Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fler kvinnor utsätts för dödligt våld

Foto: MAJA SUSLIN/TT / TT NYHETSBYRÅN

Det dödliga våldet mot kvinnor ökar.

Det visar ny statistik från Brottsförebyggande rådet.

I två tredjedelar av fallen sker det dödliga våldet mot kvinnor i parrelationer.

På torsdagsmorgonen offentliggjorde Brottsförebyggande rådet (Brå) sin slutliga brottsstatistik för 2018.

Den visar att det dödliga våldet minskade något jämfört med året innan – men att antalet kvinnliga dödsoffer ökar.

År 2017 var det dödliga våldet i 27 fall av totalt 113 riktat mot kvinnor.

Motsvarande siffra för 2018: 33 av totalt 108 fall.

Dödligt våld i parrelationer är en kategori där statistiken visar tydliga skillnader mellan könen.

Två tredjedelar av de kvinnor som utsattes för dödligt våld förra året blev drabbades inom ramen av en parrelation. Gärningsmannen i de fallen var antingen en person som de var i ett förhållande med eller en person som de tidigare varit i ett förhållande med.

Antalet har fördubblats

I Brå:s rapport står:

”Jämfört med 2017 var både antalet och andelen fall av dödligt våld i parrelationer fler. För kvinnliga offer har antalet mer än fördubblats (+12 fall) och för manliga offer har antalet ökat med 3 fall. I tolkningen av resultatet bör man tänka på att det inte är ovanligt att antalsmässigt små kategorier uppvisar ganska stora variationer från år till år.”

Det dödliga skjutvapenvåldet har stadigt ökat sedan Brå började mäta det som en egen kategori 2011. När statistiken nu är klar för 2018 står det klart att den trenden fortsätter.

”År 2018 användes skjutvapen i 43 fall, vilket är 3 fall fler än föregående år. Resterande 65 fall begicks utan skjutvapen, vilket är 8 fall färre än 2017. Antalet konstaterade fall där skjutvapen har använts har ökat stadigt sedan 2011 från 17 fall 2011, till 43 fall 2018”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.