Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mannen ska ha vägrat döda sina döttrar – blev mördad

Det misstänkta mordet inträffade vid Stensjön utanför Grycksbo.Foto: RICKARD SJÖDIN

En man i i 45-årsåldern ska ha vägrat döda sina två tonårsdöttrar efter en familjekonflikt.

Då ska han ha huggits ihjäl av en äldre släkting under en fisketur, enligt åtalet.

Nu åtalas en man i 50-årsåldern för mord.

I maj åkte ett antal personer till den populära fiskesjön Stensjön utanför Grycksbo i Dalarna. Under kvällen drack sällskapet alkohol.

Ett bråk uppstod mellan två personer och en man i 50-årsåldern säger sig ha försökt medla.

En kort stund senare ska han ha flyttat på en stock och påstår att offret, som han är släkt med, missuppfattade situationen och i stället vält stocken över honom. 

Då svarade mannen med att hugga en sax upprepade gånger i offrets hals. 

– Jag ville försvara mig. Jag letade efter en sten eller något, tydligen hittade jag en sax, har mannen berättat i polisförhör.

Mannen åtalas för mord men hävdar nödvärn. Foto: POLISEN

Frivården skriver i en personutredning av mannen från mitten av juni:

"NN beskriver detta som självförsvar då han uppger att målsäganden var aggressiv genom att han slog och förolämpade honom. NN uttrycker att han hade planerat ett bättre vapen om det var så att han hade för avsikt att ta livet av målsäganden. Han uppger att det fanns andra verktyg i fiskelådan som de hade med sig, exempelvis yxa och kniv".

Högg sax i halsen

Men mannen åtalas nu vid Falu tingsrätt för mord. Enligt åtalet har han begått gärningen med uppsåt och i polisens förundersökning framgår att mordet kan vara hedersrelaterat.

Frun till den mördade mannen berättar i förhör med polisen att han tog ställning för sina döttrar i en konflikt med den man som nu är åtalad. 

Den åtalade mannen tyckte att döttrarna hade kränkt släktens heder efter att ha skakat hand med två killar på en fest och därför skulle dödas, enligt fruns förhör med polisen. 

Mannen fick då en order av 50-åringen att döda döttrarna.

"Ingår i hederskulturen"

– XX hade blivit tillsagd att avrätta sina döttrar efter denna händelse, berättar frun i förhör med polisen, står att läsa i förundersökningen.

Han valde att inte lyda ordern, vilket ledde till att han blev dödad, menar frun.

– Det ingår i hederskulturen att familjehuvudet/klanledaren tycker något och lämnar en uppgift till pappan eller broder och om de inte utför uppgiften så dödar man pappan/brodern för att de inte har skött sig, säger hon till polisen.

Hon har också sagt att hon fruktar att det kommer att finnas en hotbild mot henne när hon berättar om det för polisen. 

– De kommer neka till allt jag har sagt. Det finns ingen som kommer att tro mig.

Åklagaren Gun-Britt Ström säger till SVT att den misstänkta nekar till att det är hedersrelaterat – men hon har en annan uppfattning. 

– Min uppfattning är att det finns en konflikt bakom, som gör att det blossar upp vid det här tillfället, säger hon till SVT och säger att man kan kalla den för "hederskonflikt". 

"Något oklart vad som hänt"

Mannen försvaras av advokat Weine Daniels. 

– Han förnekar uppsåt och han förnekar mord. Han har inte uppsåtligen tillfogat offret några skador. Sen kan man konstatera att offret har avlidit, säger advokaten. 

 

LÄS MER: Man mördad vid sjö utanför Falun

 

– Det är något oklart vad som har hänt. Om man tittar i förundersökningen är det ganska få som säger sig ha sett vad som egentligen har hänt. Två av personerna på platsen är vända åt ett annat håll. 

"NN tar inget eget ansvar för händelsen utan lägger över hela händelsen på att de hade druckit alkohol och var påverkade", finns att läsa i personutredningen.

Har ingen allvarlig psykisk störning

Vidare framgår att mannen dricker två glas alkohol per dag, och att han anser att det är en rimlig konsumtion. Under den aktuella kvällen hade han druckit starksprit under flera timmar, enligt personutredningen.  

Den sax som användes som mordvapen.Foto: POLISEN

Mannen är tidigare ostraffad. Han har genomgått en så kallad liten sinnesundersökning som visade att han inte har en allvarlig psykisk störning, och att han inte heller hade det vid brottstillfället. 

Enligt åklagaren Gun-Britt Ström. har mannen utfört handlingen med uppsåt att döda.

– Jag menar att det inte har förelegat någon nödvärnssituation här helt enkelt, säger hon.

– Om det finns nåra bakomliggande konflikter så får det prövas i domstol om det har någon betydelse. Men det är inget jag vill gå ut med i förväg.

Hon vill däremot inte berätta vilket straff hon ska yrka på.

– Jag uttalar mig aldrig om straffvärdet och vill inte uttala mig i förväg om vad jag kommer att yrka på vad gäller påföljd, säger Gun-Britt Ström.