Terroriståtalade Rakhmat Akilov i säkerhetssalen under tredje dagens förhandling i Stockholms tingsrätt. Foto: ALEX LJUNGDAHL
Terroriståtalade Rakhmat Akilov i säkerhetssalen under tredje dagens förhandling i Stockholms tingsrätt. Foto: ALEX LJUNGDAHL

63-åriga kvinnan kördes på – barnbarnet flög flera meter

Publicerad
Uppdaterad

Den 63-åriga kvinnan blev påkörd och låg nedsövd i tre dagar.

Hennes barnbarn, flög flera meter och slog huvudet först genom ett plexiglas.

Efteråt har pojken frågat sin farmor varför terroristen på Drottninggatan försökte döda dem.

– Vad svarar man ett barn, en sexåring, om hela den händelsen? Jag kunde inte ge honom något svar, sa kvinnan är hon vittnade på torsdagen.

Rättegången efter terrordådet på Drottninggatan i Stockholm den 7 april förra året fortsätter.

På torsdagsmorgonen hölls fler förhör med människor som överlevde terrordådet. Förhandlingen inleddes med att man avslutade vittnesmålen för den så kallade "Zon B", där två av dödsoffren – Marie Kide och Lena Wahlberg – blev mördade.

Ett av vittnena var artisten Magdalena Graaf, som befann sig på Drottninggatan tillsammans med sina två söner. I sista stund lyckades de ta skydd inne på ett kafé.

Åklagare Ihrman frågade vad som hänt om de inte upptäckt lastbilen i tid.

– Då hade jag inte suttit här, och inte mina barn heller. Det är helt säkert, säger Graaf.

Ytterligare en familj – en man, en kvinna och deras 14-åriga dotter – vittnade mot Akilov under förmiddagen. De berättade alla tre hur mamman i familjen uppmärksammat lastbilen och börjat skrika. I sista stund lyckades pappan dra den 14-åriga dottern till sig, över ett betonglejon.

– Det är otroligt att vi överlevde. Att ingen av oss blev skadad, sa kvinnan.

Efteråt gick familjen runt på Drottninggatan för att hjälpa.

– Man känner sig så överflödig för alla hade redan fått hjälp av någon annan. Jag ville hjälpa till men det fanns ingen att hjälpa, sa kvinnan och brast ut i gråt.

Under eftermiddagen avslutades redogörelsen för "zon B" och rättegången gick i stället in i "zon C" – en sträcka mellan korsningarna till Olof Palmes gata och Kungsgatan. På den platsen mördades både Maïlys Dereymaeker, 31, från Belgien och Chris Bevington, 41, från Storbritannien.

Det enda målsägandeförhöret som hölls under dagen var med en 63-årig kvinna som befann sig på Drottninggatan tillsammans med sina två barnbarn.

– Vi gick förbi affären och köpte några bullar och gick på Drottninggatan på väg hem. Vi träffade på några tjejer som sålde majblommor. Barnen ville ha en så jag köpte var sin till dem.

Kvinnan gick över korsningen vid Olof Palmes gata – mot Åhléns – och nästa minne hon har är när hon vaknar upp på sjukhus tre dagar senare. Runt henne stod familjemedlemmar och hon hennes första fråga var vad som hade hänt.

– Min nästa fråga var – "vad har hänt med barnbarnen?". De sa att de har överlevt, sa kvinnan och bröt ut i gråt.

Liksom sin farmor fick pojken livshotande skador. När barnvagnen han satt i blev påkörd flög han flera meter i luften och hamnade till slut med huvudet först genom ett plexiglas.

Åklagare Hans Ihrman har åtalat Rakhmat Akilov för försök till terroristbrott genom mord mot 130 personer. Akilovs försvar har meddelat att man kommer att pröva varje fall enskilt och att Akilovs inställning till anklagelsen kommer att variera.

I flera fall har Akilov nekat till mordförsök under de inledande dagarna av målsägandeförhören. I andra fall har han erkänt eller bett om att få uttala sig vid ett senare tillfälle.

 

LÄS MER: Vittnenas skräck efter Akilovs dåd

 

Åklagaren Hans Ihrman under en pressträff efter den fjärde dagen av rättegången om lastbilsattacken på Drottninggatan som Rakhmat Akilov står åtalad för.Foto: ALEX LJUNGDAHL

Vittnen: ”Lastbilen tog sikte mot oss”

Under onsdagen lämnade två tonåriga kvinnor lämnade sina vittnesmål. De berättade att lastbilen "tog sikte" mot dem och att de hade dött om de inte hade lyckats ta sig ur fordonets färdväg i sista stund.

Efter vittnesmålet meddelade Akilovs försvarsadvokat Johan Eriksson att den misstänkte terroristen erkänner mordförsök och skadestånd på 100 000 kronor vardera till de två unga kvinnorna.

Hur Akilov ser på åtalspunkten om mordförsök i ett större perspektiv – de 130 fallen – vill Eriksson inte gå närmare in på. Däremot säger han:

– Han kommer att erkänna mer än hälften.

 

LÄS MER: Britta Svensson: Akilovs nekande är ytterligare en kränkning

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Brottscentralen på Facebook, Twitter och Instagram

Till Expressens startsida

Mest läst i dag