Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fick behålla legitimation – trots allvarliga kritiken

Läkaren har flera gånger varnats och fått allvarlig kritik av Inspektionen för vård och omsorg, IVO – men har trots det behållit sin läkarlegitimation.
Foto: PRESSBILD FRÅN SWEDISH SURGICAL CONSULTATION CENTER

Den 45-åriga läkaren har i dag häktats misstänkt för mordförsök efter en attack på en vårdcentral i Skärholmen.

Han har flera gånger varnats och fått allvarlig kritik av Inspektionen för vård och omsorg, IVO – men har trots det behållit sin läkarlegitimation. 

– Det är väldigt höga krav för att få en legitimation indragen, säger Heléne Dahl Fransson,   inspektör på IVO. 

Läkaren har drivit privata verksamheter inom plastikkirurgi i Stockholm. Han har under åren blivit varnad av Inspektionen för vård och omsorg, IVO, ett flertal gånger. 

I dag häktades han misstänkt för mordförsök. Det var i tisdags om ett bråk uppstod på en vårdcentral och fem män greps. 

– Det var varit en hel del kritik kring honom på sista tiden. IVO har vidtagit en del åtgärder, som att förbjuda verksamheten på hans klinik. Vi gjorde också en åtalsanmälan, när han orsakat patientskador i samband med en operation, säger Heléne Dahl Fransson, inspektör på IVO. 

Det var i maj 2016 som läkarens klinik på Östermalm i Stockholm förbjöds att utföra plastkirurgiska ingrepp. Detta efter att läkaren utsatt en kvinna för "mycket allvarliga patientsäkerhetsrisker", enligt IVO. Patienten drabbades av allvarlig blodförlust och var nära att dö. 

Förbjöd kliniken men inte läkaren 

Vid tillfället hade kliniken redan fått kritik av IVO. Kliniken förbjöds alltså att fortsätta med plastkirurgiska ingrepp – men läkaren fick fortsätta som läkare. 

– Det är inte riktigt samma sak, för beslutet om att förbjuda kliniken handlar om hans roll som verksamhetschef. Där handlade det inte bara om att han varit oskicklig i sin yrkesutövning utan det bottnade också i vad man bland annat hade för rutiner i verksamheten. Det är lite skilda saker, säger Heléne Dahl Fransson. 

För att en läkarlegitimation ska dras in måste IVO yrka på det hos Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN, som tar det slutgiltliga beslutet. Men en sådan begäran har inte skickats dit. 

– Det är inte så lätt att få en läkarlegitimation indragen. Det har varit en del olika information som vi haft om honom. Han har agerat oskickligt i fallet som åtalsanmäldes, men han har också fått goda referenser när han jobbat i den offentliga vården. 

"Det är ett vägval" 

– IVO har helt enkelt inte bedömt att det har kunnat gå till HSAN ännu, det är väldigt höga krav för att få en legitimation indragen. Däremot om någon blir dömd för ett brott är det betydligt enklare än att bevisa att någon är olämplig. 

Åtalsanmälan som IVO gjorde har ännu inte lett till någon dom. Enligt Heléne Dahl Fransson behövs ett antal ärenden där man kan bevisa allvarlig oskicklighet. Bedömningen av IVO var att kritiken mot läkaren inte räckte för att få legitimationen indragen. 

– Vi gjorde en åtalsanmälan i stället. Det är ett vägval, säger Heléne Dahl Fransson. 

Gjorde ni rätt? 

– Det kan inte jag svara på. Det kommer nya saker hela tiden, så vi får hela tiden fundera på vad som är rätt åtgärd. Vi följer det här noga. 

Hon poängterar också att Ivo är beredda att vidta nya åtgärder. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.