret som hölls under dagen var med en 63-årig kvinna som befann sig på Drottninggatan tillsammans med sina två barnbarn.

– Vi gick förbi affären och köpte några bullar och gick på Drottninggatan på väg hem. Vi träffade på några tjejer som sålde majblommor. Barnen ville ha en så jag köpte var sin till dem.

Kvinnan gick över korsningen vid Olof Palmes gata – mot Åhléns – och nästa minne hon har är när hon vaknar upp på sjukhus tre dagar senare. Runt henne stod familjemedlemmar och hon hennes första fråga var vad som hade hänt.

– Min nästa fråga var – "vad har hänt med barnbarnen?". De sa att de har överlevt, sa kvinnan och bröt ut i gråt.

Liksom sin farmor fick pojken livshotande skador. När barnvagnen han satt i blev påkörd flög han flera meter i luften och hamnade till slut med huvudet först genom ett plexiglas.

Åklagare Hans Ihrman har åtalat Rakhmat Akilov för försök till terroristbrott genom mord mot 130 personer. Akilovs försvar har meddelat att man kommer att pröva varje fall enskilt och att Akilovs inställning till anklagelsen kommer att variera.

I flera fall har Akilov nekat till mordförsök under de inledande dagarna av målsägandeförhören. I andra fall har han erkänt eller bett om att få uttala sig vid ett senare tillfälle.

 

LÄS MER: Vittnenas skräck efter Akilovs dåd

 

Åklagaren Hans Ihrman under en pressträff efter den fjärde dagen av rättegången om lastbilsattacken på Drottninggatan som Rakhmat Akilov står åtalad för. Foto: ALEX LJUNGDAHL

Vittnen: ”Lastbilen tog sikte mot oss”

Under onsdagen lämnade två tonåriga kvinnor lämnade sina vittnesmål. De berättade att lastbilen "tog sikte" mot dem och att de hade dött om de inte hade lyckats ta sig ur fordonets färdväg i sista stund.

Efter vittnesmålet meddelade Akilovs försvarsadvokat Johan Eriksson att den misstänkte terroristen erkänner mordförsök och skadestånd på 100 000 kronor vardera till de två unga kvinnorna.

Hur Akilov ser på åtalspunkten om mordförsök i ett större perspektiv – de 130 fallen – vill Eriksson inte gå närmare in på. Däremot säger han:

– Han kommer att erkänna mer än hälften.

 

LÄS MER: Britta Svensson: Akilovs nekande är ytterligare en kränkning

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!