Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Fler försvinner spårlöst – Helenas syster om sorgen

Anneli Ojonens fästman häktades misstänkt för mord men släpptes efter två månader.
Polisen misstänker att Jasmina Jasharai, 6 år, blivit mördad.
För 25 år sen, natten den 14 juni, var Helena Andersson ute på Stadshotellet i Mariestad med några vänner, och det är den sista gången Helena synts till. Foto: / OKÄND

Allt fler människor försvinner i Sverige. 22-åriga Helena Andersson har varit försvunnen i 25 år. Polisen har fortfarande starka misstankar mot en man i pilotglasögon som man tror sågs med henne. 

— Ska han komma undan genom att säga att han inte minns vad han gjorde, det är helt obeskrivligt, säger Helenas syster Gabriella Andersson om. 

 

Ett brott kan ligga bakom ett försvinnande men ett försvinnande är inget brott. Anneli Ojonen, Jasmina Jasharai och Helena Andersson är några av Sveriges mest omskrivna och kända fall av försvunna kvinnor och där man misstänker mord.  Men utan vare sig kroppar eller brottsplats kommer polisen inte långt i utredningarna och deras anhöriga går år efter år och undrar vad som hänt deras familjemedlemmar. 

Polisens arbete med försvunna 

När personer försvinner delas de in i kategori 1,2 och 3 av polisen. I den första kategorin hamnar personer som de tror har försvunnit frivilligt, i den andra hamnar personer som man exempelvis tror lider av psykisk ohälsa, är dementa eller gått vilse. I den sista kategorin hamnar personer man tror har utsatts för ett brott. 

Över en tioårs period har anmälda försvunna personer ökat drastiskt. I fallen där försvunna varit borta i mer än 60 dagar är ökningen som störst.  2010 var 337 personer försvunna i mer än 60 dagar, under 2016 låg den siffran på 716 personer vilket är en ökning på över 100 procent.  Värst drabbat av försvunna personer är region syd som har upp emot 15 försvunna personer om dagen. 

—  2016 hade vi 535 försvinnanden. Ungefär 1100 prioriterades med prioritering ett, säger Peter Martin, ansvarig för försvunna region syd.

– Att tänka tanken att mina föräldrar kan stöta på personen som mördat deras dotter och han ska komma undan med det genom att säga att han inte minns vad han gjorde. Det är helt obeskrivligt, berättar Helenas syster Gabriella Andersson.

Fallet Helena

För 25 år sen, natten den 14 juni, var Helena Andersson ute på Stadshotellet i Mariestad med några vänner, och det är den sista gången Helena synts till. På vägen hem försvann hon och i närheten av hennes familjehem hittades hennes skor och ringar. Men än i dag vet polisen inte vad som hänt henne. 

I våras fick fallet ett uppsving efter att en man anhölls misstänkt för mord. Han släpptes senare men utredare Lars Johansson menar att mannen fortfarande är skäligen misstänkt. 

— De tips som kommer in och är intressanta jobbar vi med. Sen följer vi upp och kollar de uppgifter som den misstänkte lämnat till oss, säger Lars Johansson. 

Den misstänkte mannen har till P4 Skaraborg sagt att han inte minns vad han gjort vid tiden för Helenas försvinnande. 

— Det är så extremt provocerande. Att tänka tanken att mina föräldrar kan stöta på personen som mördat deras dotter och han ska komma undan med det genom att säga att han inte minns vad han gjorde. Det är helt obeskrivligt, berättar Helenas syster Gabriella Andersson.  

 

LÄS OCKSÅ: Helena, 22, delade taxi med mystiske mannen

För 25 år sen, natten den 14 juni, var Helena Andersson ute på Stadshotellet i Mariestad med några vänner, och det är den sista gången Helena synts till.

Fallet Jasmina 

Jasmina Jasharai, 6 år, försvann 1997 från Sävsjö efter att ha lekt med sina kompisar. 

Nu, 20 år senare, har polisen fortfarande ingen aning om vad som hänt Jasmina och fallet är ett av Sveriges mest uppmärksammade. För ett par år sedan meddelade polisen att man hade en misstänkt förövare. Det var den livstidsdömde Anders Eklund som stod misstänkt och han kunde placeras i Sävsjö dagen efter Jasminas försvinnande. Trots polisens ansträngningar kom polisen inte framåt i utredningen och 2016 avskrev Anders Eklund från utredningen.

Jasmina Jasharai, 6 år, försvann 1997 från Sävsjö efter att ha lekt med sina kompisar.

Fallet Anneli

Annelie Ojonen försvann i september för 20 år sedan från sitt hem på Öland under mystiska omständigheter. Hon hade samma dag berättat för sin mamma om att hon var gravid för att sen åka hem till sin fästman. Enligt fästmannen har de båda haft en stillsam kväll och gått och lagt sig vid elva-tiden. Men grannar ska under natten ha hört hög musik och röster under natten. Annelis bil hittades krockskadad och slarvigt parkerad på uppfarten med startnyckeln i. Hennes fästman häktades senare misstänkt för mord men släpptes efter två månader. Annelis kropp har fortfarande inte återfunnits.

Annelie Ojonen försvann i september för 20 år sedan från sitt hem på Öland under mystiska omständigheter.

Allt fler saknas  

Tusentals personer saknas i dag och polisen har ingen aning om vad som hänt dem. Men det händer att kroppar återfinns och därför avskrivs aldrig ärenden kring försvunna människor. 

— Saknaden försvinner inte. En del tror att det försvinner över tid men det gör inte det. Du kan aldrig ge upp när det handlar om någon du älskar, säger Helena Anderssons syster Gabriella. 

 

LÄS OCKSÅ: Gåtan: Gravida Annelie, 24, försvann

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!