Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Finske styckmördaren gripen i Stockholm

Här grips den finske styckmördaren.
Polisen förbereder gripandet tidigare i kväll.
Foto: Läsarbild
Markus Pönkä efter gripandet.
Polisen förbereder gripandet tidigare i kväll.
Foto: LÄSARBILD
Poliser på plats i Gustavsberg vid gripandet.
Foto: Janne Åkesson/Swepix
Den ökände finska styckmördaren Markus Pönkä.
Foto: POLISEN / POLISEN
Beslag vid gripandet under lördagskvällen.
Foto: Janne Åkesson/Swepix
Markus Pönkä greps i Gustavsberg, Stockholm, under lördagskvällen.
Foto: Janne Åkesson/Swepix
Markus Pönkä.
1 / 10

På lördagskvällen omringade polisen ett lägenhetshus i Gustavsberg utanför Stockholm.

Efter tre timmar kunde man gripa en av Europas mest jagade män, den ökände finske styckmördaren Markus Pönkä, 33.

Efter att flera medier gått ut med namn och bild på Pönkä på fredagen tog det ett dygn innan polisen hittade honom efter tips från allmänheten.

På lördagskvällen, vid halv åtta, greps den efterlyste brottslingen Markus Pönkä efter att man omringat en lägenhet i Gustavsberg utanför Stockholm i tre timmar. 

Gripandet skedde efter en intensiv spaningsinsats av FAST-gruppen på NOA, Nationella operativa avdelningen, det senaste dygnet då lägenheten blev intressant under jakten på Markus Pönkä.

Enligt polisen ansågs Pönkä mycket farlig och beväpnad. Insatsen genomfördes av piketenheten i Stockholm, som tog fast Pönkä i lägenheten. 

Stockholmspolisens förhandlare försökte innan inbrytningen under flera timmar att få honom att lämna lägenheten, men han var inte villig att överlämna sig frivilligt.

Enligt Kaj Björkqvist, utredningsledare vid finländska Centralkriminalpolisen, ska man ha varit kontakt med den svenska polisen hela dagen och kvällen med anledning av gripandet.

– Under kvällen kom beskedet att han gripits.

Enligt obekräftade uppgifter ska polisen ha hittat avgörande fynd i lägenheten.

Den ökände finska styckmördaren Markus Pönkä.

Stort mediegenomslag

Nyheten om att Pönkä kunde befinna sig i Sverige kablades ut stort på fredagen, och enligt Björkqvist ska det stora mediepådraget lett till att han hittades.

– Det har kommit in många tips, sådana som man värderat som säkra. Jag vill tacka den svenska allmänheten och svenska polisen för samarbete och effektivt arbete. Det har varit jätteproffsigt.

Det var efter att den finska polisen fått information som tytt på att Pönkä befunnit sig i Sverige som den svenska polisens FAST-grupp, specialiserad på att spåra och gripa internationellt efterlysta personer, kopplades in i ärendet. 

– Vi fick information från olika håll.

Lokaliseringen av Pönkäs bostad har under de senaste dygnen bestått i ett intensivt underrättelseutbyte mellan de två ländernas polisenheter.

– Det var viktigt att få fast honom, av många olika orsaker. Inte minst för att vi har haft skäl att misstänka att han rör sig beväpnad. Och när man tänker på hans bakgrund, är det viktigt.

Victor Stridsman, vittne till polisens insats: 

– Det var så att jag var hemma och sen ropade min syster, det är poliser där nere, vi bor ganska högt upp. Vi har en kikare och stod och kikade ett tag. Vi såg tre poliser och en polishund. De satt och lurade bakom ett hörn, eventuellt var redo att släppa hunden.

Polisen förbereder gripandet tidigare i kväll.
Foto: LÄSARBILD
Markus Pönkä greps i Gustavsberg, Stockholm, under lördagskvällen.
Foto: Janne Åkesson/Swepix

Efterlyst av Europol

Finländske Markus Pönkä, 33, är uppsatt på Europols lista över Europas mest jagade brottslingar. 

2005 blev han ökänd när han mördade sin affärspartner, en 21-årig finländsk man, i Estland. Han sköt affärspartnern till döds och styckade sedan kroppen. 

Under rättegången menade Markus Pönkä att han hade skjutit mannen i självförsvar, och utfört styckningen till följd av att han befann sig i chock. 

Han dömdes dock till tolv års fängelse och satt fängslad fram till den villkorliga frigivningen 2014.

Beslag vid gripandet under lördagskvällen.
Foto: Janne Åkesson/Swepix

Ska ha beställt vapen

Sedan dess har han dömts att avtjäna ytterligare ett fängelsestraff på tre år och åtta månader efter att ha utfört bedrägerier genom ID-kapningar samt för dataintrång – enligt tidningen Kaleva sju stycken.

– Det är vad han är efterlyst för nu. I somras skulle anmäla sig till fängelset i Riihimäki men i stället försvann han, säger Björkqvist.

Skickas till Finland

Efter gripandet ska han nu överlämnas till Finland. Där väntar förundersökning och straff.

– Han är misstänkt och häktad i sin frånvaro.

Exakt när han väntas kunna bli överlämnad till Finland är ännu oklart.


Det här är Markus Pönkä

• 33 år gammal.

• Ökänd för att 2005 ha mördat sin affärspartner, en 21-årig finländsk man, i Estland. Han sköt affärspartnern till döds och styckade sedan kroppen. Under rättegången menade Markus Pönkä att han hade skjutit mannen i självförsvar, och sedan utfört styckningen till följd av att han befann sig i chock. Den estländska domstolen trodde inte på förklaringen och slog fast att bakomliggande motiv till mordet var att råna och tysta ett vittne. Han dömdes till tolv års fängelse och satt fängslad fram till den villkorliga frigivningen 2014.

• Var fram till gripandet en av Europas mest jagade brottslingar, uppsatt på Europols lista sedan maj. 

• Var efterlyst för att ha flytt ett nytt fängelsestraff, kopplat till två stora brottshärvor. Är dessutom är han misstänkt för många andra brott, enligt Centralkriminalpolisen.

• En internationell efterlysning gick ut efter att Pönkä inte dök upp för att slutgöra det nya fängelsestraffet i slutet av april. 

Enligt Europol har han 1151 dagar kvar av sitt fängelsestraff för förfalskning och bedrägeri att avtjäna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.